tiistai 1. joulukuuta 2020

Arvostelu: Egyptin prinssi ~ The Prince of Egypt (1998)

 EGYPTIN PRINSSI


Ohjaus: Brenda Chapman, Steve Hickner, Simon Wells
Pääosissa: Val Kilmer, Ralph Fiennes, Michelle Pfeiffer, Sandra Bullock, Jeff Goldblum, Danny Glover, Patrick Stewart, Helen Mirren
Genre: animaatio, draama
Kesto: 1h 39min


Egyptin prinssi on vuonna 1998 ilmestynyt DreamWorksin tuottama elokuva, jonka juoni pohjautuu Raamatun tarinaan Exoduksesta. En nähnyt elokuvaa koskaan lapsena, mikä onkin harmi. Sen sijaan muistan katselleeni erästä toista DreamWorksin raamatullista teosta, Joosef - unten kuningasta.

Tarina sijoittuu muinaiseen Egyptiin. Faarao on antanut sotilailleen käskyn tappaa kaikki heprealaiset poikavauvat. Eräs naisorja Jokebed päättää pelastaa oman poikansa murhalta asettamalla tämän koriin ja laskemalla jokeen. Vauva kuljeksii virran mukana temppeliin, josta hänet ottaa hoiviinsa kuningatar Tuya. Kuningatar nimeää pojan Moosekseksi, ja tämä kasvaa hänen ja faaraon ottolapsena kera oikean poikansa Ramseksen.

Aikuisena Mooses on hyvin ylpeä, vastuuntunnoton ja yllyttää veljeänsä Ramsesta myös pahantekoihin ja laiskotteluun. Ramseksesta olisi jonain päivänä tuleva seuraava faarao, joten hänen ei tietenkään sopisi käyttäytyä kuinka lystää. Heidän isänsä onkin ankara hänelle, nimittäen häntä jopa "heikoksi lenkiksi". Ramses kasvaakin sen vuoksi melkoisen paineen alla toivoen, että hänestä tulisi isänsä veroinen hallitsija, ja että hän saisi tältä enemmän kunnioitusta osakseen. 


Kun Moosekselle selviää oma alkuperä, alkaa hän nähdä orjien kohtelun erilaisin silmin ja lopulta karkaa temppelistä kauas pois. Hän löytää matkansa varrella kaltaisiaan ihmisiä sekä oikeat sisaruksensa. Pian hän saa yhteyden Jumalaan, joka puhuu hänelle neuvoen, että heprealaiset orjat pitäisi saada vapaiksi. Mooses saa valtikkaansa Jumalan voimat, joiden avulla hän toteuttaisi käskyn. Sillä välin Ramseksesta on tullut jo oikea faarao, joka hallitsee koko Egyptiä.

Tarinan mustavalkoisuutta karttava asetelma onkin erittäin mielenkiintoinen: kaksi veljestä päätyy kovaan vastakkainasetteluun sillä tavoin, että kumpikaan heistä ei ole puhtaasti paha tai hyvä. Elokuvaa katsoessa olin ehkä hieman enemmän Mooseksen ja hänen porukkansa puolella, mutta sympatisoin vahvasti myös Ramsesta. Hän on kasvanut isänsä ankaran käsittelyn alla peläten olevansa heikko, jos hän ei onnistu tavoitteissaan. Hän ei myöskään anna tuosta noin vain muiden käskytellä itseään. Mooses taas haluaa vain kansansa vapaaksi kurjasta orjakohtelusta. 

Vaikka elokuvalla onkin vahva Raamattuun perustuva juoni, ei teos ylly missään vaiheessa tuputtamaan uskontoaan katsojalle. Ainakaan itselleni ei tullut mitenkään sellainen olo katsoessani leffaa, pikemminkin seurasin vahvasti perheenjäsenten välisiä kinkkisiä suhteita. Tietysti sitä katsoessa saa hieman yleissivistystä kun oppii Exodukseen liittyvän tarinan. Hahmot ovat monimutkaisia ja jopa ristiriitaisin sävyin värjättyjä, mikä varmistaa sen, että katsoja näkee tapahtumat hyvin monipuolisella tavalla. Tarina pysyy mahtipontisena ja synkkäsävyisenä koko keston ajan, mutta mukaan mahtuu silti sopivasti huumoria ja kevyempiäkin hetkiä. Toisin kuin Disneyn elokuvissa, tässä ei kuitenkaan käytetä mitään väkinäisiä huumorihahmoja, vaan hauskat hetket toteutetaan luonnollisemmin tarinan keskeisimpien hahmojen kautta. Ainoa heikoksi lenkiksi päätyvä asia on elokuvan lopetus, joka jostain syystä ei jätä sataprosenttisen tyytyväistä tunnetta.


Egyptin prinssin musiikkien soidessa taustalla ei meinaa millään uskoa, että kyseessä on tosiaan DreamWorksin elokuva. Ne ovat nimittäin suorastaan mahtavia ja aikaansaavat katsojassa ihan kylmiä väreitä! Musikaalinumeroita ovat Deliver UsRiver LullabyAll I ever wantedThroughout Heaven's EyesPlaying with the Big BoysThe Plagues ja When You Believe. Deliver Us on mahtipontinen aloitus, josta tulee heti tunne että kyseessä on uniikki animaatio. River Lullabyn aikana Mooseksen oikea äiti hylkää tämän jokeen. All I ever wanted on voimakkaasti luotu kohtaus, jonka aikana Mooses tajuaa kuuluvansa temppelin ulkopuolelle. Mieleeni jäi kaikista erityisimmin kuitenkin The Plagues, joka on tajuttoman voimakastunteinen laulu juuri sille luotuun kohtaukseen.

Animaatiotyyli on erittäin tyylikästä ja värikästä ja se sopii tällaiseen elokuvaan juuri täydellisesti. Sitä katsoessa tuleekin helposti olo, että tekisipä tämäkin studio vielä käsinpiirrettyjä animaatioita. 

Egyptin prinssi todella dramaattinen ja upea elokuva! Se esittää raamatullisen tarinansa tyylikkäästi alentumatta missään vaiheessa tuputtamaan uskontoaan katsojan kurkusta alas. Tarina on animaatioelokuvaksi poikkeuksellisen synkkä ja aikuismainen sisältäen monipuolisia ja harmaasävyisiä hahmoja sekä vahvasti mukaansa tempaisevan asetelman. Musiikit ovat suorastaan tajunnanräjäyttäviä, niin täynnä voimakasta tunnetta ne ovat. Elokuvan lopetus ei kuitenkaan jostain syystä jätä täysin tyytyväistä oloa, ja se onkin ainoa miinus. Muuten kyseessä saattaa hyvinkin olla paras sekä eeppisin näkemäni DreamWorksin elokuva.






Elokuvan tiedot: www.imdb.com
Kuvat: www.wikipedia.com, www.animationscreencaps.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti