tiistai 25. heinäkuuta 2023

Arvostelu: Spider-Man: kohti hämähäkkiversumia ~ Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)

SPIDER-MAN: KOHTI HÄMÄHÄKKIVERSUMIA


Ohjaus: Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman
Pääosissa: Shameik Moore, Jake Johnson, Hailee Steinfeld
Genre: animaatio, toiminta, seikkailu
Kesto: 1h 57min

Minulla on jo hyvän tovin ollut aikeissa katsoa vuonna 2018 ilmestynyt Spider-Man: kohti hämähäkkiversumia, mutta jotenkin sen katsominen on aina lykkääntynyt. Nyt vihdoin olen tämän animoidun hämisleffan katsonut, ja täytyy myöntää että olisin jäänyt paljosta paitsi jos en olisi katsonut tätä. Päätin myös käydä leffateatterissa katsomassa sille ilmestyneen jatko-osan Spider-Man: Across the Spider-Verse, josta  minulla on tulossa arvostelu huomenna.

Miles Morales on tavallinen koulua käyvä nuori, jota kuitenkin eräänä päivänä sattuu puremaan radioaktiivinen hämähäkki. Siispä hänestä tulee Hämähäkkimies. Kyseinen seikka ei kuitenkaan vaikuta käyvän järkeen, sillä ennestään on jo olemassa Hämähäkkimies, Peter Parker. Miles toivookin saavansa neuvoja Peteriltä, sillä hän on aivan hämmentyneenä siitä, mitä hänelle on tapahtumassa. Jo leffan alussa käy kuitenkin niin traagisesti, että Peter menehtyy vihollisen kynsissä. Pahiksena toimiva Kingpin yrittää avata portaalin toiseen ulottuvuuteen, jotta hän saisi edesmenneet vaimonsa ja lapsensa takaisin. Peterin kuoltua, saa Miles tehtäväkseen pysäyttää Kingpinin. Jonkin ajan kuluttua paljastuu, että universumit eivät ole tasapainossa, ja pian Miles kohtaakin monta eri Hämähäkkimiestä, jotka ovat eri ulottuvuuksista. 


Spider-Man: kohti hämähäkkiversumia on suorastaan fantastinen elokuva! Jo alkumetreillä tarina nappaa mukaansa, ja sarjakuvamainen ja tyylikäs animaatio suorastaan vangitsee katseen ruudulle. Vaikka hämähäkkimiehen tarina on jo monesti kerrottu, onnistuu silti tämä animaatioversio tuomaan uutta maustetta siihen ja olemaan aidosti kiinnostava alusta loppuun asti. Erityisesti mielenkiintoista on nähdä ensimmäistä kertaa Spider-Woman, joka onkin ainoa naispuolisena esiintyvä hämähäkkimieshahmo. Hänen oikea nimi on Gwen, ja hänen ja Milesin välille kehittyy mukava ystävyys ja kenties hieman syvempiäkin tunteita. Hämähäkkimieshahmojen lisäksi tärkeässä roolissa ovat poliisina toimiva Milesin isä ja tietysti Kingpin. Sivuhahmot tukevat tarinaa mainiosti, ja Kingpin on yllättävänkin onnistuneesti luotu antagonisti. 

Itse Miles on päähahmona loistava, eikä hänestä ole tehty kuitenkaan liian samanlaista kuin mitä edellisten hämähäkkimiesleffojen päähenkilöt ovat. Hänen hämähäkkimiesvoimansa myös eroavat jonkin verran muiden kaltaistensa voimista, tehden hänestä mukavalla tavalla joukosta erottuvan. Erityisesti kiehtovana pidän hänen kykyään transformoitua näkymättömäksi.


Kokonaisuudessaan Spider-Man: kohti hämähäkkiversumia yllätti minut erittäin positiivisesti! En olisi uskonut, että vielä jokin uusi hämähäkkimiesfilmatisointi iskisi näin lujaa. Juoni on sopivan napakka, että se jaksaa pitää katsojan otteessaan, ja hahmot ovat myös erittäin hyvin luotuja. Jännitystä ja huumoria riittää kovasti, ja animaatiotyyli on aivan sanoinkuvaamattoman kaunista katseltavaa. Olen hyvin varma, että tätä filmiä tulee oikein mielellään vielä uudelleenkin katsottua! Jos sattuu yhtään hämähäkkimiesleffoista (tai ihan yleisesti supersankarileffoista) pitämään, niin en voi muuta kuin antaa tälle vahvan suosituksen.



Kuvat ja elokuvan tiedot: www.imdb.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti