Sivut

maanantai 15. helmikuuta 2021

Arvostelu: Atypical kaudet 1&2

ATYPICAL

KAUDET 1&2

Pääosissa: Keir Gilchrist, Jennifer Jason Leigh, Brigette Lundy-Paine, Michael Rapaport, Nik Dodani, Graham Rogers, Amy Okuda, Jenna Boyd, Fivel Stewart
Genre: draama, komedia
Jaksoja: 8 (kausi 1) ja 10 (kausi 2)


Jäin viikko sitten huomaamattani koukkuun Netflixin Atypical-sarjaan. En alkuun uskonut sen olevan mitenkään erityinen, ja vaikka sarjan nimi on joskus aiemminkin Netflixissä silmiini osunut, ei se herättänyt mielenkiintoani. Mutta kappas vaan, ensimmäisestä jaksosta lähtien olin aivan myyty, ja viikon sisällä kaksi kautta onkin jo tullut katseltua läpi!

Atypicalin päähenkilönä toimii 18-vuotias autistinen poika Sam Gardner. Hän haluaisi aloittaa seurustelun kuten muutkin ikätoverinsa. Sam ei kuitenkaan ole ihan tavallinen poika, sillä autismi korostaa tiettyjä piirteitä hänessä: hän esimerkiksi puhuu hyvin suorasanaisesti, hänellä on tietynlaisia pakkomielteitä, hän ahdistuu helposti liiassa melussa... Kahden ensimmäisen kauden aikana onkin mielenkiintoista seurata, kuinka hahmo muuttuu. Sam tuo suorasanaisuudellaan monia hauskoja tilanteita esille, mutta sarja ei kuitenkaan onneksi väännä hahmon autismista millään tavoin vitsiä. Sarja on pääosin aika komediapainotteinen, mutta se osaa silti myös luoda uskottavaa draamaa ja koskettavuutta oikeissa hetkissä. Samista hahmona myöskin oppii helposti pitämään, ja häneen pystyy samaistumaan.


Muita hahmoja ovat äiti Elsa Gardner, isä Doug Gardner, sisko Casey Gardner, Samin paras ystävä Zahid Raja sekä Samin terapeutti Julia Sasaki. Muitakin hahmoja sarjan edetessä mukaan ilmestyy. Jos joku hahmoista pääsi minua ärsyttämään, se on Samin äiti Elsa. Niin monesti raivostuin hänen tekemisistä ja käyttäytymisestä! Toisaalta hahmoa onneksi oppii viimeistään toisen kauden loppupuolella sympatisoimaan ja ymmärtämään, siitä plussaa. Elsa on aika ylisuojelevainen äiti, joka vähän väliä saattaa pelätä jotain pahaa tapahtuvan Samille. Isä Doug sen sijaan on oikein sympaattinen tapaus, joka on valmis antamaan enemmän tilaa Samille tämän halutessa muuttua hieman itsenäisemmäksi sarjan edetessä. Casey on aika kiusoitteleva ja hauska sisko, mutta antaa silti ymmärtää välittävänsä paljon veljestään. Suosikkihahmokseni  näin äkkiseltään valitsisin ehkäpä Samin ystävän Zahidin, jonka "nerouksille" sai kovasti nauraa. Pelkästään komediallinen hahmo ei kuitenkaan onneksi ole kyseessä, vaan hän aidosti välittää Samista ja pysyy tämän tukena. Kunnon bestis on siis todella kyseessä.

Sarja pohjustaa päähenkilönsä ja muutkin hahmot alussa erinomaisesti, eikä missään jaksossa tullut pienintäkään tunnetta, että katsojana olisi joistakin asioista pihalla. Keskeisimpiin hahmoihin todella kiintyy, minkä ansiosta draamalliset hetket onnistuvat aidosti olemaan pysäyttäviä ja koskettavia. Yllätyin eniten siitä, kuinka hauska sarja lopulta on kyseessä. En ainakaan nyt juuri saa mieleeni toista draamakomedia-sarjaa, jonka aikana olisin nauranut näin paljon! Ja silti homma ei ole vain vitsailua, vaan tunnelma osaa myös muuttua aidosti vakavaksi tarpeen tullen.


Juoneltaan sarja ei ole mitenkään ihmeellinen tapaus, minkä jotkut voivat kokea miinukseksi. Minuun jonkin sortin "arkinen tavanomaisuus" tässä tapauksessa kuitenkin vain upposi erinomaisesti ja piti minut jatkuvasti otteessaan.

Atypical edustaa ehdottomasti Netflix-alkuperäissarjojen laadukasta puolta, ja suosittelenkin sitä kiinnostuneille huoletta! Siihen jäi heti ensimmäisestä jaksosta lähtien koukkuun, ja koska jaksojen pituus on vain n. 30 minuuttia, katsoi sarjan kaksi kautta helposti viikon sisällä läpi. Sarja pitää draaman ja komedian täydellisessä tasapainossa, minkä ansiosta tarina sekä naurattaa että koskettaa. Hahmot ovat pääosin onnistuneita tapauksia ja heistä katsojana aidosti välittää. Ainoastaan Samin äiti Elsa pääsi nyppimään jonkin verran, mutta viimeistään 2. kauden loppupuoliskolla hahmo muuttuu mukavammaksi. Positiivisin mielin käynkin sitten seuraavaksi 3. kauden kimppuun...





Sarjan tiedot: www.imdb.com
Kuvat: www.imdb.com, www.nypost.com, eu.usatoday.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti