lauantai 2. tammikuuta 2021

Arvostelu: Soul ~ Sielun syövereissä (2020)

 SOUL

SIELUN SYÖVEREISSÄ

Ohjaus: Pete Docter, Kemp Powers
Pääosissa: Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton, Rachel House, Alice Braga, Richard Ayoade, Phylicia Rashad, Donnell Rawlings
Genre: animaatio, seikkailu, komedia
Kesto: 1h 40min


Muistan vieläkin, kun n. vuosi sitten katsoin Soulin trailerin ensimmäisen kerran. Siitä lähtien elokuvaa sitten onkin tullut odoteltua, ja onkin suuri sääli, että sitä ei päässyt kokemaan suurelta valkokankaalta.

Tarinan päähenkilönä nähdään Joe Gardner, joka on musiikinopettaja koulussa. Hänellä on tavoitteenaan saavuttaa vielä jotain suurempaakin pianonsoitollaan, ja onnekseen hänen unelmansa onkin pian toteutua: hän pääsisi esiintymään jazzklubilla suositun bändin pianistina. Joen kohdalle sattuu silti myös epäonnea, sillä kaduilla kävellessään hän vahingossa putoaa kaivoon ja (melkein) kuolee. Hänen sielunsa irtautuu ruumiista ja olisi matkalla tuonpuoleiseen, mutta Joe ei ole vielä valmis kuolemaan. Hän löytääkin tiensä esipuoleiseen, jossa ei-syntymättömät sielut valmistautuvat matkaansa maapallolla syntymistä varten. Siellä Joe värväytyykin mentoriksi ja saa tehtäväkseen saada sielu numero 22 suhtautumaan ihmiselämään myönteisemmin. Tällöin 22 nimittäin olisi valmis elämään, mutta Joe tietenkin toivoisi hyötyvänsä tehtävästä ja palata itse vastahakoisen 22:n puolesta maapallolle...


Soul on hyvin uudenlainen ja omaperäinen idea Pixarilta vähän niinkuin myös vuonna 2015 ilmestynyt Inside Out. Sainkin heti sielumaailmasta melko vahvoja viboja kyseiseen elokuvaan, mutta tarinan kulkiessa eteenpäin, alkaa Soul tuntua ihan omalta teokseltaan. Siinä missä Inside Out käsitteli ihmiselämän tunteita ja jopa masennusta, keskittyy Soul pohdiskelemaan itse elämää. Mikä on ihmiselämän merkitys? Täytyykö meidän saavuttaa jotain suurta, jotta elämä olisi kuolemisen arvoista? Loppujen lopuksi ihan pienetkin asiat ovat merkityksellisiä, eikä niitä kannattaisi pitää vain itsestäänselvyyksinä. Mistä itse taisin leffassa eniten pitää, on sen esittämä käsitys ihmisten pakkomielteistä eksyneiden sielujen kautta. Elokuvan syvemmät tasot ja nokkelat ideat ovatkin jälleen kerran ajatuksia herättäviä ja tarjoavat samaistumisen varaa katsojalle.

Tarinan keskeisimmät hahmot Joe ja 22 ovat hienosti luotuja, ja heihin pystyy katsojana syventymään erinomaisesti ja kenties jopa samaistumaan. Vaikka ilmeisin päähahmo on Joe, ihastuin vielä enemmän 22:een. Hänen tarinankaarensa oli mielestäni erittäin kauniisti ja jopa liikuttavastikin toteutettu. Siinä missä 22:n on tarkoituksena saada elämänmausta kiinni, oppii Joe että elämässä on muutakin kuin vain jazz ja pianonsoitto. Ainoa merkittäväksi miinukseksi muodostunut asia oli elokuvan lopetus koskien Joeta. Pahista ei tällä kertaa (kuten ei myöskään Inside Outissa) kuvioissa ole mukana lainkaan, mikä on vain erittäin positiivinen asia. Hyvän ja pahan välisen kamppailun sijaan on mukavaa seurata muunlaista menoa ainakin vaihteeksi.


Animaatiotyyli on aivan huippujälkeä, mikä vain lisää sitä tunnetta, että elokuvan olisi halunnut ehdottomasti nähdä valkokankaalta! Itse sielumaailma ei ole hirveän erikoisesti luotu, mutta sen sijaan tavallisen maailman yksityiskohdat ja tarkkuus ovat erittäin kaunista ja laadukasta katseltavaa.

Kokonaisuudessaan Soul on erinomainen, kiehtova ja omaperäinen elokuva. Se on aika komediapainotteinen, mikä takaa sen, että sen ääressä viihtyvät niin lapset kuin myös aikuiset. Silti aikuiset saavat ehdottomasti elokuvasta enemmän irti, sillä tarinassa on yllättävän paljon syvyyttä ja ajatuksia herättäviä teemoja. Soul taitaakin olla tähän mennessä Pixarin kypsin elokuva, sillä sen lähestymistapa teemoja kohtaan tuntuu jotenkin vakavammalta komediallisista hetkistä huolimatta. Ainoa miinukseksi koituva seikka omalla kohdallani on Joen hahmoon liittyvä lopetus. 22:n tarinankaari taas oli mielestäni suorastaan täydellisesti ja koskettavasti toteutettu. Ihan isoimpiin suosikkeihini Soul ei kuitenkaan yllä, mikä johtuu osin Pixarin kovasta tasosta ja siitä, että jotkut Pixarit ovat vain yksinkertaisesti iskeneet minuun vielä enemmän.






Elokuvan tiedot: www.imdb.com
Kuvat: www.wikipedia.com, www.empireonline.com, www.nbcnews.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti