maanantai 11. tammikuuta 2021

Arvostelu: Ihmeperhe ~ The Incredibles (2004)

 IHMEPERHE


Ohjaus: Brad Bird
Pääosissa: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Samuel L. Jackson, Jason Lee, Dominique Louis, Teddy Newton, Jean Sincere, Eli Fucile, Sarah Vowell
Genre: animaatio, toiminta, seikkailu
Kesto: 1h 55min

Ihmeperhe (The Incredibles) on tärkeimpiä suosikkianimaatioita lapsuudestani! Muistelenkin katsoneeni sitä Toy Story 1-2 -elokuvien ohella Pixarilta eniten. 

Tarina keskittyy Vaaran perheeseen, jotka ovat todellisuudessa supersankareita, mutta he pyrkivät pitämään yliluonnolliset voimansa salassa. Siinä missä Elli-äiti pitää sankarihommia jo menneisyytenä ja haluaa keskittyä lasten kasvattamiseen, Ilu-isä halajaisi niiden kimppuun takaisin. Hän meneekin kerran viikossa "keilaamaan" tai siis kuuntelemaan poliisiradiota ystävänsä Juliuksen kanssa. Pian Ilu löytää salaa kunnon supersankarihommia itselleen, mutta niihin keskittyessä jää hänen oma perheensä ikävästi sivuun. Jonkin ajan kuluttua Elli huomaa, että Ilu kyllä salaa häneltä jotain.


Kyseessä ei ole ainoastaan supersankarielokuva vaan myös perhe-elokuva. Lapsena Ihmeperhe oli vain hauska ja viihdyttävä, mutta aikuisena siitä huomaa paljon nokkelia yksityiskohtia koskien perhettä ja etenkin vanhempien välistä suhdetta, jotka on jopa yllättävänkin realistisella tavalla toteutettu. Siitä nouseekin esille elokuvan kypsempi ja samaistuttavampi puoli. Siinä mielessä kyseessä on yksiä mainioimpia koko perheen elokuvia, sillä tarinalla on paljon annettavaa myös aikuiskatsojille. Perheen pienimmille leffa voi olla kuitenkin paikka paikoin pelottava ja jännittävä toimintakohtausten vuoksi. Muutenkin varmasti vasta kouluikäiset saavat elokuvasta paremmin jotain irti.

Myös supersankariosuus toimii Ihmeperheessä hyvin, koska hahmojen voimat ovat uniikit ja Syndrooma-pahis on erinomaisesti luotu. Ilu-isä/herra Ihme omaa vahvat fyysiset voimat, Elli-äiti/rouva Rajaton omaa venyvän kehon, Ilona-isosisko kykenee muuttumaan näkymättömäksi ja taitaa voimakentät ja Esa-pikkuveli osaa juosta hurjan nopeaa vauhtia. Kuopus-Jaskalla ei ole supervoimia, tai niin ainakin Elli ajattelee. Myös hahmojen luonteet ovat mukavalla tavalla erilaiset mikä todistaa sen, että heihin on panostettu kunnolla. Hahmot ovatkin syvällisiä ja inhimillisiä supervoimista huolimatta, miksi heihin pystyy katsojana helposti samaistumaan. Pahiksena toimiva Syndrooma on myös erittäin hyvin onnistunut, sillä häneen on saatu syvyyttä taustatarinan myötä. Syndrooman motiivi on nimittäin hyvin ymmärrettävä ja huolellisesti luotu. Eikä pidä tietenkään unohtaa loistavaa Edna-tätiä, josta voi helpostikin muodostua katsojalle suosikkihahmo elokuvasta. 


Animaatiotyyliltään ei elokuva pääse nykyajan tietokoneanimaatioiden tasolle, mutta se ei pilaa leffakokemusta millään lailla. Visuaalisia yksityiskohtia on käytetty erinomaisesti mukana monissa kohtauksissa, mikä on mieluista katseltavaa.

Ihmeperhe on loistava elokuva, ja se on ehdottomasti Pixarin laatutuotantoa! Siinä riittää toimintakohtausten ansiosta jännitystä, mutta mukaan on mahdutettu myös hengittävyyttä, kun se keskittyy syventämään Vaara-perheenjäsenten välisiä suhteita. Elokuvan parasta antia onkin sen helposti samaistuttavat hahmot sekä lukuisat nokkelat yksityiskohdat koskien perhettä, vanhemmuutta ja parisuhdetta, mitkä tuovat tarinasta sen syvällisemmän ja kypsemmän puolen esille. Ainoaksi pienehköksi kompastuskiveksi muodostuu elokuvan kesto, jota on venytetty omaan makuuni turhan pitkäksi. Ihmeperhe ei ole niitä tunteita herättävimpiä elokuvia Pixarilta, mutta siinä on silti emotionaalinenkin puoli esillä perheeseen liittyvien seikkojen ansiosta.





Elokuvan tiedot: www.imdb.com
Kuvat: www.wikipedia.com, www.animationscreencaps.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti