sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Arvostelu: Lumottu ~ Enchanted (2007)

 LUMOTTU


Ohjaus: Kevin Lima
Pääosissa: Amy Adams, Patrick Dempsey, Susan Sarandon, James Marsden, Timothy Spall, Idina Menzel, Rachel Covey
Genre: komedia, seikkailu
Kesto: 1h 47min

Lumottu on kuulunut suosikkielokuvieni joukkoon disneyltä aikalailla siitä asti, kun näin sen ensimmäisen kerran lapsena! Kyseessä ei ole mikään kovin suuressa suosiossa kylpevä leffa, mikä on pieni sääli. 

Tarina alkaa sijoittumalla Andalasiaan, joka on satumaa. Siellä prinssi Edward tapaa suloisen Giselle-neidon ja haluaa tämän kanssa oitis naimisiin. Edwardilla on kuitenkin julma äitipuoli Narissa (kuningatar), joka pelkää että tuore pariskunta veisi häneltä valtaistuimen. Niinpä hän huijaa Giselleä lähettämällä tämän oikeiden ihmisten maailmaan New Yorkiin. Pian Edward kuitenkin saa tietää minne neito on kadonnut, ja niin hän lähtee etsimään tätä...

Lumottu ei ole kokonaan live action elokuva, vaan se sisältää myös täysin animoituja kohtauksia. Andalasiakohtaukset ovat animoituja, kun taas oikea maailma esitetään live actionina. Kyseinen tyyli sopiikin mainiosti leffaan, sillä se erottelee satumaan ja todellisuuden toisistaan. Leffa alkaa animoituna, mutta Gisellen joutuessa New Yorkiin muuttuu filmi live actioniksi.


Ja New Yorkissa Giselle sitten onkin ihan hukassa ja pihalla kaikesta. Hän ei yhtään tajua minne on joutunut, ja yrittää sinisilmäisesti etsiä jotakuta joka neuvoisi hänelle tien takaisin linnaan. Pian hänet pelastaa pulasta Robert, joka ottaakin Gisellen yöksi hänen ja tyttärensä luokse. Gisellen puheet Andalasiasta ja siitä että hän on pian prinsessa eivät tietystikään Robertia vakuuta ja onkin huvittavaa seurata, kuinka näiden hahmojen suhtautuminen toisiinsa hieman muuttuu tarinan edetessä. Gisellen käyttäytyminen etenkin leffan alkupuolella tarjoaa monet naurut, mutta on myös todella mielenkiintoista nähdä kuinka hahmo muuttuu tavallaan realistisemmaksi. Robert taas tuntuu käyvän hahmokehitystä hieman päinvastaiseen suuntaan, mikä sekin on mainiosti toteutettu.

Prinssi Edward on ehdottomasti yksi elokuvan hauskimmista hahmoista, ja hän tarjoaakin monia huvittavia repliikkejä. Todelliseen maailmaan prinssi ei tunnu sopivan sitten alkuunkaan, niin satumaan tavoilla hän siellä yrittää käyttäytyä eikä se oikein tunnu onnistuvan. Tutuksi tulee myös kuningattaren kätyri Nathaniel, joka myöskin tarjoaa monia huvittavia hetkiä. Silti hahmosta on onnistuttu saamaan yllättävänkin mielenkiintoinen erityisesti mitä tulee hänen suhtautumiseensa Narissaan. Muita hahmoja ovat vielä maaorava Pip, Robertin tytär Morgan sekä Robertin tyttöystävä Nancy.


Lumottu on musikaali, ja siinä onkin mielestäni todella hyviä lauluja. Niitä ovat True love's kiss, Happy working song, That's how you knowSo close ja Ever ever after, joista That's how you know ja So close ovat ehdottomia suosikkejani. That's how you knowssa on mielestäni todella hyvät sanat, ja muutenkin sen melodia on tarttuva. So close on kieltämättä leffan romanttisin laulu, kuullaanhan se sentään tanssikohtauksen aikana. Ja se onkin hyvin kaunis ja koskettava!

Lumottu on erinomainen disney elokuva. Melkoinen klassikko siitä on jo itselleni muodostunut, sen verran hyvälle tuulelle se onnistuu minut aina saamaan. Mukana on maittavasti hauskoja hetkiä, muistettavia repliikkejä ja hyvin luodut päähahmot. Silti hauskuuden lisäksi on tarjolla myös onnistunutta draamaa etenkin mitä Gisellen ja Robertin hahmokehityksiin tulee. 

Ja ihan hiljattain tämä leffa saapuikin vihdoin ja viimein Disney plussaan...




Kuvat: www.movies.disney.com, www.glamour.com, www.deadline.com
Elokuvan tiedot: www.imdb.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti