torstai 11. helmikuuta 2021

Arvostelu: Mulan (1998)

 MULAN


Ohjaus: Tony Bancroft, Barry Cook
Pääosissa: Miguel Ferrer, Harvey Fierstein, Freda Foh Shen, June Foray, James Hong, Miriam Margolyes, Pat Morita, Eddie Murphy, Ming-Na Wen, BD Wong
Genre: animaatio, seikkailu
Kesto: 1h 28min


Mulan oli kouluikäisenä ehdottomia suosikkejani disneyltä muutaman muun renesanssiajan filmin (Herkules, Aladdin, Kaunotar ja hirviö, Notre Damen kellonsoittaja) ohella. Ja voin jo heti suoraan todeta, että yhä elokuva kuuluu suosikkeihini disneyltä! Kyseessä on piristävän erilainen leffa verrattuna perinteisempiin prinsessasatuihin, ja nimikkohahmo itse on eräitä hienoimmin luotuja hahmoja studiolta. Hiljattain ilmestynyt remake-versio oli mielestäni todellinen emämunaus disneyltä, ja sen näkemisen jälkeen minun oli ihan pakko katsoa tämä animaatioversio uudelleen, koska se on valovuoden päässä siitä hengettömästä uusintaversiosta.

Tarina sijoittuu Kiinaan, johon hunnit hyökkäävät julistaen sodan heitä vastaan. Keisari antaa käskyn, että jokaisesta perheestä yhden miehen on sitouduttava puolustamaan maataan. Sama koskee myös Fan perhettä, josta fyysisesti hieman huonommassa kunnossa olevan isän olisi tietenkin tarkoitus lähteä sotaan. Hänen tyttärensä Mulan pelkää kuitenkin menettävän isänsä sen vuoksi, joten hän lähtee salaa tämän puolesta.


Päähenkilö on tietenkin itse Mulan, josta olisi tarkoitus tulla hieno neito ja päästä naimakauppoihin. Liitonsolmijalla ei kuitenkaan homma suju niin kuin pitäisi, ja Mulan itsekin huomaa että oma polku ei taida ihan sinne johtaa. Hieman itseensä pettyneenä Mulan suree epäonnistumistaan, mutta päättäessään lähteä isänsä puolesta sotaan, muuttuu hänellä ääni kellossa: epävarmuus saa jäädä (ainakin toistaiseksi) sivuun ja rohkeus saa ottaa vallan. Muita Fan perheenjäseniä ovat isä, äiti ja isoäiti. Isä on lempeä mutta myös tietyllä tavalla ankara hahmo. Äiti sen sijaan jää hieman etäämmälle, kun taas isoäiti jää mieleen erittäin hauskana ja hieman hupsunakin hahmona.

Myöhemmin kuvioihin astuu myös lohikäärme Mushu, joka toimii esi-isien työläisenä. Mushussa on se hyvä puoli, että hän ei jää ainoastaan huumoripainotteiseksi hahmoksi, vaan toimii oikeasti apuna Mulanille niin hyvässä kuin pahassakin mielessä. Välillä nimittäin Mushusta on oikeinkin hyötyä, kun taas välillä lohikäärmeen neuvot eivät aivan osu nappiin... Lisäsidekick-hahmona toimii sirkka, jonka olisi tarkoitus olla eräänlainen "onnen sirkka". Hän ei poikkeuksellisesti puhu leffan aikana ollenkaan.


Sitten on tietenkin vielä sotilasleiriltä tutuiksi tulevat johtaja Li Shang sekä sotilaat Yao, Ling ja Chien-Po. Li Shang pyrkii pitämään tiukkaa komentoa leirillänsä yllä, ja hänen ja Mulanin välille syntyy pieniä ihastuksen tunteita. Se onkin jopa aika huvittavaa seurattavaa, sillä Shang ei tiedä Pinginä esiintyvän Mulanin olevan oikeasti nainen. Yaosta, Lingistä ja Chien-Posta on aluksi Mulanille ärsyttävää kiusaa, mutta myöhemmin heistä tulee oikeinkin hyviä ystäviä keskenään. Kyseinen sotilaskolmikko tuo myös muutamia hauskoja tilanteita esille.

Seikkailu- ja kasvutarinana Mulan toimii erinomaisesti. Jo aloitus on erittäin jännittävä ja synkkä, hunnien ja heidän johtajansa Shan Yun kiivetessä Kiinan muurille. Shan Yu tuo sotilaineen onnistuneesti jännitystä ilmapiiriin heidän ilmestyessä ruudulle, mutta muistettavimpien disney-pahisten joukkoon ei hahmo lukeudu. Se voi johtua siitä, että Shan Yu jää hieman irralliseksi Mulanin hahmosta ollessaan ainoastaan vastustajan roolissa sodassa. 

Kasvutarina elokuva taas on siinä mielessä, että Mulan muuttuu aika paljon tarinan aikana. Alussa hän toki on jo erilainen kuin muut neidot ja omaa älykkyyttä, mutta hän on myöskin aika epävarma siitä kuinka olla oma itsensä. Sotilasleirillä ja itse sodassa Mulan tuntuukin löytävän rohkeuden ja oman itsensä, vaikka joutuukin sen kaiken keskellä teeskentelemään miestä.


Musikaali Mulan tietenkin on, ja leffassa kuullaankin jopa ihan eräitä eeppisiä lauluja! Erityisesti mieleeni on jäänyt I'll make a man out of you, jota minä suorastaan fanitin lapsena. Kyseisen laulun aikana onkin aina kiehtovaa seurata, kuinka Mulan oppii käyttämään "voimaa" ja "kuria" kiivetäkseen tolpan huipulle hakemaan nuolen. Reflection taas on erittäin kaunis ja koskettava laulu, jonka aikana Mulan mietiskelee omaa itseään. Muita lauluja ovat vielä Honor to us all ja A Girl worth fighting forElokuvaan on onnistuttu musiikin avulla luomaan joitain oikeinkin väkeviä kohtauksia, joissa saa ihan kylmiä väreitä. Näistä suosikkini on ehdottomasti se, jossa Mulan tekee päätöksensä sotaan lähtemiseen liittyen. 

Animaatiotyylistä tarvitsee tuskin erikseen paljoa mitään raapustella. Renesanssiajan leffa kun on kyseessä, niin tietenkin teos on erittäin näyttävä. Ehkäpä pienenä erona muihin disney leffoihin on se, kuinka pilvet ja savut on Mulanissa animoitu aika kiehkuroisiksi. 

Mulan edustaa ehdottomasti disneyn kirkasta parhaimmistoa, ja ainakin minulla se menee ihan heittämällä Top 10:een. Elokuva on myöskin vanhentunut moitteettomasti: mikään ei pistä silmään ärsyttävänä tai muuna vastaavana. Kunnon seikkailuelokuvan tavoin mukaan on saatu onnistuneesti jännitystä ja synkkyyttä, ja vaikka leffassa onkin huumoria mm. Mushun ansiosta, osaa tunnelma muuttua oikeissa hetkissä vakavaksi ja jopa pysäyttäväksi. Elokuvan ollessa samalla myös tavallaan kasvutarina, on tietenkin mukana myös koskettavuutta ja samaistumisen tarttumapintaa. Musikaalinumerot ja taustamusiikit ovat helposti yksiä parhaimpia disneyltä, aiheuttaen jopa kylmiä väreitä katsojassa. Kaiken kaikkiaan Mulan on siis erinomainen animaatioelokuva. 

Leffalle on tehty myöhemmin jatko-osa Mulan II, jota muistan myös lapsena katselleeni. Näin aikuisena voin kuitenkin todeta, että se ei ole kovin hyvä, ja se jää kyllä kauas edeltäjästään aivan kuten turha ja mitätön live action versiokin...




 
Elokuvan tiedot: www.imdb.com
Kuvat: www.pinterest.com, www.animationscreencaps.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti