lauantai 19. joulukuuta 2020

Arvostelu: Akira (1988)

 AKIRA


Ohjaus: Katsuhiro Ôtomo
Pääosissa: Mitsuo Iwata, Nozomu Sasaki, Mami Koyama, Tesshô Genda, Hiroshi Ôtake, Kôichi Kitamura, Michihiro Ikemizu, Yuriko Fuchizaki
Genre: anime, toiminta, scifi
Kesto: 2h 4min


Akira on vuonna 1988 ilmestynyt anime-elokuva, joka pohjautuu Katsuhiro Ôtomon samannimiseen mangaan. Katsoin elokuvan mahdollisimman avoimin mielin n. kuukausi sitten, eikä se oikein uponnut minuun. Nyt päätin kuitenkin antaa sille uuden mahdollisuuden toivoen, että pääsisin siinä paremmin jyvälle.

Atomipommi on räjäyttänyt Tokion kolmannen maailmansodan aikana 31. heinäkuuta 1988. 31 vuotta myöhemmin Neo-Tokiossa moottoripyöräjengiläinen Kaneda saa pian selville, että hänen ystävästään Tetsuosta on tullut verenhimoinen murhaaja, joka omaa telekineettisiä kykyjä. Sen seurauksena hän liittyy hallitusta vastustaviin terroristeihin, jotka etsivät mystistä Akiraa, jonka telekineettiset kyvyt ovat suuremmat kuin Tetsuolla. Myös Tetsuo, joka haluaa suurilla voimillaan saada vihdoin kunnioitusta, alkaa jäljittää Akiraa, jottei kukaan voisi pysäyttää häntä.


Elokuva alkaa kuin hyppäämällä keskelle jo alkaneita tapahtumia, joten varmasti katsojasta riippuu, millä fiiliksillä on mukana. Välillä tuntui, että olen perillä siitä, mitä on meneillään, kun taas välillä ei. Joudun jo heti alkuun toteamaan, että Akirasta huomaa, että se perustuu tarinaa paljon syvemmälle ja pidemmälle vievään mangaan. Uskoisin, että jos minulla olisi manga ennestään luettuna, olisin enemmän tietoinen elokuvan tapahtumista. 

Elokuvassa nimittäin tuntuu olevan enemmän sivujuonia, ympärillä tapahtuvia asioita ja yksityiskohtia kuin mitä se ehtii kahden tunnin aikana käsittelemään. Hahmot jäävät hyvin etäisiksi, sillä näkökulma hyppelehtii heidän välillä aika paljon. Lisäksi leffassa ei oikein tunnu olevan selkeää päähahmoa, joka olisi varmaankin hieman helpottanut tarinan seuraamista.

Akira käsittelee vallanhimoa ja kuinka se väärissä käsissä voi johtaa katastrofaalisiin seurauksiin. Teema on hyvin mielenkiintoinen ja ajankohtainenkin, mutta se ei oikein onnistunut puhuttelemaan minua emotionaalisella tasolla. Elokuva on hyvin toimintapainotteinen ja väkivaltainen, sillä paikkoja räjähtelee vähän väliä maan tasalle ja ammuskelua riittää. Ne onnistuvat kyllä olemaan komeaa katsottavaa, mutta eivät loppujen lopuksi aikaansaa minussa sen suurempaa vaikutusta. Vielä kun tuo toimintapainotus lisääntyy toisessa puoliskossa, niin alkaa tarina tuntumaan aika puuduttavalta. Uskon suurimpana syynä siihen olevan liian suuri hahmogalleria. Vaikka leffa kestääkin kaksi tuntia, se ei oikein ehdi sen aikana syventää hahmoja juurikaan eikä käsitellä kunnolla heidän välisiä suhteita. Kun hahmoista ei katsojana välitä, niin ei mikään ihme että toimintakohtaukset ovat tylsää seurattavaa. Leffan rytmityskään ei ole mistään parhaimmasta päästä, mikä tekee siitä erittäin epätasaisen.


Visuaalisesti elokuva on tietenkin miellyttävää katsottavaa ja kestänyt aikaa hyvin. Kauniimpiakin kuvastoja animen saralla on jo myöhemmin nähty, mutta ikäisekseen Akira on yhä näyttävä elokuva.

Akira on yllättävän keskinkertaiselta tuntuva elokuva kun ottaa huomioon sen vastaanottaman ylistyksen. Leffa on ahdettu täyteen ideoita, sivujuonia ja yksityiskohtia, jotka jäävät harmillisiksi pintaraapaisuiksi. Olen aivan varma, että mangaa on leikelty rajusti elokuvasovitusta varten. Näin tällaisenaan tarina nimittäin tuntuu vain sekavalta ja ajoittain jopa puuduttavaltakin toimintakohtausten sarjalta ilman kunnon juonta. Hahmoja on aivan liian paljon, joten heihin ei ehdi syventyä kunnolla, ja heidän väliset suhteet jäävät aika epäselviksi. Lopulta Akira siis jää minulle etäiseksi elokuvaksi ja jättää minut tunnetasolla hyvin kylmäksi. Se on ehkä historiallisesti animen saralla tärkeä elokuva, mutta ei loppujen lopuksi tehnyt minuun toivomaani vaikutusta. En saanut siitä mitään irti lukuunottamatta sen visuaalista antia.





Elokuvan tiedot: www.imdb.com, www.wikipedia.com
Kuvat: www.wikipedia.com, www.imdb.com, www.dazeddigital.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti