keskiviikko 2. kesäkuuta 2021

Arvostelu: Bernard ja Bianca Australiassa ~ The Rescuers down under (1990)

 BERNARD JA BIANCA AUSTRALIASSA


Ohjaus: Hendel Butoy, Mike Gabriel
Pääosissa: Bob Newhart, Eva Gabor, John Candy, Tristan Rogers, Adam Ryen, George C. Scott
Genre: animaatio, seikkailu
Kesto: 1h 17min


Voi tuntua hieman hassulta arvostella Bernard ja Bianca Australiassa, koska en ole edes vielä arvostellut sen edeltäjää Pelastuspartio Bernard ja Bianca. Olen nähnyt ensimmäisen Bernard ja Bianca elokuvan ensimmäisen kerran joskus muutama vuosi sitten, ja pidin sitä oikein kelpona disney-leffana. Jotkut pitävät sen jatko-osaa parempana ja jotkut eivät, siispä mielenkiinnolla ryhdyin katsomaan hiirten seikkailua Australiassa...

Edellisessä elokuvassa kävi jo katsojalle hyvinkin selväksi, että hiirikaksikko Bernardin ja Biancan välillä on hieman suurempiakin tunteita. Bernard yrittääkin koko tämän jatko-osan ajan kosiskella Biancaa, mutta koko ajan meinaa jokin este tulla eteen. Itse pääjuoni kuitenkin keskittyy Toni-pojan, jonka salametsästäjä on kidnapannut Australiassa, pelastamiseen. Niinpä hiirikaksikko lähtee matkaan Australian maisemiin.

Australiassa Bernard ja Bianca saavat seurakseen paikallisen hiiren nimeltä Jake. Jake on jokseenkin ärsyttävä hahmo, sillä hän ilmiselvästikin yrittää liehitellä kaunista Bianca-neitoa itselleen, ja useimmiten Bernard jääkin aika ulkopuoliseksi hänen vuoksi. Varsinaista kolmiodraamaa luvassa ei ole, sillä Bianca itse ei anna sellaista vaikutelmaa että olisi kiinnostunut Jakesta. Silti Biancakin tuntuu koko leffan ajan ärsyttävältä, sillä hän ei ollenkaan huomioi Bernardin tunteita. Hiirihahmoista jää siis ainakin minulle lopulta melko valju maku suuhun persoonallisuuksiensa puolesta, joskin Bernardista pidin jonkin verran. Myöskin hieman hämmentävältä tuntuu, että hiiret ovat leffassa kuvioissa, mutta heidän merkitys juoneen on häviävän pieni.


Itse Toni-poika on enimmäkseen ihan pidettävä, mutta kun eläinhahmot alkavat puhua hänelle, muuttuu meno jotenkin hölmöksi. Ekassakin leffassa toki esim. orpokodin kissa ja hiirikaksikko kykenivät puhumaan Pennyn kanssa, mutta tässä leffassa tuntuu että puhuvia eläimiä on aivan liikaa ja se muuttuu hieman epäuskottavaksi, kun muuten juoni keskittyy kidnappaamiseen ja salametsästykseen. Etenkin kun ne eläinhahmot, esim. sekoilevan oloinen lisko, ovat suorastaan raivostuttavia yrittäessään olla hauskoja. Leffa onkin täynnä mitä latteimpia vitsejä ja mukahauskoja hahmoja, jotka eivät toimi sitten ollenkaan. 

Salametsästäjä McLeah toimii pahiksena, ja vaikka hän aluksi vaikuttaa ihan uhkaavalta, muuttuu hän tarinan edetessä aina vain tyhmemmän tuntuiseksi. Ehkäpä isoimpana syynä se, että hän jahtaa jotain kotkaa, tuntuu auttamatta yliampuvalta. McLeah jää muutenkin lopulta jotenkin persoonattomaksi ja laimeaksi, eikä hän siis oikein onnistu vakuuttamaan minua. Hänen kätyrinään nähdään lisko nimeltä Jonna, joka yrittää monien muiden eläinten tavoin olla hauska, mutta jää ainakin minun kohdallani vain hölmöksi.


Bernard ja Bianca Australiassa elokuvan juoni, huumori ja hahmot eivät siis oikein vakuuta minua. Se tekeekin leffan katselemista aivan äärimmäisen puuduttavaa ja tuskallista. Luulin jo katsottuani yleisesti disney-fanien keskuudessa haukutun Pikku Kanasen, että yhtä huonoa klassikkoa ei tulisi enää vastaan. Vaan väärässä olin. Ainoa asia mistä en voi elokuvaa haukkua, on sen animaatiotyyli, joka on jopa yllättävän laadukasta ja hienoa verrattuna ensimmäiseen osaan. Kaikki muu kuitenkin toimi ekassa leffassa huomattavasti paremmin, vaikka sekään ei toki mikään iso saavutus disneyltä ole. Siinä oli kuitenkin paljon synkempi ja koukuttavampi tunnelma, onnistunut pahis ja kiinnostavammat hahmot sekä parempaa huumoria - siis ainakin minun makuuni.

Lopulta siis Bernard ja Bianca Australiassa jää minun makuuni hyvin vaisuksi ja keskinkertaiseksi elokuvaksi, eikä minua voisi vähempääkään huvittaa katsoa sitä uudelleen. Ainoat ihan suht pidettävät hahmot elokuvassa ovat Toni ja Bernard, kaikki muut onnistuvat olemaan vain latteita ja ärsyttäviä. Vitsit ja mukahauskat eläinhahmot saavat ainakin oman kiinnostukseni sammumaan täysin, minkä vuoksi tarinan seuraaminen tuntuu hyvin puuduttavalta. Lapsille Bernard ja Bianca Australiassa saattaa kuitenkin toimia hyvin, ja onhan leffasta jonkinmoinen kulttiklassikko tainnut joidenkin disney-fanien keskuudessa syntyä.





Elokuvan tiedot: www.imdb.com
Kuvat: www.wikipedia.com, www.animationscreencaps.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti