torstai 17. kesäkuuta 2021

Top 25 Pixarin elokuvat

Vihdoin olen katsonut kaikki Pixar-elokuvat, ja nyt olisikin aika laittaa niitä järjestykseen! Puoli vuotta sitten ehdinkin jo julkaista Top 10 Pixarin elokuvat listan (jonka myöskin deletoin), ja tämä onkin vähän niin kuin päivitetty versio siitä. Mielipide joidenkin sijojen kohdalla saattaa vielä joskus hieman muuttua, sillä hyviä Pixar-leffoja on yksinkertaisesti niin paljon. Etenkin Top kymmenessä kisailu elokuvien välillä on todella kovaa. Eipäs muuta kuin itse listaan, ja kerrohan toki kommenttikentässä, mitkä ovat omia Pixar-suosikkejasi!

25. AUTOT 2


Viimeisenä listallani on, yllätys yllätys, Autot 2! Hyvin moni pitää tätä jatko-osaa Pixarin huonoimpana elokuvana, enkä ole yhtään yllättynyt kun katsastin sen läpi. Tuntuu inhottavalta sanoa Pixarin elokuvasta näin, mutta Autot 2 oli yksinkertaisesti aivan tajuttoman mielenkiinnoton ja sekava. Uudelleen tulen tuskin sitä koskaan katsomaan, kuten en seuraavaakaan leffaa...

24. AUTOT 3


Odotin Autot 3:lta enemmän kuin Autot 2:lta, sillä jotkut tosiaan pitävät sitä Autot trilogiasta parhaimpana. Harmillisesti tämä kolmososa sai minulta saman tuomion kuin kakkonen: puuduttavaa ja mielenkiinnotonta katsottavaa. Lisäksi tuntuu, että unohdin jo ihan päivän sisällä, mitä elokuvassa edes tapahtui. En siis syttynyt kummallekaan jatko-osalle, sillä niiden hahmot ja juonet eivät ole mielestäni kummoisia.

23. KUNNON DINOSAURUS


Kunnon dinosaurus on minulle helposti se isoin pettymys Pixarilta, sillä odotukseni sitä kohtaan eivät edes olleet etukäteen korkealla. Elokuvassa on hädin tuskin omaperäisyyttä, melkein kaikki elementit ovat ihan suoria kopioita muista animaatioelokuvista, kuten Leijonakuninkaasta. Lisäksi sen hahmot jäävät tarinan tavoin tylsiksi ja valjuiksi. Monet kehuvat elokuvan animaatiotyyliä, ja vaikka itsekin pidän sen todennäköisistä taustoista, niin kumimaiset dinosaurushahmot eivät mielestäni sovi yhteen niiden taustojen kanssa.

22. LUCA


Luca  ei valitettavasti minuun oikein uponnut. Se tuntui hyvin laahaavalta tarinalta ilman mielenkiintoista tavoitetta. Joitakin hauskoja hetkiä leffassa oli, mutta kokonaisuus ei imaissut ollenkaan mukaansa, vaan se jäi tylsäksi ja unohdettavaksi.

21. PUNAINEN

Punainen jätti minulle hyvin ristiriitaiset fiilikset. Pidin leffan ideasta, mutta lopputulos on harmillisen sotkuinen. Tarina jaksoi kuitenkin pitää mielenkiintoni ihan hyvin yllä, ja pidin kyllä päähenkilön toteutuksesta. Muut hahmot jäivät aika vaisuiksi, ja jotkut jopa onnistuivat vain ärsyttämään (etenkin päähahmon äiti). Animaatiotyyli on hyvin samanlaista kuin Lucassa, eikä kyseinen tyyli ole oikein minua onnistunut hurmaamaan.

20. ÖTÖKÄN ELÄMÄÄ


Ötökän elämää on mielestäni hyvin unohdettava ja tylsä elokuva. Olen katsonut sen vain kerran, enkä muista että olisin kertaakaan nauranut tai liikuttunut sen aikana. Mitenkään viihdyttävä leffa ei siis onnistunut olemaan, eivätkä sen hahmotkaan olleet mielenkiintoisia. Animaatiotyyli on aika vanhentuneen näköistä, mutta ei toisaalta häirinnyt katselukokemustani kuitenkaan.

19. MONSTERIT YLIOPISTO


Monsterit yliopisto on mielestäni keskinkertainen jatko-osa: ei huono, mutta ei mitenkään kovin hyväkään. Siinä oli sekä hauskoja että heikkoja vitsejä, ja juoni oli aika ennalta-arvattava ja kliseinen. Ehkäpä jos sivuhahmoissa olisi ollut enemmän sitä jotain, olisin pitänyt tästä enemmän. Elokuva ei siis lopulta vain herättänyt minussa oikein tunteita suuntaan tai toiseen, vaikka ihan kiva olikin.

18. URHEA


Urheassa on paljon hyvää, mutta niin on paljon sitä huonoakin. Tarinassa on juoniaukkoja, ja kohellusta ja irtovitsejä on aivan liikaa turhien ja yksioikoisten sivuhahmojen vuoksi. Urhean tarina kaipaisi todella paljon fiksausta, jotta se olisi sujuva, sillä sellaisenaan kuin se on, niin sen draama ja komedia eivät ole kovin hyvässä tasapainossa. Pidän kuitenkin kovasti äiti-tytär-suhteesta, jota leffa pyrkii käsittelemään, ja Elinor on mielestäni oikein hyvin toteutettu hahmo.

17. AUTOT


Autot on se elokuva, jota kohtaan minulla oli isoimmat ennakkoluulot, koska no, sehän kertoo autoista. Olen nähnyt leffan ehkä kerran lapsena, eli jotain pätkiä sieltä täältä muistin. Viihdyin Autojen ääressä lopulta ihan hyvin, vaikka se ei minussa mitään isoja tunteita herättänyt. Pituus oli mielestäni leffan isoin heikkous, eli tiivistämisen varaa olisi ollut.

16. DORIA ETSIMÄSSÄ


Olin ehtinyt monta vuotta ajatella, että Doria etsimässä on varmasti juuri niitä huonoimpia jatko-osia, mutta kävikin niin että sain positiivisesti yllättyä. Juonellisesti elokuva oli hivenen ennalta-arvattava, mutta yllätyin sen tunteellisuudesta. Pidin myöskin yllättäen lähes kaikista hahmoista, etenkin Dorin ja Hankin yhteistyötä oli mielenkiintoista seurata. Sen sijaan loppuosuus meni mielestäni yliampuvaksi kohkaamiseksi, ja se vähentää tykkäämistäni elokuvasta jonkin verran. Sinänsä turha jatko-osa, mutta ihan viihdyttävä silti.

15. NEMOA ETSIMÄSSÄ


Nemoa etsimässä on ihan hyvä elokuva, mutta jostain syystä se ei ole koskaan kuulunut suosikkeihini. Hahmot ja juoni ovat kyllä hyviä ja toimivia, huumoria löytyy mukavasti ja tarina pitää otteessaan. Jotain leffasta kuitenkin vain jää mielestäni puuttumaan.

14. MONSTERIT OY


Monsterit Oy on erittäin viihdyttävä ja hauska elokuva, mutta siitäkin jää mielestäni hieman puuttumaan sitä jotain, ja siksi se ei ihan suosikkeihini lukeudu. Sijoitin Monsterit Oy:n kuitenkin korkeammalle kuin Nemoa etsimässä, koska sen huumori uppoaa minuun paremmin. Hahmot ovat oikein mainioita, erityisesti pidän Taren ja Masin ystävyyssuhteesta. Jännityspuolikin pelaa leffassa erittäin hyvin, etenkin lopputaistelu nappaa aina mukaansa.

13. ETEENPÄIN


Eteenpäin on yllättäen sellainen elokuva, joka ensimmäisellä katselukerralla ei ihan sytyttänyt, mutta toisella katselukerralla pidin siitä huomattavasti enemmän. Lopun taisteluryminöinti ei oikein mielestäni sovi kokonaisuuteen, mutta pidin kuitenkin kovasti Iikan ja Aaron veljessuhteen kehittymisestä. Lopetus oli myös yllättävän koskettava, ja huumoria oli tarinassa sopivasti mukana.

12. TOY STORY 4


Toy Story 4 ei sinänsä ole tarpeellinen jatko-osa, ja meninkin katsomaan sen elokuvateattereihin aika skeptisenä mutta toiveikkaana. Se osoittautui kuitenkin vallan erinomaiseksi elokuvaksi. Siinä missä kolmas osa päätti Andyn ja lelujen tarinan, antaa neljäs osa ansaitun lopetuksen Woodylle. Sitä kautta elokuva käsittelee todella hienosti jopa vanhuutta ja liikkumista eteenpäin, kun jostain entisestä päästää irti. Tietenkin huumoria jälleen riittää Toy Storyen tapaan, ja olen iloinen, että elokuvantekijöillä oli pokkaa tehdä todella rohkea ratkaisu lopussa!

11. IHMEPERHE 2


Katsoin Ihmeperheen jatko-osan reilu vuosi sitten, ja se yllätti minut todella positiivisesti! Muistelen aluksi vältelleeni sen katsomista, koska ajattelin, että niin monen vuoden päästä tehty jatko-osa ei voisi millään olla hyvä. Onneksi ennakkoluuloni osoittautui vääräksi, sillä tämähän on aivan mahtavaa jatkoa mahtavalle Ihmeperheelle. Hahmojen voimia hyödynnetään mukavasti uudella tavalla, ja on mielenkiintoista seurata tällä kertaa Ilun suurempaa roolia perheessä. Ja olisi synti olla mainitsematta kohtausta Jaskan ja pesukarhun välillä, joka kuuluu ehdottomasti Pixarin hauskimpien hetkien joukkoon!

10. SOUL


Soul on oikein erinomainen elokuva ja selvästi kypsempi kuin useat muut listan animaatiot, ja täten se vetoaa mitä luultavimmin parhaiten aikuisiin. Onhan esimerkiksi teemana pyörivä elämän merkitys kuitenkin melko vakava aihe. Ihan yhtä kovasti tunteisiin leffa ei minulla mene kuin ylempänä sijaitsevat teokset, mutta viihdyttävä ja ajatuksia herättävä se silti on.

9. TOY STORY 2


Kuten Toy Story 4:n kohdalla jo varmasti huomasi, pidän erittäin paljon Toy Storyista! Eikä tämä kakkososa ole todellakaan poikkeus. Mukana on mahtavasti huumoria, uusia hahmoja ja koskettavuutta. Tässä osassa onkin mielenkiintoista seurata Woodyn pohtimista identiteettinsä suhteen. Lapsena tämä taisi olla ihan se suosikki-Pixar-elokuvani, ja silloin tunteisiini meni tosi pahasti Jessien When she loved me -laulu.

8. ROTTATOUILLE


Rottatouille on siinä mielessä hauska poikkeus Top kympissäni, että en lapsena hirveästi välittänyt siitä, mutta nyt aikuisena siitä on tullut yksi suosikeistani. Leffan tunnelmaan todella uppoutuu mukaan, ja huumori on oikein nokkelaa. Animaatiotyyli on myös aivan mielettömän hienoa etenkin Pariisin maisemien osalta. Kovin isoja tunteita elokuva ei minussa herätä satunnaisia kylmiä väreitä lukuunottamatta, mutta erittäin viihdyttävä se silti on.

7. TOY STORY


Ensimmäinen Toy Story on se mikä aloitti kaiken, ja todellinen klassikkohan se jo on. Yhä aikuisenakaan sen katselemiseen ei nimittäin tunnu kyllästyvän. Mukana on nokkelaa dialogia ja huumoria, mainioita teemoja ja mielenkiintoisia hahmoja. Woodyn ja Buzzin hahmokehityksiä ja ystävystymistä on tässä osassa aina mukava seurata.

6. COCO


Coco on erittäin tunteellinen ja kaunis elokuva, joka ei todellakaan tuottanut pettymystä kun näin sen ensimmäisen kerran. Tai no, ennalta-arvattavuus pahiksen suhteen tuotti pienen pettymyksen, mutta kaikki muu oli sitten mahtavaa. Pidän todella paljon teemoista, joita elokuva käsittelee, kuten perhettä ja kuolemaa. Leffassa on sympaattisia hahmoja, koskettavia kohtauksia ja visuaalisesti se on ihanan värikäs.

5. UP - KOHTI KORKEUKSIA


Up on yksi niistä harvoista animaatioista, joka sai lapsena ja saa yhä aikuisenakin minut herkistymään. Elokuvan prologi, "muistutus"-kohtaukset ja lopetus ovat nimittäin hyvin koskettavia. Miinuksena pidän leffassa sitä, että sen vahvan aloituksen jälkeen tapahtuu pieni tason pudotus. Muuten tämän ääreen on kuitenkin aina mukava palata, sillä sen ääressä saa sekä nauraa että liikuttua!

4. IHMEPERHE


Ihmeperhe on tärkeimpiä suosikkileffoja lapsuudestani, ja yhä aikuisenakin se kuuluu suosikkieni joukkoon. Tässä leffassa pidän erittäin paljon siitä, että niin monia tarinallisia seikkoja ja nokkeluuksia avautuu vasta aikuisen silmin. Se tekee mielestäni Ihmeperheestä erittäin kypsän ja aikuisille aidosti viihdyttävän elokuvan, eikä sen katselemiseen tunnu kyllästyvän! Leffasta löytyy mainiosti synkkyyttä, huumoria, erinomaisia hahmoja ja yllättävää syvyyttä etenkin perheteeman ansiosta.

3. TOY STORY 3


Toy Story 3 on mielestäni lelutarinoista paras, koska se yhdistää niiden vahvuudet erinomaisella tavalla. Siitä löytyy synkkyyttä, huumoria, nokkelia ideoita ja mainioita hahmoja. Ja tällä kertaa mukana on myös vähän enemmän koskettavuutta etenkin lopetuksen ansiosta. Aivan mahtava elokuva, ja vaikka tosiaan jatkoa ei tämän jälkeen olisi enää tarvittu, olen tyytyväinen että neljäs osa antoi Woodynkin tarinalle päätöksen.

2. WALL-E


Wall-E on yllättäen seuraavan elokuvan tavoin sellainen, että rakastumiseni siihen tuntuu vain kasvavan jokaisella katselukerralla. Siinä on vain jotain hyvin lumoavaa, aitoa ja ihanaa. Wall-E on ehdottomasti eräitä sympaattisimpia päähahmoja Pixarilta, ja hänen ja EVAn välistä kanssakäymistä on mielenkiintoista seurata, sillä kumpikaan ei lopulta paljoa puhu. "Näytä, älä kerro"-sääntöä noudatetaankin tässä leffassa erinomaisesti, ja mukana on mahtavasti koskettavuutta ja hauskuutta.

1. INSIDE OUT


Mielipiteeni ykkössuosikin suhteen ei ole todellakaan muuttunut, vaan yhä se on tunteista kertova Inside Out. Tässä elokuvassa on vain kaikkea, mitä voikaan toivoa: se saa herkistymään, naurattaa, viihdyttää ja pistää pohtimaan. Yhä uusintakatseluillakin saatan huomata elokuvasta jotain uutta, ja ihmismieleen liittyvät nerokkaat seikat ovat upeaa seurattavaa. Teema surun käsittelystä ja hyväksymisestä on mielestäni todella tärkeä, ja se on käsitelty tässä todella nokkelalla ja koskettavalla tavalla. Tämän leffan katselemiseen en yksinkertaisesti kyllästy!


Edit 12.3.2022 (Punainen lisätty listaan)


Kuvat: www.animationscreencaps.com, www.polygon.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti