keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Arvostelu: Big Hero 6 (2014)

BIG HERO 6


Ohjaus:  Don Hall, Chris Williams
Pääosissa: Scott Adsit, Ryan Potter, Daniel Henney, T.J. Miller, Jamie Chung, Damon Wayans Jr., Genesis Rodriguez, James Cromwell
Genre: animaatio, seikkailu, toiminta, komedia
Kesto: 1h 42min


Big Hero 6 on vuonna 2014 ilmestynyt Disneyn 54. klassikkoelokuva. 

Elokuva kertoo nörtistä nimeltä Hiro, joka on innokas keksimään kaikenlaista tekniikkaan liittyvää. Hän on muun muassa kehitellyt mikrobotteja, joita hän veljensä Tadashin kannustamana esittelee yliopistolla. Kaksi professoria vaikuttavat heti kiinnostuneilta Hiron keksinnöistä, toinen ahnehtivalla ja toinen Hiroa puolustavalla tavalla. Hiron veli Tadashi on yliopistolla "nörttiklubissa", jossa myös kehitellään kaikenlaisia vempeleitä sun muita. Tadashi on kehitellytkin juuri Hirolle tarkoitetusti robotti-Baymaxin, jonka tehtävänä on auttaa ja hoivata. Heti mikrobottiesittelyn jälkeen sattuukin rakennuksessa syttymään tulipalo, ja Tadashi päättää urheana mennä pelastamaan professori Callaghania sieltä. Niin sitten käy, että sekä Tadashi että Callaghan valitettavasti menehtyvät. Surun keskellä saa Hiro kuitenkin tukea Baymaxilta ja alkaa selvitellä tulipalon syttymisen syytä.

Elokuvan ensimmäiset 40 minuuttia ovat yllättävän viihdyttävää katseltavaa. Sen aikana nimittäin kaikkea tapahtuu hyvin tiiviisti ja mielenkiintoisesti: vahva aloitus robottikaksintaistelussa, Hiron into keksintöjä kohtaan, Hiron ja Tadashin välinen velisuhde sekä suloisen Baymaxin ja Hiron väliset hetket. Jotenkin tuli tunne, että kyseessä olisi jonkinlainen slice of life-veto Disneyltä, jossa päähenkilö käsittelisi suruaan arkisesti. Ainoa, mikä jäi melkoisen häiritsevästi kismittämään, on Hiron täti, joka ei vaikuta kovin kiinnostuneelta huolehtimaan hänestä. Kyseinen hahmo tuntuu alusta loppuun asti hyvin kylmältä ja etäiseltä. Baymax on koko elokuvan parasta antia, mutta oikeastaan vain tuon ensimmäisen 40 minuutin ajan. Siinä nimittäin koetaan ne kaikista aidoimmat ja hauskimmat hetket, joista ihan aikuinenkin saa nauttia.


Voihan nyt kökkö, mihin ihmeeseen tämä tarina haarautuukaan sitten tuon ensimmäisen 40 minuutin jälkeen. Tarina ei enää tunnukaan olevan omaperäinen ja fresh, vaan alkaa lässähdellä niin pahasti, että se ihan oikeasti sai minut hyvin tylsistyneeksi koko loppuajaksi. Se johtuu siitä, että juoni suuntautuu niin helposti ennalta-arvattavaksi ja valitettavasti hyvin kliseiseksi. Ovathan suurin osa Disneyn elokuvista tietty melkeinpä aina ennalta-arvattavia, sillä ensisijainen kohdeyleisö on lapset. Mutta tässä tapauksessa elokuva selvästi alussa vaikuttaa haluavan erottua massasta ja olla omaperäinen. Sitten se kuitenkin alentuu ennalta-arvattavuutensa lisäksi johonkin ihme supersankarikoheltamiseen. Baymax onnistui tietyissä paikoin herättämään huomioni, mutta muuten tämä tarina oli vain jostain syystä koko loppuajan aivan kamalan tylsä. Ja tietenkinhän tässäkin esiintyy twist-pahis kuten monessa muussakin uudemmassa disney elokuvassa, ja leffa ei tosiaankaan yritä panostaa pahiksen ennalta-arvaamattomuuteen. Muutenkin kyseinen pahis on mielestäni hyvin unohdettava ja aika hölmösti toteutettu.

Ainoastaan tarinaan en pettynyt, vaan myös hahmoihin. Tietysti Baymax ja Hiro ovat ihan hyvin onnistuneita, mutta en sitten yhtään pitänyt niistä "nörttiklubin" jäsenistä. He tuntuvat vain niin yksitoikkoisilta ja ärsyttäviltä. En oikein pidä siitä, millaiseen koheltamiseen homma vain alkaa alentua, kun kyseiset hahmot ilmestyvät ruudulle. Jos jotain aidompaa luonnetta olisin heistä saanut irti, olisin kenties lämmennyt heille.

Animaatiotyyli nyt tietenkin on aivan huippua, ja onhan se kirjaimellisesti elokuvan paras puoli. Musikaali ei tämä elokuva poikkeuksellisesti ole, vaan nojaa taustamusiikkiin.


Big Hero 6 on mielestäni hyvin keskinkertainen elokuva. Nautin siitä kyllä yllättävän hyvin ne ensimmäiset 40 minuuttia, mutta sen jälkeen tämä pyöri pitkälti taustameluna, jota ei enää jaksanut keskittyneenä seurata. Leffa alussa tekee selväksi, että kyseessä olisi uudenlainen idea Disneyltä, mutta homma alkaa lässähdellä sen jälkeen ja juoni on tylsä kuin mikä. Se johtunee siitä, että odotin elokuvan suuntaavan uusille tuulille, mutta se heittäytyikin kierrättämään melko kuluneita kliseitä ja alentui typerään koheltamiseen. Loppujen lopuksi tämän leffan tarina jääkin ohueksi kokonaisuudessaan, sillä se ei imaise minua mukaansa eikä edes ole muistettava. Tämä oli kyllä melkoinen pettymys minulle. Paremmin suunniteltuja hahmoja ja laadukkaampaa juonta tämä teos olisi mielestäni ehdottomasti kaivannut ja paljon. Lapsille leffa toimii kuitenkin varmasti hyvin, onhan se ensisijaisesti heille suunnattukin.








Elokuvan tiedot: www.imdb.com



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti