sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Arvostelu: Mulan (2020)

 MULAN


Ohjaus: Niki Caro
Pääosissa: Yifei Liu, Donnie Yen, Li Gong, Jet Li, Jason Scott Lee, Yoson An, Tzi Ma, Rosalind Chao, Pei-Pei Cheng, Xana Tang, Ron Yuan, Jun Yu, Chen Tang, Doua Moua, Jimmy Wong
Genre: seikkailu, toiminta, draama
Kesto: 1h 55min


Nyt kun Mulanin live action-sovitus on vihdoin ja viimein saapunut Disney+ palveluun on aika ottaa selvää, onko se minkäänmoinen. 

Päähenkilönä seurataan tietenkin itse Hua Mulania. Vanhemmat yrittävät koulia hänestä Kiinan perinteiden mukaan hienoa neitoa, jonka velvollisuutena olisi suostua naimakauppoihin. Mulan on kuitenkin jo lapsesta asti erilainen kuin muut kaltaisensa: hän tykkää käyttäytyä hieman villimmin ja omaakin erikoisia chi-taitoja. Liitonsolmijalla menee kaikki tietysti pieleen kuten animaatiossakin. Pian isän täytyisi lähteä sotaan Rouran sotilaiden uhmatessa Kiinaa, mutta Mulan lähteekin salaa hänen puolesta. 

Tarina alkaa hyvin vakuuttavasti esitellen lähtöasetelman katsojalle selkeästi. Ikävä kyllä joudun jo heti alkuun kuitenkin toteamaan, että kaikki hahmot jäävät hyvin ontoiksi. Jopa itse päähenkilö eli Mulan tuntuu oudon etäiseltä, sillä hänestä ei tunnu saavan oikein mitään irti. Ensimmäisen puoliskon ajan hahmo on vielä ihan toimiva, mutta sen jälkeen ote hänestä lipsuu aivan kokonaan. Animaatioversion ystävät saattavat hieman pettyä, että Mushua, sirkkaa ja Li Shangia ei ole mukana hahmokaartissa. Itseäni kyseinen seikka ei onneksi kuitenkaan päässyt haittaamaan. Lohikäärme oli yksi keskeisimmistä symboleista alkuperäisessä versiossa, kun taas tässä se on ilmeisesti korvattu feeniksillä. 


Muita keskeisiä hahmoja ovat  Rouran sotilaiden johtaja Böri Khan sekä Xianniang. Böri Khan on harmillisen tylsä pahishahmo, sillä hän ei onnistu tuomaan minkäänlaista jännitystä tai uhkaa tunnelmaan. Hänestä on päähahmon tavoin ihan turha yrittää saada mitään irti. Xianniang on uusi lisäys hahmogalleriaan. Hän on jonkinlainen muodonmuuttaja-noita. Hän omaa siis fantasiamaisia kykyjä ja vaihtaa muotoaan ihmisen ja linnun välillä. Xianniang on aluksi mielenkiintoinen hahmo, mutta muuttuu loppua kohti erittäin hölmöksi. Hänelle kirjoitettu rooli on nimittäin hyvin laiskasti toteutettu, ja se sai minut tuntemaan ihan myötähäpeää.

Muutenkin leffan toinen puolisko on yhtä alamäkeä, antikliimaksia ja loistaa laiskuudellaan. Ensimmäinen puolisko vaikuttaa vielä potentiaaliselta, mutta sen jälkeen homma vain menee hyvin vaisuksi pettymysten sarjaksi. Kun yhdestäkään hahmosta ei alkujaan välitä, eikä tarinaankaan ole panostettu, tuntuu kaikki vain kumman tyhjältä ja ontolta. En varsinaisesti tuntenut ärsytystä tai muuta vastaavaa leffan aikana, vaan jotain vielä pahempaa - en nimittäin tuntenut yhtään mitään. Leffassa on toki toimintakohtauksia, mutta ne ovat vain hyvin tylsää ryminöintiä ja mätkintää ilman jännitystä tai tunnetta. 


Mukana on onneksi ensimmäisen puoliskon aikana muutama hauska hetki Yaon ja Lingin ansiosta, joissa saa nauraa. Kyseiset hahmot ovatkin tuttuja jo piirretystä, ja he tarjoavat myös siinä mukavasti huumoria.

Kokonaisuudessaan Mulan on harmillisen ontto ja vaisu elokuva. Se tuntuu hyvin laiskasti tehdyltä uusintaversiolta, aivan kuin elokuvantekijät eivät vain olisi jaksaneet panostaa siihen kunnolla. Sitä jaksoi kyllä katsella ensimmäisen puoliskon ajan, mutta sen jälkeen etäisyys niin hahmoihin kuin itse tarinaan vain kasvoi kasvamistaan. Toimintakohtaukset ovat yhtä ryminöintiä ja niiden jännitys ja uhkaavuus loistavat poissaolollaan. Juoni muuttuu lopussa hyvin antiklimaattiseksi etenkin pahiksen osalta. Loppupuoliskoon mahtuu myös muutama myötähäpeällinen hetki, erityisesti se kuinka Xianniangin hahmo toteutettiin. Itse Mulan taas jää hyvin mitäänsanomattomaksi hahmoksi, josta ei oikein saa missään vaiheessa mitään irti. Eniten jäi kuitenkin ehkäpä ihmetyttämään se, kuinka kylmäksi tämä emotionaalisella tasolla minut jätti. Tässä kohtaa ei voi muuta kuin huokaista, että kuinka alas Disney on vajonnut...

Edit: Loppuun on vielä lisättävä se, että leffa ei oikein tuntunut tietävän haluaako se olla kypsempi vai lapsellisempi versio animaatiosta. Vaikka animaatioversiossa on Mushu tuomassa huumoria jonkin verran, on se kokonaisuutena huomattavasti kypsempi ja vakavampi (ja herran jestas jopa realistisempi) tähän uutukaiseen verrattuna. Olin alkuun "okei"-asenteella sen suhteen, että Mulanilla on yliluonnollisia voimia, mutta ne tekivät tietyistä kohtauksista vain hyvin lapsellisia sekä itse nimikkohahmosta tylsän kaikessa täydellisyydessään. On siis hyvin epäselvää, että mikä edes on tämän tekeleen kohdeyleisö, ja mitä se haluaa olla... Mutta selvää on, että animaatioversio hakkaa tämän 100-0. En oikein osaa suositella tätä kenellekään.





Elokuvan tiedot: www.imdb.com
Kuvat: www.wikipedia.com, www.empireonline.com, www.deadline.com


1 kommentti:

  1. Hyvää & rauhallista itsenäisyyspäivää!💙

    http://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista