keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Arvostelu: Topi ja Tessu ~ The Fox and the Hound (1981)

 TOPI JA TESSU


Ohjaus: Ted Berman, Richard Rich, Art Stevens, David Hand, Wolfgang Reitherman
Pääosissa: Mickey Rooney, Kurt Russel, Pearl Bailey, Jack Albertson, Sandy Duncan, Jeanette Nolan, Pat Buttram
Genre: animaatio, seikkailu
Kesto: 1h 23min


En ole aivan varma, onko Topi ja Tessu lapsuudestani tuttu elokuva. Toisaalta mieleeni on kyllä jäänyt lopun pelottava karhukohtaus, joten luultavasti ainakin kerran olen sitten elokuvan joskus nähnyt. Mitään nostalgiasiteitä ei minulla siis tähän disney-klassikkoon ole.

Tarina kertoo nimensä mukaisesti ketusta nimeltä Topi ja koirasta nimeltä Tessu, jotka pentuina ystävystyvät toistensa kanssa. 

Topi menetti emonsa hyvin nuorena, sillä emo joutui ajokoiran jahtaamana hylkäämään pentunsa turvaan ja tuli itse ammutuksi. Onneksi lähistöllä asuva Hilma-täti huomaa Topin ja päättää ottaa tämän hoiviinsa. Naapurissa asuu metsästäjä Aatu ja tämän vanha koira Pösö. Pian Aatu hommaa Pösön kaveriksi Tessu-koiran, josta olisi tarkoitus tulla samanlainen metsästyskoira kuin Pösö on. Siispä ystävyys Topin ja Tessun välillä ei tulevaisuudessa voisi enää toimia samalla tavalla. Ja niinhän siinä käy: Tessusta opetetaan kuin opetetaankin kunnon metsästyskoira, mutta sillä välin Topi ei juurikaan ole muuttunut vaan haluaisi yhä pysyä ystävinä Tessun kanssa. 


Topi ja Tessu käyttää poikkeuksellisesti melko realistista otetta tarinassa muuttaen sen nimikkohahmoja luonnonmukaisemmiksi näiden kasvaessa aikuisiksi. Mitään taikaa tai fantasiaa ei siis elokuvassa ole, eikä hirveästi iloakaan. Hieman surullisemmissa ja synkemmissä kuvioissa liikutaan, mikä on toisaalta ihan mukavaakin vaihtelua. 

Huumoria ei silti leffasta puutu. Erityisesti alkupuoliskolla Hilma-tädin ottaessa kovemman asenteen äkkipikaista Aatua kohtaan on erittäin hulvatonta seurata. Kyseiset hahmot toimivatkin tarinassa hyvin eivätkä he jää millään tavoin tylsiksi. Heihin on saatu mukavasti persoonaa, erityisesti Hilma-tätiin. Aatusta saa helposti sellaisen kuvan, että hän olisi tarinan pahis. Tavallaan hän ehkä onkin, sillä hän jahtaa jatkuvasti Topia sen vuoksi että tämä on kettu. Myös Pösöstä saa helposti ilkeän kuvan, vaikka toisaalta kyseessä on omalla tavallaan ihan symppiskin koira.

Päähahmot Topi ja Tessu ovat myös hyvin onnistuneita, vaikka hieman enemmän syvyyttä heidän väliseen ystävyyteen jäin kaipaamaan. Sitä ystävyyttä nimittäin pohjustetaan mielestäni alussa aika vähän, ja itse Tessulta olisin ehkä toivonut enemmän ruutuaikaa. Pidän kuitenkin paljon elokuvan opetuksesta ja karusta otteesta liittyen luontoon ja siihen, että ystävyys ei välttämättä aina kestä. 


Muita hahmoja ovat vielä Pöllömuori ja linnut Näpsä ja Nakkeli. Pöllömuori on aika äitimäinen hahmo, huolehtiessaan aina kaikista ja ollessaan ystävällinen. Näpsä ja Nakkeli taas ovat ehdottomasti elokuvan hauskimmat hahmot, sillä he jatkuvasti jahtaavat Mirkku-matoa. Erityisesti kovat naurut sain kohtauksessa, jossa he jahtaavat tuota matoa sähköjohtojen päällä saaden sähköiskun!

Animaatiotyyli ja musiikit eivät ole parasta mahdollista disneyltä. Piirtojälki ei vaikuta kovin huolitellulta tai tyylikkäältä, vaan se jää jopa aavistuksen luonnosmaisen oloiseksi. Laulut taas tuntuivat aika turhilta ja tylsiltä, eivätkä ne jääneet ollenkaan päähäni soimaan. Lauluja ovat Best of Friends, Lack of Education, A Huntin' Man, Appreciate the Lady ja Goodbye May Seem Forever.

Topi ja Tessu on mukavan erilainen disney elokuva, sillä se pyrkii olemaan aika luonnonmukainen ja realistinen. Vaikka se tuntuu pääosin surulliselta ja synkältä, on siihen saatu onnistuneesti huumoriakin mukaan erityisesti kovapäisen Hilma-tädin ja hauskojen lintujen ansiosta. Loppupuoliskolla riittää myös jännitystä ja muutamia pelottavia hetkiä. Elokuvan opetus erityisesti koskien ystävyyden väliaikaisuutta on hienosti toteutettu ja onnistuu koskettamaan, vaikka hieman enemmän syvyyttä jäin Topin ja Tessun väliseen ystävyyteen kaipaamaan. Ehkäpä alkupuolisko olisi siis voinut kestää kauemmin tai sitten itse Tessun olisi pitänyt saada enemmän ruutuaikaa. Hieman jotain imevyyttä ja koukuttavuutta tarinassa myös saisi olla enemmän mukana. Muuten Topi ja Tessu on kuitenkin oikein mainio disney leffa, vaikka ihan isoksi klassikoksi siitä ei ole.





Elokuvan tiedot: www.imdb.com
Kuvat: www.wikipedia.com, www.animationscreencaps.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti