maanantai 7. syyskuuta 2020

Arvostelu: Ylpeys ja ennakkoluulo ~ Pride and Prejudice (1995)

YLPEYS JA ENNAKKOLUULO


Pääosissa: Jennifer Ehle, Colin Firth, Susannah Harker, Julia Sawalha, Alison Steadman, Benjamin Whitrow, Crispin Bonham-Carter, Polly Maberly, Lucy Briers
Genre: draama, romanssi
Kesto: 5h 27min
Jaksojen lkm: 6


Ylpeys ja ennakkoluulo (Pride and Prejudice) on Jane Austenin romaaniin (1813) perustuva BBC:n vuonna 1995 ilmestynyt minisarja. Romaanista on tehty myös elokuvasovituksia, joista olen nähnyt vuonna 2005 ilmestyneen. Tämä minisarja on kuitenkin henkilökohtainen suosikkifilmatisointini. Se ei ole muuttunut silmissäni huonommaksi missään vaiheessa, vaan jaksaa yhä naurattaa ja koskettaa minua kerta toisensa jälkeen.

Teos on minulle tuttu myös romaanin muodossa, sillä olen lukenut sen joskus muutama vuosi sitten. Sarja tuntuu seuraavankin sitä todella uskollisesti. Pidin erittäin paljon tästä myös kirjan muodossa - sen lukeminen sujui helposti ja myös se onnistui naurattamaan minua useaan otteeseen. Suosittelen siis sarjan katsomisen lisäksi ehdottomasti romaanin lukemista, se on myös aivan mainio.

Tarina sijoittuu Englantiin. Pääosassa on nuori nainen nimeltä Elizabeth Bennet, joka on perheessään toiseksi vanhin tytär. Hänen sisaruksiaan ovat Jane-esikoinen, Mary, Kitty ja Lydia-kuopus. Koska perheen isä ei ole saanut poikaa perillisekseen, tulisi kunkin tyttären yrittää onnensa mukaan saada naimakumppaniksi rikas mies. Pian lähistölle asettuukin juuri sopivasti varakas herra Bingley, joka sattumoisin osoittaa kiinnostusta Bennetin vanhinta tytärtä Janea kohtaan. Tanssiaisissa hommat alkavat edetä, ja katsojalle tulee  tutuksi myös Bingleyn ystävä herra Darcy. Darcyn ylpeä ja jopa röyhkeä käytös tekee inhottavan vaikutuksen Elizabethiin. Siinä kahden välille muodostuvien epämiellyttävien mutta toisaalta mielenkiintoisten sävyjen myötä sarja nappaa katsojan mukaansa. Onko Elizabeth vain ennakkoluuloinen ja huhut herra Darcysta paikkaansa pitämättömiä, vai onko kyseinen herra niin kylmä kuin antaa ymmärtää?




Sarjan aikasijoitus (1700-1800) on todella mukavasti otettu huomioon niin puvustuksissa, ympäristöissä kuin myös hahmojen käytöksissä. Aina sarjaa katsoessa tuntuu kuin olisi itsekin sillä samalla aikakaudella eikä nykyajan teknologian pyörteissä. Hyppäys aikaan jolloin matkustettiin hevosvaunuilla ja varakkuus ja sukupuoli määräsi ihmisen paikan yhteiskunnassa, on jotain aivan erilaista ja aina hyvin mielenkiintoista katseltavaa. Sarja tekee kokonaisuudessaan hyvin uskottavan vaikutuksen aikasijoitukseensa nähden.

Päähahmo Elizabethin näyttelijä Jennifer Ehle tekee erittäin mahtavan roolisuorituksen. Hän sopii juuri mainiosti suorapuheisen ja vahvasti elekieltä käyttävän naisen saappaisiin. Muistan joskus aikaisemmin pitäneeni Elizabethiä melko vähäeleisenä hahmona, mutta hänhän juuri maittavasti elehtii eri tilanteissa silmillään. Herra Darcya näyttelevä Colin Firth on myös aivan loistava. Hahmo on etenkin aluksi sosiaalisesti taitamaton ja hieman töksähtelevä, ja sen roolin Colin Firth suorittaa oikein mainiosti. En voisi kuvitella kummankaan rooliin muita näyttelijöitä, sillä nuo kaksi hoitavat hommansa erittäin hyvin. Heidän väliset kanssakäymiset ovat mielenkiintoista ja välillä jopa hilpeää seurattavaa.




Monia romanttisia hömppiä sun muita nähneenä on pakko todeta, että tarina ei yllättäen ole niiden monien muiden romanssien tapaan mitenkään imelä tai kliseinen. Romanssit on tässä käsitelty niin mukavalla ja raikkaalla otteella, että  voisin huoletta suositella tätä ihan mieskatsojillekin. Se ei myöskään ole mitään tyypillistä pusipusipainoitteista romantiikkaa, vaan keskittyy esittämään tunteet hienovaraisemmalla tavalla: hahmojen eleillä, silmäkontakteilla ja mainioilla dialogeilla. Toisin sanoen romanttiset tunteet saa katsojana mukavasti aistia rivien välistä. Pelkkää romantiikkaa on turha luulla sarjassa vain olevan. Tämä on nimittäin jopa suorastaan yksiä viihdyttävimpiä katsomiani sarjoja: se onnistuu saamaan katsojansa aidosti nauramaan monen monet kerrat. Erityisesti mainitsemisen arvoisia Elizabethin ja Darcyn lisäksi ovat rouva ja herra Bennet. Rouva Bennet eli perheen äiti on hauska ylihysteerisyydellään ja sentimentaalisuudellaan, kun taas herra Bennet on välillä vaimoansa kiusoitteleva isäntä.

Ylpeys ja ennakkoluulo on kaiken kaikkiaan erinomainen minisarja, ja se on mielestäni paras Austenin romaanista tehty filmatisointi. Se herättää tunteita laidasta laitaan, erityisesti se onnistuu saamaan katsojansa nauramaan yllättävän monet kerrat. Tarina sijoittuu tunnelmaltaan, hahmoiltaan sekä ulkoasultaan uskottavasti omaan aikaansa, niin että sitä on katsojana ihan itsekin kyseiseen aikaan uppoutuneena. Hahmot sekä näyttelijät pelaavat kertakaikkiaan loistavasti yhteen, erityisesti päärooleissa olevat Jennifer Ehle ja Colin Firth. Filmiä voi helposti suositella myös mieskatsojille sekä kyynisemmällekin ihmiselle, sillä romantiikka ei yllättäen ole mitenkään ylipainotetun tai kliseisen tuntuista.









Sarjan tiedot: www.imdb.com 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti