perjantai 6. maaliskuuta 2020

Arvostelu: Räyhä-Ralf valloittaa internetin ~ Ralph breaks the internet (2019)

RÄYHÄ-RALF VALLOITTAA INTERNETIN


Ohjaaja: Rich Moore, Phil Johnston
Pääosissa: John C. Reilly, Sarah Silverman, Gal Gadot, Taraji P. Henson, Jack McBrayer ja Jane Lynch
Genre: animaatio, seikkailu, komedia
Kesto: 1h56min
Ikäraja: 7

Räyhä-Ralf valloittaa internetin (Ralph breaks the internet) on Suomessa 1.2.2019 ensi-iltansa saanut Disneyn 56. klassikkoelokuva. Se on jatko-osa elokuvalle Räyhä-Ralf.

Elokuva jatkaa muutaman vuoden kuluttua siitä, mihin sen edeltäjässä jäätiin. Ralf ja Nelli ovat pysyneet parhaina ystävinä, mutta Nelli on hieman kyllästynyt samaa kaavaa toistavaan sekä ennalta-arvattavaan peliinsä Sokerihuumaan. Ralf yrittää piristää ystäväänsä rakentamalla tälle uuden radan, joka saa kuitenkin pelihallin pelaajat vain hämmilleen. Pian seurauksena onkin dramaattinen kohtalo, kun pelistä menee olennainen ohjausratti hajalle. Pelihallissa todetaan, että uusi ohjausratti olisi saatavilla eBayssa, mutta hinta ei paikan pomoa houkuttele. Sen sijaan Ralf saa idean sukeltaa internetiin hakemaan kyseisen varaosan, ja niin hän ja Nelli lähtevät matkaan.


Tuttuja hauskoja sivuhahmoja on turha odottaa näkevänsä, sillä heidät on kylmästi riisuttu tästä jatko-osasta ulos. Okei, näkeehän heitä vilaukselta kera muutaman dialogin, mutta olennaisesti he eivät juonessa kulje mukana. Sen sijaan saamme uusia sivuhahmoja, joista en valitettavasti itse saanut kunnon otetta. Oikeastaan tuntuukin, että ainoa merkittävään rooliin astunut uusi hahmo on Shank, jonka kanssa Nelli ystävystyy. Ralf ja Nelli törmäävät tuohon gangstimaiseen autokilpailijaan voittaakseen rahaa. Shank oli ihan hyödyllinen palikka kokonaisuuteen tukemalla Nelliä uusissa päätöksissä, joihin taas Ralf pikemminkin suhtautui hyvin omistushaluisesti. Muutamissa kohtauksissa Shankin gangstimainen olemus sai kuitenkin jopa aavistuksen verran minut irvistämään. Aluksi jopa luulin, että hän päätyisi tyypilliseksi "twist-pahikseksi", mutta onneksi niin ei kuitenkaan käynyt.


Ralf itse vajoaa hyvin onnettomiin tekoihin mustasukkaisuuden ja omistushaluisuuden kasvaessa. Elokuva opettaa hyvällä tavalla, kuinka ystävyys voi silti toimia, vaikka mielenkiinnon kohteet olisivat kuinka erilaiset. Yhtenä keskeisenä teemana pyörii tietenkin myös internet, joka on esitettykin kiehtovalla tavalla. Kaikkea tuttua mahdollista voi bongata, muun muassa Instagramia, WhatsAppia, Twitteriä ja Youtubea. Ihmisten käyttäytyminen ja orjallisuus internetiä kohtaan nousee hyvin esille, mutta ei onneksi kuitenkaan nuhtelevasti. Näemme, kuinka helposti ihmiset ovat vedettävissä naruista suuntaan jos toiseenkin. Internet on houkutuksia ja jekkuja täynnä, ja vaikka niistä kuinka aina uudelleen valaistaan, niin silti niihin mennään halpaan. Ilkeä kommentointi tulee myös esille yhdessä kohtauksessa, ja se on esitetty oikein mainiolla tavalla; kuinka ilkeät kommentit kannattaa jättää vain omaan arvoonsa niistä sen kummemmin välittämättä.


Disney-faneille on luvassa yllätyskohtaus Oh my Disneyssä, jossa Nelli vierailee. Stereotyyppiset prinsessat tekevät itsestään pilaa Disneyn omalla kustannuksella, tarjoten kevyttä huumoria ilmaan. Ensin kohtausta voisi luulla jopa turhaksi, mutta siitä on itse asiassa hyötyä Nellille keskellä kriisiä. Itselleni oli ehkä pieni järkytys nähdä lapsuudesta tutut piirroshahmot paisutettuna 3D muotoon. (Taidan kuulostaa turhankin puolueelliselta, hahah.)
Animaatiotyyli on kaunista, ja tietenkin kehittynyt Disneyllä paljon. Eron selvästi huomaa, kun elokuvaa vertaa sen edeltäjään. Musiikki taas ei ollut todellakaan yhtä mieleenpainuvaa tai tunnelmaa nostattavaa. 


Elokuvan loppuratkaisu on toteutettu mielestäni hyvin. Ralf käy läpi muutamia oivallisia oppitunteja liittyen ystävyyten, ja Nelli oppii ymmärtämään paremmin itseään. Itseäni eniten häiritsi se, kuinka elokuvaa vedettiin hieman liian moneen suuntaan yhtä aikaa. Se haluaisi olla samaan aikaan niin internet-keskeinen kuin myös tarina ystävyydestä. Itselleni tuottaa jopa vaikeuksia saada kunnon kokonaiskuvaa rakennettua tästä. Huumori ei mielestäni ollut yhtä iskevää kuin viimeksi, ja kerronta tuntui välillä laahaavan paikoillaan. Sen seurauksena mielenkiintoni jopa herpaantui vähän väliä, mikä taas ei ole hyvä juttu. Odotuksia ei minulla kummoisemmin elokuvaa kohtaan ollut. Olen huomannut sen saaneen niin huonoa kuin myös yllättävän hyvää palautetta. Itselleni siitä jäi kuitenkin melko ristiriitaiset fiilikset. Hieman myös ihmettelin, kuinka Ralf voi vain jättää pelinsä ongelmia aiheuttamatta. Edellisessä elokuvassa pelissä jäämisestä oli vakavat seuraukset, kun taas tässä sillä ei tuntunut olevan niinkään merkitystä.

Räyhä-Ralf valloittaa internetin tarjoaa arvokkaita opetuksia ystävyydestä ja internet-käyttäytymisestä, mutta elokuva jäi omaan makuuni melko tasapaksuksi kokonaisuudeksi, josta en saanut oikein kunnolla otetta. Vaikka sillä oli paljon uutta tarjottavaa kiehtovassa internet-asetelmassa, sen tarina ja hahmot eivät  onnistuneet missään vaiheessa tempaisemaan minua kunnolla mukaansa. Tietysti ei tiedä, jos mielipiteeni muuttuu uudelleen katsomisen jälkeen vielä joskus.






Elokuvan tiedot: www.wikipedia.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti