lauantai 8. elokuuta 2020

Top 10 sivuhahmot, osa 1 (Studio Ghibli)

Taas voisi jatkaa Ghibli-top-listausten ääressä, ja mikäs sen parempi kuin laajentaa näkemystä päähahmoista sivuhahmoihin. Tässä ensimmäisessä osassa lasken mukaan ainoastaan henget, eläimet yms, jotka eivät ole ihmisiä (velhoja/noitia en kuitenkaan laske mukaan). (Lue Top 10 sivuhahmot, osa 2 tästä)

Huom! Teksti sisältää juonipaljastuksia.


10. MUSTAPALLEROT
   Henkien kätkemä / Naapurini Totoro

Mustapallerot esiintyvät itse asiassa kahdessa elokuvassa: Naapurini Totorossa ja Henkien kätkemässä. Kyseiset otukset ovat noesta muodostuneita henkiä, jotka omaavat selkeästi suuremman roolin Henkien kätkemässä. Siinä he työskentelevät kylpylän pannuhuoneessa Kamajin apulaisina. Mustapallerot ovat ulkoasultaan hyvin söpöjä ja näyttävät siltä, kuin niistä sojottaisi karvoja. He eivät juuri kommunikoi kuin innostumalla ja päästelemällä epämääräisiä ääniä. Mielestäni on huvittavaa, kuinka he yrittävät päästä töistänsä eroon Chihiron astuessa kuvioihin. 


9. KODAMAT
Prinsessa Mononoke

Kodamat ovat hyvin söpöjä metsänhenkiä. Pidän paljon heidän toteutuksestaan. Kukin on yllättävän ainutlaatuisen näköinen, silmät sekä suut aikalailla pyöreitä ja heiltä erottuu selkeästi pää sekä raajat. Ja mikä tärkeintä, heidän päänsä kalisevat niin suloisesti! Kodamat kertovat ilmeisesti metsän hyvinvoinnista. Jos niitä esiintyy, niin silloin metsä voi siis hyvin. Ne asustavat suuressa puussa, jossa ne alkavat aivan tosissaan kalisuttamaan päitään, kun Peurajumala lähestyy.


8. MUTA
Kissojen valtakunta

Muta on ehdottomasti hauskin hahmo Kissojen valtakunnasta. Hän on hyvin sarkastinen tapaus mustalla huumorillaan. Aluksi hän vähättelee Harua eikä olisi lainkaan valmis auttamaan tätä. Pian kuitenkin Mutan piilossa oleva sydän lämpenee, ja yhteistyö alkaa sujua lähes mutkitta.


7. PEURAJUMALA
   Prinsessa Mononoke

Peurajumala on hyvin merkittävä hahmo Prinsessa Mononokessa, sillä hän vastaa niin kuolemasta kuin myös elämästä. Öisin hänestä tulee vaelteleva Deidarabotchi, jonka ulkoasu on sinisen läpikuultava. Päivisin hän taas on peura, vaikkakin hyvin erikoisen näköinen sellainen. Myönnän, että pidin aluksi Peurajumalan ulkoasua jopa aavistuksen hassuna. Hänen kasvonsa ovat vain niin pysäyttävät. Niitä ei voi olla tuijottelematta aivan ihmeissään. Se onkin kuitenkin se ilmiselvä tarkoitus. Jokainen, joka Peurajumalan elokuvassa kohtaa, ei voi kääntää hänestä katsettaan.


6. NAURISPÄÄ
   Liikkuva linna

Naurispää on niin symppis! Ulkoapäin hän vaikuttaa varsin tavalliselta linnunpelättimeltä, jonka päänä on nauris. Hän auttaa Sophieta Hukkamaalla löytämään tien liikkuvaan linnaan ja on myöhemminkin avuksi esimerkiksi kotiaskareissa. Ja mikä tärkeintä, on Naurispää loppujen lopuksi se, joka pelastaa heidät kaikki elokuvan lopussa. 


5. JIJI
   Kikin lähettipalvelu

Jiji on ehdottomasti yksiä hauskimpia hahmoja Ghibliltä. Hän ei suoranaisesti lauo vitsejä, vaan on vain hyvin sarkastinen sekä aavistuksen pessimistinen tapaus. Hän on myös hyvin tärkeä ystävä Kikille. Mielestäni on niin surullista, että leffan loppupuolella Jiji ei enää puhu! En tiedä, johtuisiko se siitä, että Kikin aikuistuminen tapahtuu.


4. KISSABUSSI
   Naapurini Totoro

Kissabussi on niin kiehtova ja erikoinen hahmo! Kuinka tällaistakin on keksitty, hahah. Kissabussihan on siis tietenkin puoliksi kissa ja puoliksi bussi. Hänellä on yllättävän monta raajaa, ja ihmiset aistivat hänet tuulenpuuskana. 

Kissabussilla on yllättävän mielenkiintoinen tausta. Hahmo juontaa juurensa japanilaiseen uskomukseen, jonka mukaan kissa saisi tarpeeksi vanhaksi eläessään taikavoimia ja muuttuisi velhokissaksi. Kissabussi siis periaatteessa oli tällainen kissa, joka näki kerran linja-auton ja halusi itsekin olla sellainen. 

Kissabussi on siis ilmiselvästi joko metsänhenki tai lasten mielikuvitusta, kuten Totorokin. Itse olen alusta asti veikannut jälkimmäistä vaihtoehtoa. Synkkään teoriaan taas en juurikaan usko. Sen mukaan Kissabussi olisi jonkinlainen portti tuonpuoleiseen. Naapurini Totoro ei kuitenkaan mielestäni kerro mistään synkkyyksistä, mutta kukin tietysti uskoo mihin haluaa. Sen sijaan uskon elokuvan kuvaavan vahvasti lasten turvan hakua leikin ja mielikuvituksen avulla.


3. CALCIFER
   Liikkuva linna

Calcifer on varmaankin hauskin hahmo Liikkuvasta linnasta. Ja onhan hän jopa demoni! Hän onkin hyvin tärkeässä roolissa kyseisessä elokuvassa. Ensinnäkin hän liikuttaa linnaa, ja toiseksi hänellä on Haurun sydän. Ulkoapäin Calcifer on oikeastaan juuri sen näköinen kuin olettaisikin. Hän näyttää jokseenkin jopa söpöltä noilla pyöreillä silmillään. 

Calcifer on muiden elokuvan hahmojen tapaan sellainen tapaus, johon taatusti kiintyy. Vaikka aluksi kemiat eivät hänen ja uteliaan Sophien välillä kohtaa, tulee heistä kaikista osa perhettä!


2. KASVOTON
   Henkien kätkemä

Kasvoton on mielestäni se erikoisin hahmo Henkien kätkemästä. Hänessä on jotain niin sellaista, mikä pistää pohdiskelemaan. Kuka hän todellisuudessa on? Onko hän alunperin ihminen, joka on joutunut Chihiron tavoin jumiin rinnakkaismaailmaan? Siksikö hän vaikuttaa niin yksinäiseltä? Vaikka aluksi Kasvoton vaikuttaakin uhkaavalta ja pelottavalta, on hänessäkin sitä tietynlaista piirrettä, minkä vuoksi häntä kohtaan tuntee sympatiaa.

Kasvoton on ulkoapäin hyvin erikoinen kummitus. Mielestäni hänen nimensä onkin aika osuva. Vaikka aluksi vaikuttaisi, että hänellä on kasvot, näyttää naama enemmänkin naamarilta. Yksi erikoinen seikka on, että hänen suunsa on todellisuudessa "naamarin" alapuolella, vaikka ensin helposti voisi siitä naamarista erottaa silmien lisäksi suun. Kasvoton on aluksi hyvin hiljainen ja puhuu lähinnä vain ääntelemällä epämääräisesti. Kun hahmo käy huomionhakuiseksi ja alkaa syömään kylpylän työntekijöitä, alkaa hän puhumaan heidän äänillään. Onneksi Chihiro kuitenkin auttaa yksinäistä hirviötä, ja pian tämä saakin melko onnellisen elämän merkityksen itselleen.


1. TOTORO
   Naapurini Totoro

No tottahankai sen täytyi olla itse Studio Ghiblin maskotti! Totoro on varsin hiljainen otus, ellei karjumista ja örisemistä oteta huomioon. Ulkoapäin hän on hauskan ja hyvin erikoisen näköinen otus suippokorvillaan sekä valtavalla hännällään. Mielenkiintoisena seikkana se, että oikeasti Mei lausuu Totoron nimen väärin. Kyseisen hahmon nimi onkin oikeasti Tororu, mikä tarkoittaa peikkoa japaniksi. Totoro on varmaankin paras hahmo edustamaan sympaattisuutta koko Ghiblin hahmokaartista. Onhan tuo otus kaiken suloisuuden ja halattavuuden lisäksi hyvin avulias ja valmis tekemään vastapalveluksia. Voi, kun meillä muillakin olisi naapurina Totoro!




Lähteet: wikipedia.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti