Sivut

maanantai 16. maaliskuuta 2020

Arvostelu: Weathering with you ~ Tenki no Ko (2019)


WEATHERING WITH YOU


Ohjaus: Makoto Shinkai
Pääosissa: Kotaro Daigo, Nana Mori, Shun Oguri, Tsubasa Honda, Sakura Kiryu ja Chieko Baisho
Genre: anime, fantasia, romanttinen
Kesto: 1h52min
Ikäraja: 7


Weathering with you (Tenki no Ko, suom. Sään lapsi) on 19.7.2019 Japanissa ensi-iltansa saanut anime-elokuva. Sen ohjannut Makoto Shinkai tunnetaan erityisesti hänen viimeisimmästä teoksestaan Your name (Kimi no Na Wa), joka nousi yhdeksi menestyneimmäksi sekä suosituimmaksi japanilaiseksi animaatioksi ikinä. Weathering with you tuntuu olevan vielä suositumpi tapaus sillä perusteella, mitä itse olen IMDB- sekä Youtube-arvosteluja katsellut. Siitä tuli heti jättihitti Japanissa, ja jostain luin, että se pyöri siellä elokuvateattereissa jopa 6 kuukautta. Mielenkiinnon nousu oli siis selittämättäkin selvä.


Tämä oli nyt tosiaan itselleni se ensimmäinen anime-elokuva, jota sain ihastella valkokankailta. Yritin mennä katsomaan tätä mahdollisimman avoimin mielin ja olla vertailematta sitä edeltäjäänsä. Mahdotonta vertailulta tietysti on välttyä, etenkin näin itse Your name-fanina joudun sen myöntämään. Teatterisalista lähdin hieman pää sekaisin ja katkerin mielin. Leffa oli saanut minut tunteiden valtaan, mutta samaan aikaan se tuntui jättävän minut hieman kylmäksi lopetuksellaan. Heti seuraavana kahtena päivänä katsoin tämän uudelleen, koska huomasin, että odotukset vaikuttivat elokuvakokemukseeni melko negatiivisesti. Jokin tässä jäi kutkuttamaan. Siispä päätin mennä vielä uudelleen elokuvateatterisaliin tämän kokemaan, elikkä katsoin sen jo neljännen kerran... Ja se ehdottomasti kannatti.

Lukioikäinen Hodaka on karannut kotoaan ja päättää jäädä Tokioon asumaan omilleen. Rahat eivät meinaa riittää kuluihin, mutta onneksi hän törmää Keisukeen, joka tarjoaa hänelle töitä. Keisuken luona tämä tapaa myös hänen veljentyttärensä Natsumin, joka on melkoisen hauska tapaus. Uudessa työssään Hodakan on tarkoitus tehdä tutkimustyötä kaupungissa kiertävästä legendasta, joka liittyy aurinkotyttöihin. Niin kutsutulla aurinkotytöllä on myyttien mukaan kyky hallita ja muuttaa säätilaa. Tokiossa onkin satanut taukoamatta jo kauan aikaa, joten tutkimusaihe on hyvin ajankohtainen. Myöhemmin Hodaka tapaa tytön nimeltä Hina, joka oli jo aikaisemmin salaperäisesti tarjonnut hänelle ilmaisen hampurilaisen McDonaldsissa. Hina paljastaa pian Hodakalle mysteerisen kykynsä tuoda sininen taivas auringonpaisteineen näkyviin. Kuvioihin astuu myös Hinan pikkuveli Nagi, joka on aikamoinen naistenmies. Pian he yhdessä innostuvat perustamaan palveluksia tarjoavan sääbisneksen ilahduttaakseen Tokiolaisia. Mutta pian alkaa selvitä, että jatkuva säätilaan puuttuminen tuo mukanaan sanktion.


Elokuvan sivuhahmot ovat yllättäen enemmän roolissa ja omaavat enemmän persoonallisuutta, jos tätä edeltäjäänsä vertaa. Hodakan ja Hinan taustat jäävät hieman avonaisiksi, mutta yllättävän paljon pystyy katsoja päättelemään asioita heidän dialogeistaan. Itselleni tuli Hodakasta sellainen tuntuma, että hän olisi jollakin tavalla laiminlyöty perheessään. Tämähän jopa toteaa hampurilaisateriastaan, että ei ole koskaan elämänsä aikana syönyt mitään yhtä herkullista.

Sen sijaan, että elokuva yrittäisi olla täynnä kauneutta, näyttää se ruman totuuden suurkaupungin synkiltä kujilta. On ihmiskauppaa, hyväksikäyttöä, väkivaltaa ja vaikka mitä. Mielestäni on hienoa, että Shinkai ottaa kyseisiin asioihin kantaa näyttämällä, kuinka aikuiset suhtautuvat yllättävän välinpitämättömästi niihin. Aseiltakaan ei vältytä eikä niiden käyttämiseltä, mikä toisaalta elokuvan loppupuoliskolla oli ehkä turhan melodramaattista. 


Myös teini-ikäisten halu irrottautua lapsuuden kahleistaan nousee esille keskeisenä teemana. Päähenkilöt haluavat nousta kukoistaakseen omillaan, mutta perässä koputtelevat niin poliisit kuin myös sosiaaliviranomaiset. Hodaka, Hina sekä Nagi luovatkin yllättävän sydäntälämmittävän ilmapiirin yhteiselollaan.

Ilmastonmuutos nousee esiin hyvin poikkeuksellisella tavalla. Elokuva ei sorru minkään tyyppiseen näin pelastetaan maapallo-hehkutukseen. Sen sijaan se viestittää, että yksi ihminen ei voi uhrautua ja toimia pelastajana. Ilmastonmuutos koskee meitä kaikkia, ja jokaisella on siitä oma vastuu kannettavana. Se saikin minussa monia ajatuksia aikaan. Myös ihmisen halu kontrolloida ilmastoa nousee esille aurinkotyttöjen kautta. 

Animaatiotyyli on elokuvan parhaimpia puolia, sillä se onnistui lyömään minut aivan ällikällä. Shinkai vetää vertoja nykyajan yleistyneelle CGI-animaatiotyylille, mitä useimmissa Disneyn ja Pixarin elokuvissa nähdään. Shinkai osoittaa, kuinka piirretty voi olla hyvin kaunista ja silmänruokaa yhdistäen 2-ja 3D-tasoja. Itse en edes välillä tiedostanut, että katson animaatiota. Niin todellisilta kaikki kadut, rakennukset ja sisätilat yksityiskohtineen näyttivät. Voisi jopa sanoa, että tuli tavallaan vierailtua Tokiossa. Myös ääniefektit olivat aivan järisyttävän upeita. Kuinka aivan yksinkertaiset sadepisaratkin on saatu kuulostamaan niin kauniilta.


Nyt sitten niihin heikkouksiin. Jos on nähnyt Shinkain edellisen teoksen, ei yhtäläisyyksiltä vältytä. Itseäni aluksi vaivasi se, kuinka elokuvan perusrakenne ja tietyt ideat tuntuivat hieman liiankin tutuilta, mutta ne olivat vain puettuna uudenlaiseen asuun. Olisin siis kaivannut enemmän jotain alkuperäistä massaa tähän mukaan. Mutta toisaalta...Shinkai on pitänyt sen saman rakenteen muuttaen sitä aina vähitellen erilaiseksi. Joten se ei ehkä katsojasta riippuen ole välttämättä se suurin heikkous. 

Yhtenä heikkoutena loisti myös vähän väliä haparoiva juoni. Luulen sen johtuvan siitä, että sivuhahmot saivat tällä kertaa niin paljon persoonallisuutta ja ruutuaikaa, että se söi hieman päähahmojen välistä suhdekehitystä. Hinan ja Hodakan persoonallisuudet ja taustat olisivatkin kaivanneet hieman enemmään syvyyttä alleen.

Weathering with you:n ehkäpä suurin heikkous on kuitenkin se, että se esittelee muutamia yliluonnollisia elementtejä, joita katsojana tietenkin odottaa että avattaisiin enemmän. Niitä ei kuitenkaan ryhdytä missään vaiheessa selvittelemään. En tiedä, pitäisikö niitä ajatella juoniaukkoina vai siten, että oikeassakin maailmassa on paljon sellaista, mihin emme saa suoraa vastausta.


Your name-faneille on luvassa eastereggeinä Mitsuha ja Taki, jotka parissa kohtauksessa esiintyvät. Jos en aivan väärässä ole, niin näin myös vilauksen Yotsuhasta, Mitsuhan pikkusiskosta. 

Weathering with you on oikein hyvä ja koskettava tarina itsenäistymishaluisista nuorista, mutta kaipaisi juonen ja päähahmojen osalta hieman parempaa keskittymistä. Juoni tosiaan etsii hieman välillä tieltänsä, mutta ei sentään kokonaan suistu radaltaan. Jos leffaa vertaa edeltäjäänsä, on tarina tällä kertaa huomattavasti suoraviivaisempi. Radwimps -yhtye hoiti hommansa tälläkin kertaa mainiosti, etenkin Grand escape sopii loppukliimaksiin loistavasti. Kokonaisuutena kyseessä on oikein toimiva paketti, josta kuitenkin löytyy miinuksensa.




Elokuvan tiedot: www.imdb.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti