lauantai 28. marraskuuta 2020

Arvostelu: Toy Story 3 (2010)

 TOY STORY 3


Ohjaus: Lee Unkrich
Pääosissa: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Ned Beatty, Don Rickles, Micheal Keaton, Wallace Shawn, John Ratzenberger, Estelle Harris, John Morris, Jodi Benson, Emily Hahn, Laurie Metcalf, Blake Clark
Genre: animaatio, seikkailu, komedia
Kesto: 1h 43min


Toy Story 3 ilmestyi vuonna 2010, eli 11 vuotta kakkososan jälkeen, mikä onkin aika pitkä aika! Muiden saagan leffojen tapaan nauhoitimme sen VHS:lle kun se tuli suoraan televisiosta. Oma leikki-ikäni olikin juuri päättymässä kun näin sen ensimmäisen kerran, joten leffa jollain tapaa jopa sai minut sympatisoimaan omia elottomia lelujani: aionko hylätä ne vai en. Kyseisessä iässä alkoi myös pikkuhiljaa hiipua into animaatioelokuvia kohtaan (kuten varmasti monille muillekin on käynyt), joten kolmososan katseleminen jäi hyvin vähälle. Yllätyinkin noin pari vuotta sitten, kuinka huonosti muistin mitä tässä elokuvassa tapahtui. Toisaalta se oli hyväkin asia, sillä sen ansiosta sain ihan jännityksellä katsoa tätä! 


Andy on jo 17-vuotias ja lähdössä yliopistoon opiskelemaan. Niinpä lelut ovatkin jo lojuneet vuosia laatikossa käyttämättöminä. Pian Andyn pitäisi päättää mitä tehdä leluilleen: antaa ne lahjoitettaviksi Päivänpaiste-päiväkotiin tai varastoida ullakolle. Pian lelut joutuvat sattumusten kautta Päivänpaisteeseen luullen, että Andy todella halusi hylätä heidät. Woody yrittää puhua heille järkeä, että kyseessä oli puhdas vahinko, mutta kukaan ei usko häntä. Niinpä muut lelut kuin Woody päättävät jäädä Päivänpaisteeseen, mutta siellä johtajana toimiva Tuhti-lelunalle aiheuttaa ikäviä hankaluuksia...

Kaikki lelut ovat jälleen koossa lukuunottamatta lammaspaimentyttö Bo Peepia. Woody on tällä kertaa kirjaimellisesti avain lelujen selviytymiseen vankilaksi paljastuvasta päiväkodista. Onkin hyvin mielenkiintoista seurata kaikkia nokkelia ideoita ja yksityiskohtia, mitä hän sen eteen keksii. Buzz on myös hyvin järkevä ja huomaa, että kaikki ei ole kohdallaan päiväkodin lelujen keskuudessa. Pian Buzz joutuu kuitenkin ilkeiden lelujen käsiteltäväksi, ja lopputuloksena on uudelleenohjelmoitu avaruusrangerilelu. Myöhemmin hän näyttää myös espanjalaisen puolensa, mitä onkin erittäin hauskaa seurata! 

Tuhti on hyvin moniulotteisesti toteutettu hahmo, ja varmaankin mielenkiintoisin Pixarin pahis. Hänen taustatarinansa on nimittäin hyvin surullinen, mikä tekee hänestä helposti lähestyttävän. Isoimmat sympatiat minulta kuitenkin sai Iso vauva, jonka tarina on mielestäni vielä koskettavampi eritoten siksi, että Tuhti oli valehdellut hänelle. Muita keskeisiä hahmoja ovat vielä loput tutusta lelugalleriasta, Mollyn Barbielelu, Ken-nukke sekä tyttö nimeltä Bonnie. Ken ja Barbie ovatkin aivan mahtava lisäys, ja heidän väliset kanssakäymiset ovat erittäin hulvatonta seurattavaa! Erityisesti kohtaus, jossa Ken pitää muotinäytöksen Barbielle, on hyvin hauska.


Toy Story 3 yhdistää lelutarinoiden vahvimmat puolet erinomaisella tavalla nousten kahden ensimmäisen osan yläpuolelle: se sisältää hyvin paljon jännitystä, nokkeluutta, syvällisiä ja monipuolisia hahmoja, huumoria sekä liikuttavia hetkiä. Siihen vielä päälle se, että kaikki tuo pysyy täydellisessä tasapainossa! Vaikka olen nähnytkin elokuvan jo muutamaan otteeseen, saa se minut yhä hyvin jännittyneeksi pakenemisoperaation suorituksen aikana, eikä siihen käytettyjä yksityiskohtia voi millään olla ihailematta. Hahmoista, niin uusista kuin vanhoistakin, todella välittää alusta loppuun asti. 

Animaatiotyyli on ehdottomasti kahteen ensimmäiseen osaan verrattuna huippua. Erityisesti ihmishahmot näyttävät selvästi paremmilta. 

Toy Story 3 on kokonaisuudessaan puhdas napakymppi Pixarilta! Täydellisemmin ei tosiaan olisi voitu trilogiaa tuoda päätökseen. Tarina on tällä kertaa huomattavasti syvällisempi ja monimutkaisempi verrattuna ykkös- ja kakkososaan sisältäen paljon nokkeluutta ja moniulotteisia hahmoja. Huumoria, synkkyyttä, jännitystä ja koskettavuutta riittää, ja ne pitävät katsojan tiukasti otteessaan alusta loppuun asti. Viimeinen kohtaus on eräitä haikeimpia mitä tiedän, ja siinä kohtaa saattaa helpostikin ruveta kaipaamaan omaa lapsuuttaan. 





Elokuvan tiedot: www.imdb.com
Kuvat: www.wikipedia.com, www.animationscreencaps.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti