tiistai 12. toukokuuta 2020

Top 20 soundtrackit (Studio Ghibli)

Studio Ghibli-elokuvat tarjoavat lukemattoman paljon musiikkikappaleita, jotka onnistuvat olemaan hyvin kauniita, henkeäsalpaavia ja jopa koskettavia. Päätin haastaa itseäni tekemällä niistä top-listauksen. Ensin ajattelin rajaavani ne top 10:een, mutta eihän se riittänyt, joten edessänne on top 20 -listaus. Säännöksi päätin, että saan valita vain yhden laulun kustakin elokuvasta. Listalla ovat elokuvat, joista nousee selkeästi jokin oma suosikkikappaleeni esille (pois jäivät ainoastaan Naapurini Yamadat sekä Pom Poko). 

Kappaleet ovat elokuvien kronologisessa järjestyksessä. 
(Lisäsin youtube-linkit kuhunkin kappaleseen, eli nimeä painamalla pääset niitä kuuntelemaan.)


TUULEN LAAKSON NAUSICAÄ
Säveltäjä: Joe Hisaishi

Tuulen laakson Nausicaässa on vaikka millä mitalla hyviä kappaleita, mutta tämä on niistä ehdottomasti eeppisin. 


LAPUTA -LINNA TAIVAALLA
Säveltäjä: Joe Hisaishi

Tämä on hyvin melankolinen sävellys kaikessa kauneudessaan.


NAAPURINI TOTORO
Säveltäjä: Joe Hisaishi

Moni saattaisi mieluumin valita loppumusiikin, mutta oma korvani suosii ehdottomasti tätä. Hyvin kaunis ääniraita, joka sopii todella hyvin tähän elokuvaan.


TULIKÄRPÄSTEN HAUTA
Säveltäjä: Michio Mamiya

Myönnettäköön heti alkuun, että Tulikärpästen haudan musiikki ei saa mieltä kovin iloiseksi. Päinvastoin. Se ei silti tarkoita, etteivät sen laulut olisi kauniita. Elokuvan tunnusmusiikki on hyvin sydäntäsärkevän koskettava, eikä koskaan epäonnistu avaamaan kyynelkanavia.


KIKIN LÄHETTIPALVELU
Säveltäjä: Yumi Matsutoya

Kikin lähettipalvelussa kuullaan Hisaishin sävellysten lisäksi kaksi kappaletta, jotka ovat Yumi Matsutoyalta. Niistä toinen kuullaan silloin, kun Kiki laittaa radionsa soimaan lähtiessään kohti uutta kaupunkia. Ja kyseinen laulu on kyllä sellainen, että sen kuuntelemista aina silloin tällöin ei voi vastustaa!


EILISEN KUISKAUS
Säveltäjä: Katsu Hoshi

Eilisen kuiskauksen tunnusmusiikissa on sitä jotain. Se on hyvin hauras ja melankolinen. Jotain iloisen ja surullisen väliltä.


PORCO ROSSO
Säveltäjä: Joe Hisaishi

Aah, tämä sävellys on kuin luotu italialaisteemaiseen elokuvaan! Aivan tajuttoman hyvä jazz-tyylinen kappale, jota ei voi aina silloin tällöin olla kuuntelematta. Ja kyseistä laulua kuunnellessa tulee todella sellainen olo, että tekisi mieli matkustaa Italiaan ihailemaan aurinkoista merimaisemaa viinilasi kädessä ja tämä nimenomainen musiikki taustalla.... 


AALTOJEN KUOHU
Säveltäjä: Shigeru Nagata

Aaltojen kuohu ei ehkäpä elokuvana ole kovin kummoinen, mutta sen tunnusmusiikki onnistuu saamaan olon nostalgiseksi.


SYDÄMEN KUISKAUS
Säveltäjä: Yuji Nomi

Sydämen kuiskauksessa on monen monta kappaletta, joita rakastan. Elokuvan soundtrack onkin ehdottomasti yksiä parhaimpia koko Ghiblin tuotannosta, vaikka Hisaishi ei tässä säveltäjänä toimikaan. A Hilly Town on aivan ihana kappale, joka imaisee ainakin minut tämän leffan maailmaan onnistuneesti. Siinä on jotain hyvin taianomaista! Siitä myöskin tulee hieman mieleen kaunis ja aurinkoinen kesäpäivä. Kunniamaininta täytyy antaa filmin aloitus- ja loppulaululle Take me home, country roads. Etenkin Olivia Newton-Johnin esittämänä laulu on mahtava!


PRINSESSA MONONOKE
Säveltäjä: Joe Hisaishi

Prinsessa Mononokessa aivan joka ikinen sävellys on täydellinen ja tunteikas. Leffan soundtrack taitaakin olla mielestäni kaikista paras Ghibliltä, joskin Henkien kätkemän soundtrack kilpailee ykkössijasta myöskin. Prinsessa Mononoken tunnuslaulu (ja nimenomaan laulettuna) on hyvin henkeäsalpaavan kaunis!


HENKIEN KÄTKEMÄ
Säveltäjä: Wakako Kaku 
(Esittäjä: Youmi Kimura)

Myös Henkien kätkemässä ihania lauluja piisaa. Vaikka Hisaishin laulut ovat hyvin kauniita, herättää elokuvan loppumusiikki minussa eniten tunteita. (Kunniamaininnat One summer's daylle ja Repriselle, jotka taas ovat Hisaishin säveltämiä ja tavattoman kauniita!)


KISSOJEN VALTAKUNTA
Säveltäjä: Yuji Nomi

Paronin tunnuslaulu on jotenkin hyvin eeppinen! Olen jopa opetellut soittamaan sen pianolla aivan täydellä innolla.


LIIKKUVA LINNA
Säveltäjä: Joe Hisaishi

Kappale, joka houkutteli katsomaan tämän elokuvan. En tuolloin tiennyt vielä paljoa mitään Studio Ghiblistä. Tämä elokuva sekä sen musiikki ovat sellaisia tapauksia, joihin olen ollut kovasti koukussa.


MAAMEREN TARINAT
Säveltäjä: Tamiya Terashima

Sekavasta ja melko unohdettavasta juonestaan huolimatta Maameren tarinat onnistuu tarjoamaan hyvinkin mieleenpainuvan laulun. Se on yllättävän kaunis ja koskettava.


PONYO RANTAKALLIOLLA
Säveltäjä: Joe Hisaishi

Ponyon alkutekstien aikana soiva musiikki on jotain hyvin kaunista. Se ei muiden listani laulujen tavoin epäonnistu aiheuttamaan kylmiä väreitä.


KÄTKIJÄT
Säveltäjä: Cécile Corbel

Kätkijöiden katkeransuloisen lopetuksen aikana soi hyvin kaunis laulu, joka jää taatusti mieleen. 


KUKKULAN TYTTÖ, SATAMAN POIKA
Säveltäjä: Satoshi Takebe

Kukkulan tyttö, sataman poika -elokuvan loppumusiikki on hyvin kaunis ja koskettava. Muutenkin leffan soundtrack on oikein hyvin onnistunut ja huokuu mukavaa tunnelmaa.


TUULI NOUSEE
Esittäjä (/säveltäjä?): Yumi Matsutoya

Henkien kätkemän tavoin valitsin Hisaishin sävellyksen sijaan loppumusiikin, jonka tässä tapauksessa esittää Yumi Matsutoya. Tämä laulu onnistuu olemaan hyvin kaunis ja se korostaa elokuvan lopetuksen koskettavuutta hienosti.


PRINSESSA KAGUYAN TARU
Esittäjä (/säveltäjä?): Nikaido Kazumi

Voih, Prinsessa Kaguyan tarun lopetus on jotain niin surullista. Mutta sen jälkeen kuultava laulu vasta itkettävä onkin. Tässä tapauksessa hieman tuntemattomampi artisti onnistui luomaan jotain hyvin voimakasta, joka taatusti avaa kyynelkanavat.

1. ANNA

MARNIE -TYTTÖ IKKUNASSA
Säveltäjä: Takatsugu Muramatsu

Marnie -tyttö ikkunassa on jo itsessään koskettava elokuva, ja siihen lisätty musiikki vahvistaa sitä entisestään. Annan tunnuslaulu on viimeistään se, mikä saa minut pillittämään tämän elokuvan aikana.


Mitkä ovat sinun suosikkikappaleesi Studio Ghibli-elokuvien joukosta? Onko jokin laulu kenties saanut sinutkin herkistymään?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti