lauantai 26. syyskuuta 2020

Arvostelu: Tarzan (1999)

TARZAN


Ohjaus: Chris Buck, Kevin Lima
Pääosissa: Brian Blessed, Glenn Close, Minnie Driver, Tony Goldwyn, Nigel Hawthorne, Lance Henriksen, Wayne Knight, Alex D. Linz, Rosie O'Donnell
Genre: animaatio, seikkailu
Kesto: 1h 28min


Tarzan on vuonna 1999 ilmestynyt Disneyn 37. klassikko. Se on minulle tuttu jo lapsuudestani, sillä meillä oli se VHS:llä. Montakin vuotta taisi kuitenkin ehtiä kulua, kunnes se tuli hankittua DVD:lle. Ja yllättäen Tarzan oli jopa parempi leffa kuin mitä muistin!

Tarina alkaa siitä, kun laiva haaksirikkoutuu merellä ja sieltä pelastautuu pariskunta vauvansa kanssa. He rantautuvat lähellä sijaitsevaan viidakkoon, jossa he myöskin rakentavat itselleen majan asuinpaikakseen. Pian käy kuitenkin niin traagisesti, että leopardi-Sabor tappaa vauvan vanhemmat. Sabor on juuri tappanut myös erään gorillapariskunnan poikasen. Lapsensa menettänyt Gorilla-Kala kuuleekin eräänä päivänä lapsen itkun ja löytää näin yksinäisen poikavauvan. Hän päättää ottaa lapsen omiin hoiviinsa. Kalan mies Kerchak ei kuitenkaan pidä asiasta eikä myöskään suostu olemaan isä lapselle. Kala on kuitenkin päättäväinen ja aikoo kasvattaa pojan omana lapsenaan. Hän nimeää tämän Tarzaniksi. Vuodet vierivät, ja Tarzanista kasvaa aikuinen mies. Eräänä päivänä viidakkoon saapuu ihmisiä: Clayton, Jane Porter ja professori Porter. Tarzan haluaa tutustua uusiin muukalaisiin, jotka muistuttavat niin kummallisesti hänen ulkomuotoaan.


Tarzan on mielestäni yllättävänkin hienosti kehitelty päähenkilö. Hänellä ei ole kovin helppoa, koska hän on ainoa ihminen apinoiden ja gorillojen joukossa. Etenkin lapsena hän kokee itsensä ulkopuoliseksi eikä asiaa helpota yhtään se, että Kerchak ei hyväksy häntä avoimesti laumaan. Vaikka elokuvassa on  surullisia kuolemakohtauksia, ovat tarinan koskettavimmat hetket mielestäni seuraavat: nuori Tarzan tuijottaa peilikuvaansa lammesta ja sotkee kasvonsa mudalla, mutta Kala lohduttaa häntä ja etsii heidän yhteisiä puoliaan; aikuinen Tarzan saa tietää oikeista vanhemmistaan. Ne ovat jotenkin vain olleet mielestäni aina koskettavan tuntuisia hetkiä, sillä niissä hahmoa kohtaan tuntee aidosti sympatiaa.

Kala on hyvin lempeä ja ihana äiti Tarzanille. Kerchak sen sijaan on melko luotaantyöntävä hahmo, joka syttyy ihmisapinalle vasta elokuvan loppumetreillä. Tarzanin tärkeimmät ystävät ovat Terk-gorilla ja Tantor-norsu. Luulin aina lapsena, että Terk on poika! Olin aivan ihmeissäni kun sain tietää, että hän onkin tyttö. Hänen äänensä ja käyttäytyminen ovat kai sitten olleet mielestäni aika poikamaisia. Tosin en ole ainoa, joka on tähän erehdykseen ajautunut. Terk saattaa hauskoista ja hyvistä puolistaan huolimatta käydä joidenkin hermoille. Onneksi se pysyy minulla kuitenkin siinä siedettävyyden rajoilla, ja kyllähän nyt Terk osaa todella mahtavakin olla. Tantor taas on melko arkajalka, vaikka onkin suurikokoinen norsu. Hänellä on kuitenkin suuri merkitys juonelle elokuvan lopulla, minkä kautta hän osoittaakin olevansa oikein rohkea pelokkuudestaan huolimatta. 

Clayton on elokuvan pahis, ja erittäin sydämetön ja kylmä sellainen. Hän esittää ensin hyvää, mutta hänen ilkeistä hymyilyistään voi jo alussa huomata, että kyseinen hahmo ei tiedä hyvää. Erityisesti mieleen jää kyllä Claytonin karusti toteutettu kuolema. Professori Porter on sen sijaan hupsu ja ystävällinen mies, jolla on mukanaan tytär Jane Porter. Jane on piirtämisestä pitävä hyväsydäminen nainen, joka joutuu pieneen pulaan apinoiden jahdatessa häntä. Tarzan pelastaa hänet pulasta ja huomaa, että kyseessä on mitä luultavimmin samaa lajia edustava eläin. Niinpä Tarzan haluaa tietenkin tutustua Janeen sekä ihmisten tapoihin. Jane opettaa häntä muun muassa puhumaan sekä lukemaan englantia. Pian kaksikon välille kehkeytyy syvempiäkin tunteita, mikä onkin hyvin lämpimästi toteutettu.


Tarzanissa pidän eniten siitä, että sitä voi kuvailla yllättävän monella adjektiivilla: hauska, synkkä, jännittävä, romanttinen ja koskettava. Elokuvassa on monia hulvattomia tilanteita, jotka jaksavat yhä naurattaa minua. Erityisesti se rölläys, jossa Tarzan pelastaa Janen pulasta. Pokkani pettää myös aina siinä kohtauksessa, jossa Clayton piirtelee gorillaa liitutaululle. Mielestäni leffassa on jollain tapaa jopa eeppisyyttä. Elokuvan aloitus on nimittäin suorastaan upea ja dramaattinen. Jo siinä kun rummut soivat Tarzanin logon ilmestyessä ruudulle, koen hyvin voimakkaita tunteita. Synkän leffasta taas mielestäni tekee erityisesti se, että tarinassa kuolee peräti 6 hahmoa. Eipä missään muussa disney elokuvassa taida yhtä montaa hahmoa kuolla, huhhuh. Muutenkin tuo Sabor-leopardi jännittäviä ja synkkiä hetkiä tunnelmaan.

Elokuva ei olekaan musikaali, vaan musiikit esittää Phil Collins (Pekka Kuorikoski). Katson leffan yleensä suomidubeilla, mutta omien korvieni perusteella Collins suorittaa hommansa upeasti. Joillekin voi toisaalta muodostua elokuvassa ongelmaksi se, että hahmot eivät esitä lauluja. Sen ymmärtää hyvin, sillä yleensä disney elokuvissa hahmot näyttävät tunteensa katsojalle nimenomaan laulujen kautta. Itseäni leffan musikaalittomuus ei kuitenkaan juuri häiritse. Elokuvan lauluista seuraavat ovat mielestäni mahtavia: Two worlds, You'll be in my heartSon of man ja Strangers like me. Ainoa siis, josta en oikein välitä, on Trashing the camp, joka on hieman turhan oloinen välikohtaus. Muut musiikit ovat kuitenkin täyttä herkkua korvilleni, oma suosikkini taitaa olla Strangers like me. Sen aikana on niin ihanaa seurailla Tarzanin intoa ihmisten maailmaa kohtaan.


Tarzan on erinomainen elokuva. Olen jo lapsena pitänyt siitä, ja kyllä se yhä jaksaa pysytellä yhtenä suosikkinani disneyltä. Suurin kiitos siitä kuuluu tietenkin hienolle musiikille sekä upeille kohtauksille, jotka tekevät kokonaisuudesta omissa silmissäni jopa eeppisen. Yhtenä syynä voi toki olla sekin, että en "loppuunkuluttanut" tätä lapsena, ja näin aikuisena sitä on tullutkin katsottua huomattavasti enemmän. Elokuva tarjoaa mukavasti niin koskettavia, jännittäviä että huvittaviakin hetkiä. Erityisesti mieleenpainuvimmat hetket ovat minulle ne, jotka jo aikaisemmin mainitsinkin.





Elokuvan tiedot: www.imdb.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti