Sivut

keskiviikko 9. joulukuuta 2020

Arvostelu: Tuhkimo III - Taikansa kutakin ~ Cinderella III: A Twist in Time (2007)

 TUHKIMO III

TAIKANSA KUTAKIN

Ohjaus: Frank Nissen
Pääosissa: Jennifer Hale, Christopher Daniel Barnes, Susanne Blakeslee, Tress MacNeille, Russi Taylor, Andre Stojka, Holland Taylor, Rob Paulsen, Corey Burton
Genre: animaatio, fantasia
Kesto: 1h 14min


Tuhkimolle on tehty kaksi jatko-osaa, joista molemmat olen nähnyt jo lapsena. Toinen osa ei tuntunut enää kovin kummoiselta aikuisena, mutta kolmososa onnistui jopa hieman positiivisesti yllättämään. 

Tuhkimo ja prinssi elelevät onnellisesti yhdessä, kunnes eräänä päivänä Tuhkimon ilkeä äitipuoli sekä sisarpuolet saavat haltuunsa Haltiatarkummin taikasauvan. Kierolla mielellään keksii äitipuoli taikasauvalle oivaa käyttöä: hän palaa ajassa taaksepäin, jotta voi romuttaa Tuhkimon haaveet prinssistä. Suurherttuan tullessa sovittamaan lasikenkää sisarpuolille, sopii se taian ansiosta Anastasian jalkaan. Niinpä Anastasia menisikin prinssin kanssa naimisiin Tuhkimon sijasta. 

Ensimmäisessä elokuvassa juonen sujuvuutta haittasi nimikkohahmon vähäinen ruutuaika sekä prinssin onttous. Hiiret Huli ja Vili sekä kissa Lucifer olivat aika suuressa roolissa, tuoden monia hassuja kohtauksia esiin etenkin lapsikatsojille. Tämä toinen jatko-osa tuntuukin hieman paikkailevan ensimmäisen osan puutoksia: prinssillä on kuin onkin luonnetta ja vieläpä mielenkiintoista sellaista, ja Tuhkimokin todistaa olevansa muutakin kuin vain neito avuttomassa pulassa. Prinssi ei ole millään tavoin tylsä kaikessa kohteliaisuudessaan, vaan näyttää katsojalle hieman hauskemmankin puolensa. Tuhkimo taas päättää ottaa kohtalon omiin käsiinsä, kun hänelle selviää äitipuolen katala kostosuunnitelma.


Äitipuoli jää aikalailla puhtaasti pahaksi hahmoksi kuten aikaisemminkin, mutta toimii silti pahiksena hyvin. Hän antaakin auktoriteettimaisen kuvan itsestään jälleen, mikä tuo hieman jännitystä peliin. Drizella sen sijaan jää aika yksitoikkoiseksi kiukuttelijaksi, eikä hän edes jää erityisemmin mieleen. Anastasia on heistä kolmesta tällä kertaa mielenkiintoisin, sillä hänestä paljastuu kateuden lisäksi paljon hyviäkin puolia. Lucifer on myös jälleen kuvioissa, ja katti on se ja sama ilkimys. Messissä kulkevat myös kuningas ja suurherttua, jotka olivatkin ensimmäisen osan parasta antia. Kuningas on Anastasian tavoin iso positiivinen yllätys katsojalle, sillä hahmo on vieläkin mainiompi kuin aikaisemmin. Hän saa nimittäin syvyyttä alleen ja on alusta loppuun asti erittäin pidettävä hahmo kaikessa lämminhenkisyydessään.

Leffassa on jännityksen lisäksi paljon huumoria, joka toimii välillä mainiosti, kun taas välillä se menee hieman kohelluksen puolelle. Etenkin hiirten sekä Anastasian ja Drizellan väliset temppuilut eivät saa aikuiskatsojaa kovin innostuneeksi, mutta sen sijaan muu huumori, erityisesti prinssin aikaansaama sellainen, on erittäin hyvin onnistunutta.

Jos jokin suuri heikkous elokuvalla on, se on musikaalinumerot. Ne eivät nimittäin ole juurikaan kummoisia, eivätkä ne todellakaan jää päähän soimaan. Selvästikin huomaa, että laulut on se asia, johon elokuvantekijät eivät ole kunnolla panostaneet. Musikaalinumeroita ovat Perfectly Perfect, More Than A Dream ja At the Ball


Animaatiotyyli on yllättävänkin laadukasta, vaikka hahmojen ulkoasuissa on selkeästi pientä eroa verrattuna ykkösosaan. Visuaalisesti leffa on kuitenkin miellyttävää vaikkei toki mitenkään huikaisevaa katsottavaa. 

Tuhkimo III on mainio elokuva ja yllättävänkin laadukas jatko-osa Disneyltä. Se ei haise täysin rahalle, vaan sen juoneen ja hahmoihin on oikeasti panostettu. Jatko-osana leffa toimiikin juuri erittäin hyvin: se syventää ensimmäisen osan hahmoja tuoden heihin uusia puolia. Erityisesti itse Tuhkimo, Anastasia, prinssi sekä kuningas jäävät mieleen, sillä heihin on saatu enemmän särmää. Prinssi onnistuu todellakin yllättämään ja tuo muutamia hauskoja tilanteita esille. Äitipuoli tuo jälleen jännitystä tunnelmaan kierolla mielellään, minkä seurauksena Haltiatarkummi saa luvan jäädä sivuun. Huumorissa olisi tietyissä kohdin paikattavaa, mutta useimmiten huumori toimii kuitenkin erittäin hyvin. Ainoa iso miinus on musikaalinumerot, jotka ovat aika laimeita ja unohdettavia. Se tuntuukin olevan ainoa osuus leffassa, johon ei ole juurikaan panostettu. Siksi tämä kolmososa ei aivan ole parempi kuin edeltäjänsä, vaikka hahmoiltaan ja juoneltaan se sitä melkein onkin. Muuten kyseessä on yksi Disneyn onnistuneimmista jatko-osista.





Elokuvan tiedot: www.imdb.com
Kuvat: www.wikipedia.com, www.animationscreencaps.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti