sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Arvostelu: Kissojen valtakunta ~ Neko no Ongaeshi (2002)

KISSOJEN VALTAKUNTA


Ohjaus: Hiroyuki Morita
Pääosissa: Chizuru Ikewaki, Yoshihiko Hakamada, Tetsu Watanabe, Yosuke Saito, Aki Maeda ja Tetsurô Tamba
Genre: anime, fantasia, seikkailu, komedia
Kesto: 1h15min
Ikäraja: 7


Kissojen valtakunta (Neko no Ongaeshi) on Hiroyuki Moritan ohjaama elokuva, jonka on tuottanut Studio Ghibli. Se sai ensi-iltansa vuonna 2002, ja se perustuu Aoi Hiiragin samannimiseen mangaan. Hiroyuki Morita oli jo aikaisemmin toiminut animaattorina Studio Ghiblillä, ja tämä oli hänen esikoisohjauksensa. Aluksi teoksesta suunniteltiin lyhytelokuvaa, mutta Hiroyuki Moritan ottaessa ohjat käsiinsä, saatiin siitä reilu tunnin pituinen pätkä.

Surumielinen koulutyttö nimeltä Haru kohtaa liikenteessä erikoisen kissan, joka kantaa suussaan lahjapakettia. Ylittäessään tietä, on kissaparka jäädä rekan alle. Onneksi Harulla sattuu olemaan haavi mukana, ja niin hän pelastaa kissan varmalta kuolemalta. Kissa on tästä hyvin kiitollinen Harulle, ja pian selviää, että kyseessä oli Kissojen valtakunnan prinssi Lune. Eräänä iltana valtakunnan kuningas saattueineen saapuu kiittämään Harua, ja seuraavina päivinä onkin ongelmia niin hiirien kuin kissanmintunkin kanssa. Pahin on silti vielä edessä: kuningas haluaa naittaa Harun pojalleen, ja niin neito joutuu etsimään apua Kissa-asiaintoimistosta.


Elokuvassa on alusta loppuun hyvin paljon huumoria, mikä koituukin sen isoimmaksi vahvuudeksi. Parhaiten se välittyy hahmojen kautta. Itse Haru on hyvin kömpelö ja taipuvainen myöhästymään koulusta joka aamu. Surumielisyys johtunee juuri tuosta kaikesta sekä lisäksi siitä, että omalta ihastukselta ei saa vastakaikua. Kissa-asiaintoimistoon hänet johdattaa lihava kissa nimeltä Muta, joka onkin se hauskin tapaus. Tyyppi on täynnä sarkastisuutta sekä mustaa huumoria, ja hänen dialoginsa yksinään tekevätkin elokuvasta katsomisen arvoisen. Kissa-asiaintoimistossa työskentelee lintupatsas nimeltä Toto sekä kissanukke nimeltä Paroni Humbert von Gikkingen. Toto on Mutan lisäksi hyvä lisämauste huumoriin, mutta muuten melko sivuun jäävä hahmo. Paroni on tietenkin se "highlight" koko elokuvasta. Kyseinen kissanukke hurmaa kenet tahansa komeudellaan ja herrasmiesmäisellä käyttäytymisellään. Ja onhan tämä kaiken lisäksi myös melkoinen naistenmies.


Itse Kissojen valtakunnassa merkittävimmäksi hahmoksi nousee tietenkin sen kuningas, joka onkin melko omituinen tapaus. Tämä muun muassa heitättää palvelijoitaan yli laidan ja haluaa pakottaa Harun avioliittoon. Silti hahmossa on hauskatkin piirteensä. Ei siis aivan tavanomaisin pahis, vaikka pahoja aikeita tämä onkin toteuttamassa kierolla mielellään.

Elokuvan juoni on hyvin yksinkertainen ja tarinakin melko kapea kokonaisuus. Sen huumori sekä lämminhenkisyys korostuu silti tehden siitä nautittavan ja kepeän pakkauksen, eikä tätä voisi olla sanomatta söpöksikään. Animaatiotyyli on ehkäpä se isoin, vaikka ei missään nimessä häiritsevä heikkous. Se ei ole varsinaisesti huonoa, mutta erityisesti hahmojen piirrosjälkeen olisi mielestäni voitu kyllä panostaa enemmän. Sekä tarina että visuaalisuus on siis melko pelkistettyä, mutta se ei tee silti elokuvasta millään osa-alueella huonoa. Musiikin on tuottanut Yuji Nomi, jonka kaunista musiikkia kuullaan myös Sydämen kuiskauksessa. Omaan korvaani jää helpoiten soimaan Paronin tunnuskappale. Myös lopputekstien aikana soiva Kaze ni Naru on hyvin onnistunut, mutta se ei oikein jää erityisesti mieleen.


Kissojen valtakunta ei visuaalisuudeltaan tai juoneltaan ole sitä terävintä Ghibli-laatua, mutta tarinaan sekoitettu huumori ja persoonalliset hahmot tekevät siitä yllättävän hyvän elokuvan. Päähenkilö voi olla hyvinkin samaistuttava. Elokuvan ytimenä taitaakin hehkua päähenkilön itsevarmuuden etsiminen sekä kyky olla oma itsensä. Kyseinen hahmokehitys on mielestäni jopa yllättävän hienosti toteutettu. Paronin tai Mutankaan katseluun ei taatusti kyllästy, itse asiassa koko hahmokoplan touhuilua seuraa oikein mielellään. Elokuva on siis hauska seikkailu hyvin kevyessä mutta sympaattisessa hengessä, vaikka se kuuluukin kestoltaan Ghiblin lyhyimpiin teoksiin. Itse fantasiamaailma jää kieltämättä kaipaamaan syvennystä, eli hieman tarina olisi voinut sinne edettyään hengähtää. Hyvänmielen leffana tämä Ghibli kuitenkin ajaa asiansa mainiosti, ja ainakin kissafanien mieleen tämä varmasti on. 












Kissojen valtakunnan ja Sydämen kuiskauksen yhteys?


Elokuvien välillä on muutamia samankaltaisuuksia: molemmissa tavataan Muta (Sydämen kuiskauksessa nimellä "Kuu") sekä Paroni. Päähenkilöt seuraavat samaa kissaa, joka johdattaa heidät Paronin luokse. Kissojen valtakunta onkin ns. "spin-off" Sydämen kuiskauksesta, ja molemmat ovat Aoi Hiiragin mangoista tehtyjä sovituksia. Itse veikkaisin, että Kissojen valtakunta on ehkä Sydämen kuiskauksen päähenkilön kirjoittama tarina.



Elokuvan tiedot: www.wikipedia.com, www.imdb.com


3 kommenttia:

  1. Kissojen valtakunta oli lapsena yksi omista suosikeistani heti liikkuvan linnan jälkeen. Pidin Mutan huumorista ja onhan paroni kyllä aika hurmaava tapaus. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Muta ja Paroni on kyllä ihan huippuja. :D

      Poista
    2. Huomasin muuten, että oon joskus itse kommentoinut ghiblin leffoista sun blogiisi (postaus lapsuuden elokuvista)! Mietinkin, että mistä blogisi oli niin tuttu. :D

      Poista