perjantai 25. joulukuuta 2020

Top 10 lapsuuteni ohjelmaa

Tekipäs nyt mieli hypätä lapsuuteen ja mietiskellä, mitä ohjelmia sitä tulikaan silloin katseltua. Hyvin vahvoja nostalgia tunteita aiheuttavat ohjelmat ja niiden introt ovat kyllä jotain aivan ihanaa. Mitkä Top 10 lastenohjelmaa ovat minulle ne tärkeimmät?

Kunniamaininnat: Vili Vilperi, Ankronikka, Alfred J.Kwak, Willy Fog, Kim Possible (En muista näiden olleen minulla yhtä kovassa suosiossa kuin listalle päässeet, mutta niitäkin on tullut jonkin verran katseltua läpi.)

10. PEPPI PITKÄTOSSU


"Pannaan taas tuulemaan, hauskaa taas puuhataan, pannaan taas tuulemaan tuulemaan taaaaaas!" 

Peppi Pitkätossusta on tehty sekä ihmisnäyteltyä että animaatio-filmatisointia, mitkä kummatkin ovat minulle tuttuja lapsuudestani. Pidin kuitenkin ehdottomasti tästä animaatioversiosta enemmän. Siinä riitti kaikenlaisia hauskoja tapahtumia, ja Peppi itse oli niin hassu hahmo. 

9. KATTO KASSINEN


Katto Kassinen on Peppi Pitkätossun tavoin erittäin hauska lastenohjelma. Itse Katto Kassinen on samaan aikaan sekä hauska että rasittava hahmo. Hän aina huijasi Pikkuveljeä ties monetko kerrat oman ahneutensa piikkiin. Monesti näin vanhempana olen miettinyt, että olikos tuo propellilla lentelevä poika vain Pikkuveljen mielikuvitusta vai ihan oikea henkilö? 

8. PEUKALOISEN RETKET


"Retkelle taas Peukaloinen, reippaasti käy huolta ei näy, ilmojen halki hän liitää, kiitää vain seikkailemaan."

Peukaloisen retket on poikkeuksellisen opettavainen sarja rasittavasta pojasta nimeltä Nils. Kyseinen vekkuli on vilkas maalla elelevä poju, joka kiusailee eläimiä ja on tottelematon vanhempiaan kohtaan. Muututtuaan Kotihaltiattaren toimesta peukaloisen kokoiseksi, alkaakin seikkailu hanhien kanssa ja kenties sitä henkisesti opitaan paremmaksi ihmiseksi.

7. VALTTERI JA TAIKAKYNÄ


Olen melkoisen varma, että tämä on monille hyvin tuntematon tapaus. Tai ainakaan en ole koskaan kuullut, että kukaan muu tätä tietäisi kuin minä... Ei varmaan olisi niin hyvässä muistissa, ellei olisi VHS:lle muiden lastenohjelmien tapaan nauhoitettu. Valtteri ja taikakynän intro on aivan ihanan nostalginen. Ohjelmassa taisin pitää eniten sen mielikuvituksellisesta otteesta, ja olen aina itsekin pitänyt piirtämisestä kuten nimikkohahmokin.

6. INKUN PÄIVÄKIRJA


Inkun päiväkirja on varmasti myös hieman tuntemattomampi tapaus. Tämä ohjelma ei edes tainnut tulla TV:stä enää minun aikanani, sillä sen jaksoja oli isosiskollani VHS:lle nauhoitettuna. Mutta voi, kuinkas hyvä ohjelma tämä olikaan! Olen yhä sitä mieltä, että yllättävän hyvin keksityt hahmot ja juoni. Onhan tässä aika tyypillinen näkemys koulusta, esim. tietynlainen hierarkia. Tämä taisi olla aikanaan enemmän teineille kuin pikkulapsille suunnattu animaatio. 

5. MUUMILAAKSON TARINOITA


"Kun Muumipeikko, Pikku Myy, ja Muumipappa esiintyy. Silloin laulut kutsukoon, tuijottelutuokioon. Käy Muumilaaksoon..."

Muumilaakson tarinat on varmasti se ohjelma listallani, joka on aivan kaikille tuttu ja ehkä jopa rakaskin. Se olikin mielestäni kaikista hankalin sijoittaa. Muumeja on nimittäin tullut aina katsottua, yhä aikuisenakin. Onhan se nyt niin hyvä ohjelma, ja tietyt jutut naurattavat jopa enemmän vanhempana. 

4. H.C. ANDERSENIN SATUJA


Voi, kuinka nostalgiantäyteinen tämän ohjelman intro onkaan. Lapsena pidin erittäin paljon H.C. Andersenin saduista. En ainoastaan tästä ohjelmasta, vaan myös ihan niistä kirjallisista saduista. Muistan vieläkin, että sain joululahjaksi H.C. Andersenin satukirjan, ja yhä se on minulla tallessa. Suosikkisatujani TV-ohjelmasta taisivat olla Lumikuningatar ja Villijoutsenet. En tiedä, pitäisinkö niistä enää näin vanhempana, mutta koska nostalgia-arvo on suuri, niin tämä ansaitsee korkean sijoituksensa.

3. PIKKU POSTELJOONI


Pikku Posteljooni oli ehdottomia suosikkejani. Se on täynnä kaikenlaista hauskaa, ällyytyksiä, Oulun murretta ja vaikka mitä. Se on Inkun päiväkirjan tapaan sellainen ohjelma, joka ei tullut TV:stä enää minun aikanani, vaan jaksot olivat isosiskollani VHS:lle nauhoitettuna. Ohjelmassa ei oleskella ainoastaan postitoimistossa, vaan mukaan mahtui esim. hämähäkkianimaatiopätkiä, lauluvideoita ja kaikenlaista kivaa. Oma suosikki(laulu)kohtaukseni taisi olla Vanha holvikirkko, jonka esitti Antti Pääkkönen.

Seuraavat kaksi painivatkin jo hieman eri liigassa...

2. NALLE PUHIN UUDET SEIKKAILUT


"Mentävä on, mennä mun täytyy ystävääni katsomaan. On pyöreä pörröinen, siksi kai ihailen. Nalle, Nalle Puh! Nalle!"

Nalle Puh on aivan ihana! Tämän intron kuuleminen saa oloni haikeaksi ja meinaahan siinä ihan mennä roska silmään. Kyllähän tähän liittyy niin paljon muistoja... Nalle Puh on kyllä sellainen, että ei sitä oikein voisi vieläkään vastustaa, on se niin hauska ja sympaattinen ohjelma. Erityisesti pidän siitä, että jokainen hahmo on omanlaisensa ja suurella lämmöllä ja sydämellä luotu. 

1. WINX CLUB


"Voittamaton sinäkin oot, jos tahdot niin! Winx! Unelmoida jos sä voit, se sulle voimaa tuo. Kaikki vastukset näin voimme voittaa. Winx! Kun hymyillään se näin, maailman valaisee. Ja unelmistas vain saat voimaa!"

Myös tämän ohjelman intro saa oloni aivan tavattoman haikeaksi! On se nostalgia niin ihmeellinen asia. Winx Club oli ehdoton suosikkiohjelmani lapsena. Miksi siitä niin paljon pidin, on hahmojen ja juonien toteutukset sekä mukava maagisuus. Oma suosikkihahmoni oli Musa, mikä käy järkeen koska olen aina itsekin pitänyt paljon musiikista. Minulle tutuimpia ovat ihan ne kaksi ensimmäistä kautta. Kolmas kausi alkoi joskus, kun intoni alkoi lopahtaa tähän ohjelmaan.

Bonus: 
  • Wallace&Gromit lyhärit. Tämä ei ole lastenohjelma, joten en voinut laittaa sitä listalle. Mutta Wallace&Gromit lyhytelokuvat ovat kyllä jotain aivan parasta! Sen lisäksi että ne tuntuvat nostalgisilta, jaksavat ne yhä viihdyttää erinomaisesti. Erityisesti Väärät housut on ehdottomasti katsomisen arvoinen pätkä!
  • Nikke Knatterton. Päätin olla laittamatta tätä listalle, koska jotenkin tuntuu että se on aikanaan ollut enemmänkin aikuisille suunnattu piirretty, vaikka sitä lapsena on kyllä tullut jo katseltua. Ja onhan se nyt oikein viihdyttävä ja hauska ohjelma kera juttujen (ja vieläpä melko härskien sellaisten...), jotka näin aikuisena ymmärtää.


Kuvat: sfkids.com, fi.flixable.com, reddit.com, rosetheater.org, astoldbyginger.fandom.com, cmore.fi, youtube.com, yle.fi, wikipedia.com, pinterest.com

2 kommenttia:

  1. Ihanaa, joku toinenkin muistaa Inkun. Rakastan Inkun päiväkirjaa, nauhoitin silloin jaksot itelle ja on vielä tallessa. Juuri laitoin Ylelle pyynnön, että tulisi uusintana tai Areenaan. Aivan huippu sarja. Olin 12-13 ku katsoin tätä eli joskus 2002-2004.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Inkun päiväkirja on kyllä loistava ohjelma! Monet lastenohjelmat saattavat aikuisena toimia vain nostalgialasit päässä, mutta Inkun päiväkirja on kyllä yhä aivan huippu. Harmi, että suomidubeilla ei jaksoja oikein mistään löydy, paitsi tietenkin vanhoilta VHS-kaseteilta. Olisi kyllä aivan mahtavaa jos Yle laittaisi uusintana tai Areenaan, katsoisin itsekin kyllä mielelläni ne uudelleen läpi. Youtubesta jaksoja löytyy mutta tietty vain enkkudubeilla (nimellä As told by Ginger).

      Poista