sunnuntai 6. kesäkuuta 2021

Arvostelu: Raya ja viimeinen lohikäärme ~ Raya and the Last Dragon (2021)

 RAYA JA VIIMEINEN LOHIKÄÄRME


Ohjaus: Don Hall, Carlos López Estrada, Paul Briggs, John Ripa 
Pääosissa: Kelly Marie Tran, Awkwafina, Isaac Wang, Gemma Chan, Daniel Dae Kim, Benedict Wong
Genre: animaatio, seikkailu, toiminta
Kesto: 1h 47min


Raya ja viimeinen lohikäärme on Disneyn uusin animaatioelokuva, ja sen saapumista Disney+-palveluun onkin ehditty jo odotella. Niinpä eilen katsoin leffan oikein positiivisin mielin, joskin melko varauksellisin odotuksin.

Tarina sijoittuu muinaiseen Kumandran valtakuntaan, jossa yksinäinen soturi Raya lähtee etsimään viimeistä jäljellä olevaa lohikäärmettä kukistaakseen Druun-nimiset hirviöt...

Päähenkilönä nähdään siis Raya, joka selvästikin esim. Vaianan tavoin on itsenäinen ja vahva prinsessa, joka ei mitään prinssiä etsiskele (tosin kyseisellä seikalla ei mielestäni paljoa väliä ole, sillä naishahmo pystyy kyllä olemaan vahva ja itsenäinen vaikka leffassaan johonkuhun rakastuisikin). Raya toimii päähahmona hyvin, mutta hän tuntuu valitettavasti onnistuvan kaikessa välillä hieman liiankin helposti, mikä laskee pienesti jännitystä joissakin kohtauksissa. Hän tapaa matkallansa viimeisen lohikäärmeen nimeltä Sisu, jonka design on harmillisen hölmö ja jopa hieman naurettava. Sisu ei vain jotenkin ulkonäöllisesti tunnu sopivan kyseiseen fantasiamaailmaan, vaan erottuu sen kaiken joukosta liiankin silmiinpistävällä tavalla. Luonteeltaan kyseinen lohikäärme on ihan pidettävä, vaikkakin välillä myös hieman ärsyttävä. Tämä voi johtua ihan siitä, että dialogiin on upotettu aika paljon moderneja vitsejä, jotka eivät välillä toimineet omalla kohdallani kovin hyvin. Isoin moitteeni Sisua kohtaan tulee kuitenkin ehdottomasti tämän ääninäyttelijästä (Awkwafina), jonka ääni oli niin ärsyttävää kuunneltavaa eikä vain oikein sopinut kyseiseen rooliin yhtään. 


Muita hahmoja ovat vielä ainakin Rayaa vastaan taisteleva Namaari, Rayan sidekick Tuk Tuk, sekä myöhemmin tutuiksi tulevat Boun ja Noi. Suurimmaksi osaksi hahmot ovat toimivia, mutta itseäni jäi hieman harmittamaan, etten lopulta tuntenut erityisen vahvaa kiintymystä heihin. Varsinaista pääpahista ei tunnu olevan mukana, vaan enemmänkin hahmoissa on melko ristiriitaisia piirteitä. 

Elokuva alkaa suhteellisen sujuvasti, vaikka aloitus kestääkin ehkä turhan kauan. Rayan tavatessa Sisun, alkaa seikkailu kunnolla. Elokuvan parasta antia ovat ehdottomasti sen hienot taistelukohtaukset, jotka ovat todellista herkkua silmille. Itse juoni ja päätavoite jäävät kuitenkin lopulta liian yksinkertaisiksi. Fantasiamaailmaa, johon tarina sijoittuu, olisi voitu syventää huomattavasti enemmän. Hahmojen edetessä tavallaan vain ensimmäisestä vaiheesta toiseen, tuntuu kaikki jäävän harmilliseksi pintaraapaisuksi. Etenkin konfliktit (erityisesti loppukliimaksi) ratkaistiin turhan helposti, mikä jätti hyvin vaisun maun suuhuni. Päähahmojen onnistuessa liian helposti tavoitteissaan, laski se monessa kohtaa jännitystä jonkin verran. Teemana pyörivä luottamuskin jää ikäväksi pintaraapaisuksi, eli sekin hahmojen, tarinan ja fantasiamaailman tavoin olisi kaivannut mielestäni enemmän syvyyttä alleen. Lopussa leffa tuntuu yrittävän tavoitella jotain tunteellisempaa, mutta se ei oikein onnistu voittamaan katsojaa täysin puolelleen.


Visuaalisesti kyseessä on tietenkin erittäin laadukas ja näyttävä animaatio, onhan Disneyllä jälleen tietokoneanimaatio kehittynyt huimasti. Monet seikat kuten esimerkiksi vesi näyttävät melko aidoilta, ja etenkin taustat ovat kaunista katseltavaa. Musikaali ei elokuva tällä kertaa ole, vaan sisältää taustamusiikkia välillä.

Raya ja viimeinen lohikäärme on harmillisen keskinkertainen elokuva, enkä usko katsovani sitä koskaan uudelleen. Sen alku lupaili mielestäni enemmän kuin mitä paketti kokonaisuudessaan lopulta antoi. Kaikki tuntui jäävän hieman harmilliseksi pintaraapaisuksi. Itse tarina on hyvinkin yksinkertainen ja ennalta-arvattava, mutta eniten itseäni jäi harmittamaan kuinka helposti monet konfliktit vain ratkaistiin ilman kunnon jännitettä ja sitä, että hahmot kehittyisivät paljon matkansa aikana. Leffan loputtua tuntuikin, että kestoa olisi ollut vähemmän kuin puolitoista tuntia, eli juoni jäi kyllä turhan ohueksi. Lopputulos on se, ettei filmi oikein herättänyt minussa tunteita suuntaan tai toiseen mikä on harmi, sillä potentiaalia tässä olisi kyllä ollut johonkin paljon suurempaan.





Elokuvan tiedot: www.imdb.com
Kuvat: www.wikipedia.com, https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwehaveahulk.co.uk%2Fraya-and-the-last-dragon-review%2F&psig=AOvVaw1IcDDE3t9Q9v2UxXtLwIqp&ust=1623046281253000&source=images&cd=vfe&ved=0CAMQjB1qFwoTCKCci9ysgvECFQAAAAAdAAAAABAJ, https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.npr.org%2F2021%2F03%2F05%2F973252785%2Fraya-and-the-last-dragon-soars&psig=AOvVaw1IcDDE3t9Q9v2UxXtLwIqp&ust=1623046281253000&source=images&cd=vfe&ved=0CAMQjB1qFwoTCKCci9ysgvECFQAAAAAdAAAAABAP 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti