sunnuntai 3. lokakuuta 2021

Arvostelu: American Beauty (1999)

 AMERICAN BEAUTY


Ohjaus: Sam Mendes
Pääosissa: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley, Mena Suvari, Peter Gallagher, Allison Janney, Chris Cooper
Genre: draama
Kesto: 2h 2min


Katsoin American Beautyn ensimmäisen kerran teini-ikäisenä monta vuotta sitten, ja silloin pidin sitä vain hyvin outona elokuvana. Uudelleenkatsastus alkoikin olla jo paikallaan, ja se todellakin kannatti. Onkin hassua, kuinka mielipide joidenkin leffojen kohdalla voi muuttua paljonkin toisella katselukerralla.

American Beautyn päähenkilönä on keski-ikäinen mies Lester Burnham, joka vaikuttaa seksuaalisesti turhautuneelta sekä läpeensä kyllästyneeltä tylsään elämäänsä. Hänen ja vaimonsa Carolynin välinen avioliitto on tuntunut olevan silkkaa kulissia jo pitkän ajan, eikä välit ainoaan tyttäreen Janeenkaan kovin läheiset ole. Pian kuitenkin uusi elämänhalu Lesterissä herää, kun hän tapaa Janen kauniin ja itsevarman luokkakaverin Angelan, josta hän alkaa nähdä seksuaalisia fantasioita.


Tarinan hahmot ovat kaikki todella mahtavasti luotuja ja kiinnostavia, sillä jokaisella tuntuu olevan oma elämänsuunta hieman hukassa, ja että se pitäisi etsiä uudelleen. Sitä kautta draama onnistuu vaikuttamaan katsojaan todella vahvasti. Erityisesti Lesterin ja Carolynin tyttären Janen sekä tähän tutustuva poika Ricky erottuvat sivuhahmoista mielenkiintoisten tarinan kaariensa vuoksi. Myöskin Lesterin silmiä miellyttävä kaunotar Angela tuo omalla persoonallaan maustetta mukaan, ollessaan niin kovasti itseään täynnä ulkokuorensa takia. Se pistääkin miettimään, että mitä kyseinen hahmo sitten lopulta sisimmässään on, ja että ulkokuori ei kerro kaikkea. Kontrastia tähän tuo ulkoapäin varsin tavalliselta tytöltä näyttävä Jane, mutta joka Rickyn silmissä vaikuttaa kuitenkin hyvin kiinnostavalta, jättäen tämän varjoon jopa itseään kehuvan Angelan.

Myös komedialliset hetket ovat erinomaisesti onnistuneita, ja elokuvaa katsoessa saa todellakin monet kerrat nauraa! Erityisesti Lesterin kautta kuultavat useat dialogit osuvat täydellisesti nappiin. Huumorista huolimatta tunnelma osaa silti myös vakavoitua tarpeen tullen, ja muutamaan otteeseen tavoitetaan ihan koskettaviakin hetkiä. Itse tarina taas osaa olla jopa yllättävänkin ennalta-arvaamaton, etenkin erästä lopussa tapahtuvaa käännettä en osannut odottaa.


Näyttelijöistä erityisesti Lesteriä esittävää Kevin Spaceyä on kyllä pakko kehua, niin erinomaisesti hän rooliinsa eläytyy! Myös Carolynia näyttelevä Annette Bening hoiti hommansa mahtavasti.

American Beauty on erinomainen elokuva, omasta mielestäni suorastaan jopa mestariteos, ja uudelleenkatselun jälkeen se pääsi kyllä suosikkielokuvieni joukkoon! Erinomaisesti luotujen hahmojen sekä mahtavien näyttelijöiden ansiosta draama ja komedia toimivat täydellisesti tasapainotellen toisiaan. Useilta nauruilta on mahdotonta välttyä, mutta silti myös niitä hieman vakavampiakin hetkiä tarina tarjoaa. Jos tämän leffan katsominen vielä uupuu, niin suosittelen kyllä antamaan sille mahdollisuuden!



Elokuvan tiedot: www.imdb.com
Kuvat: www.wikipedia.com, www.imdb.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti