tiistai 25. toukokuuta 2021

Top 12 Hayao Miyazakin elokuvat


Hayao Miyazaki on tähän mennessä tehnyt yhteensä 12 kokopitkää animaatioelokuvaa, jotka kaikki olenkin ilomielin katsellut läpi. Yhtäkään huonoa leffaa häneltä ei mielestäni löydy, vaan jokaisessa teoksessa on jotain mistä voi nauttia suuresti. Hiljattain on tullut uudelleenkatsottua näitä elokuvia, joten mikseipäs niitä laittaisi paremmuusjärjestykseen. Vaikka tosiaan Top 24 Studio Ghiblin leffat lista minulta jo löytyy, niin tässä Miyazakin rankingissa lasken mukaan myös Cagliostron linnan, joka taas Ghibli-listasta puuttuu.

Lista perustuu tietty ihan omaan mielipiteeseeni, ja kerrohan toki kommenttikentässä, mitkä ovat omia suosikkejasi Miyazakilta!

12. POIKA JA HAIKARA

Poika ja haikara on tähän mennessä Miyazakin viimeisin tuotos. Tutunoloiset fantasiaelementit toisaalta ilahduttivat, mutta toisaalta jotain uudempaa ideaa olisin tähän vielä kovasti kaivannut. Tämä tuntuu olevan aikalailla ainoa Miyazakin leffa, jossa en oikein saanut missään vaiheessa kunnon yhteyttä hahmoihin, koska ne jäivät melko etäisiksi. Juoni ei myöskään muovautunut kovin loogiseksi kokonaisuudeksi, ja joidenkin kohtausten merkityksellisyyttä tuli hieman kyseenalaistettua. On leffalla silti onneksi hyvätkin hetkensä, erityisesti huumorintaju oli oikein osuvaa. Tällä kertaa legendaarisen animetaiturin teos ei kuitenkaan vanginnut kunnolla mukaansa, eikä se myöskään puutteidensa vuoksi onnistunut koskettamaan minua...

11. TUULI NOUSEE


Tuuli nousee on traaginen ja verkkainen leffa, jolle varmasti faneja löytyy. Itseeni elokuva ei ole tehnyt hirvittävän isoa vaikutusta, mutta arvostan sen käsittelemiä teemoja siitä huolimatta paljon. Filmin hidastempoisuus vaatii aika rauhallisen mielentilan, jotta tunnelmaan uppoutuu mukaan. Pidän sanomasta liittyen mm. unelmiin ja menetyksiin, ja etenkin lopetus on hyvinkin koskettava ja saa herkistymään. Jostain syystä leffa ei kuitenkaan ihan sataprosenttisesti minuun iske. Uskon yhtenä syynä olevan päähenkilö, jossa saisi olla omaan makuuni enemmän särmää.

10. PONYO RANTAKALLIOLLA


Ponyo on erittäin viehättävä ja suloinen elokuva! Tuntuu hassulta, että suhtautumiseni tähän leffaan on muuttunut "vihasta rakkaudeksi", sillä pari vuotta sitten en pitänyt tästä. Ponyossa on kuitenkin vain jotain lumoavaa ja lämminhenkistä, vaikka se lopulta melko lapsenmielinen seikkailu onkin. Eikä pidä unohtaa upeita merenalaisia visuaalisuuksia, jotka ovat todellista nannaa silmille! Tarinansa puolesta tämä leffa ei kuitenkaan mielestäni pärjää seuraaville teoksille.

9. LAPUTA -LINNA TAIVAALLA


Laputa on erittäin hyvä elokuva, josta jännitystä ja huumoria ei puutu! Se on itse asiassa muistaakseni ensimmäinen näkemäni Miyazakin leffa, ja siinä mielessä sillä on minulle isokin merkitys. Hieman se tietynlainen koskettavuus ja tunnelmointi siitä kuitenkin puuttuu, mistä taas muissa Miyazakin leffoissa kovasti pidän, ja siksi sijoitin sen hieman alemmas. Laputa on myöskin tarinaltaan hyvinkin suoraviivainen eikä ihan yhtä moniulotteinen kuin monet muut miyazakit. Puhtaana seikkailuna se on silti erittäin toimiva ja mukaansatempaava, eikä aika sen ääressä käy pitkäksi.

8. KIKIN LÄHETTIPALVELU


Kikin lähettipalvelu on hyvin lämminhenkinen kasvutarina, jonka päähenkilöön pystyy helposti samaistumaan. Leffassa ei paljoa tapahdu, mutta juurikin se leppoisampi meno tässä onkin ihastuttavaa, kun sydäntä on jälleen mukana. Myöskin Jiji-kissan huumori on oikein iskevää. Kaunis animaatiotyyli ja upea soundtrack ansaitsevat myös mainintansa.

7. NAAPURINI TOTORO


Naapurini Totoro on hyvin leppoisa elokuva, jossa oikeastaan Kikin lähettipalvelun tavoin ei paljoa tapahdu. Silti sitäkin on erittäin nautinnollista katsoa, mikä ei ole yllättävää sillä erittäin lämminhenkinenhän tämäkin on. Molemmat leffat tuntuvat myöskin olevan minulla aika tasoissa, mutta jokin Totorossa vei lopulta voiton. Ehkäpä se on aavistuksen verran koskettavampi, ja onhan siinä suloisia pörröotuksia, jotka saavat aina takuuvarmasti hymyn huulilleni.

6. LUPIN III - CAGLIOSTRON LINNA


Cagliostron linna on oikeastaan Laputan tavoin enemmänkin suoraviivainen seikkailuleffa eikä ihan yhtä monitasoinen kuin monet muut miyazakit. Jokin tämän leffan huumorissa, toiminnassa ja hahmoissa kuitenkin iskee minuun paljon paremmin kuin Laputassa, ja se on kestänyt myös yllättävän monta katselukertaa. Erittäin viihdyttävä ja hyvälle mielelle saava teos on kyllä todella kyseessä!

5. TUULEN LAAKSON NAUSICAÄ


Tuulen laakson Nausicaässa minua on ensimmäisestä katselukerrasta lähtien kiehtonut aivan suunnattomasti sen maailma. Tulevaisuuden saasteet ja jättiläisötökät ovat lumoavaa seurattavaa, ja ympäristö- ja sotateema puhuttelevat aidosti ja herättävät tunteita. Päähenkilö on myös mielestäni oikein onnistunut, ja hänen seikkailuunsa lähtee jokaisella katselukerralla innolla mukaan!

4. PORCO ROSSO


Porco Rosso ei itse asiassa ihan aluksi lunastanut paikkaansa Miyazaki-kärkijoukossani, mutta se on jotenkin muuttunut aina vain paremmaksi jokaisella katselukerralla. Pidän erittäin paljon leffan tunnelmoimisesta, etenkin draaman ja komedian täydellinen tasapaino tässä viehättää minua aivan erityisesti. Sen ansiosta leffa herättää monenlaisia tunteita laidasta laitaan, eli saa sekä nauraa että liikuttua!

3. PRINSESSA MONONOKE


Prinsessa Mononoke on varmaankin kaikista paras ihminen vs luonto tarina, mitä olen nähnyt. Se nimittäin esittää teemansa ja asetelmansa erittäin moniulotteisesti, alleviivaamattomasti ja kauniisti. Metsän asukit eli tässä tapauksessa mm. kodamat ja susijumalat ovat valloittavaa seurattavaa, ja tietynlainen aikuismaisuus ja synkkyys tässä vetoaa minuun. 

2. LIIKKUVA LINNA


Liikkuva linna on ehdottomasti se Ghiblin elokuva, johon rakastuin ensisilmäyksellä! En ole edes laskenut kuinka useasti olen elokuvan jo katsonut. Kyseessä onkin aivan äärimmäisen kaunis, lumoava ja taianomainen seikkailu! Etenkin leffan hahmot voittavat minut aina puolelleen sympaattisuudellaan, ja myös monenlaisia tunteita elokuva herättää minussa. Aivan mahtava animaatio ja ihan yleisesti yksi suosikkielokuvistani ikinä!

1. HENKIEN KÄTKEMÄ


Vaikka parhaan Miyazakin leffan valitseminen on vaikeaa, niin jotenkin Henkien kätkemä tuntuu ansaitsevan sen tittelin eniten. Mikään muu ei vain ole jättänyt samanlaista uskomatonta fiilistä katsomisen jälkeen kuin tämä. Kaikki on vain jotenkin niin täydellisesti hiottua siinä: leffa pursuaa mielikuvituksellisia olioita, upeita kohtauksia, ja se myöskin herättää paljon tunteita. Ja tämänkään teoksen katselemiseen en usko koskaan kyllästyväni, ja siitä saattaakin löytää aina jotain uutta jokaisella katselukerralla.


Edit: 10.3.2024

Kuvat: www.pinterest.com, https://www.indiewire.com/feature/best-miyazaki-movies-ranking-animation-films-88842/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti