keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Arvostelu: Vaiana (Moana)

VAIANA
Ohjaus: Ron Clements, John Musker
Pääosissa: Auli'i Cravalho, Dwayne Johnson, Rachel House, Temuera Morrison, Jemaine Clement, Nicole Scherzinger ja Alan Tudyk
Genre: animaatio, seikkailu, fantasia
Kesto: 1h47min
Ikäraja: 7

Vaiana (Moana) on vuonna 2016 ilmestynyt Disneyn 56. klassikkoelokuva. 

Tarina sijoittuu maailmaan, jossa täysi- ja puolijumalat ovat totta ja merellä on sielu. Eräällä Motunui-saarella asustaa päällikön tytär nimeltä Vaiana, joka on lapsesta asti tuntenut suurta vetoa merta kohtaan. Isä ei kuitenkaan tykkää tytön aikeista edes ylittää riuttaa, kuten voi arvatakin. Isoäiti sitä vastoin kertoo tarinoita siitä, kuinka tasapaino oikeasti ei ole ollut kohdallaan siitä päivästä lähtien, kun puolijumala-Maui varasti Te Fitin sydämen. Kyseinen legenda vaikuttaisi olevan totta, sillä myös Vaianan kotisaarella alkaa ruoka saastua epäkelvoksi ja kalatkin huveta. Pian Vaianalle selviää, että meri on valinnut hänet suorittamaan tehtävää, jonka avulla tasapaino Polynesian alueelle saataisiin takaisin. Isoäidin kannustamana nuori prinsessa lähtee matkaan.


Vaiana on päähenkilönä hyvin seikkailunhaluinen ja rohkea prinsessa. Hän on myös hyvin päättäväinen kohdatessaan vastahakoisen Mauin, joka ei millään haluaisi tehdä yhteistyötä hänen kanssaan. Mauin suostutteleminen ei tosiaan ole mistään helpoimmasta päästä. Tyyppi ei aluksi ole innokas ottamaan vastuuta vanhoista kepposistaan, mutta tuulet suuntaavat onneksi lopulta myönteisesti heidän yhteiselle seikkailulle. Mukana matkaa myös erittäin hassu kukko nimeltä Heihei, josta tulikin oikea shown varastaja minulle. Heihei on hyvin outo tapaus yleensäkin Disneyn eläinten joukosta, ja hänen mukaan ottaminen reissuun oli oikein oiva valinta. 

Elokuvan alussa tutuksi ehti tulla lähinnä Vaianan isä sekä isoäiti. Isä ei ole yhtä kannustava tytärtään kohtaan kuin isoäiti. Hetken kuluttua kuitenkin selviää syy, miksi isä on niin kovasti meren luokse menemistä vastaan. Isoäidin suhde Vaianaan sai aikaan hyvin lämminhenkisen vaikutuksen, ja myöhemmin se jopa onnistui koskettamaan minua.


Varsinaista pääpahista ei loppujen lopuksi elokuvassa ole, mikä on ihan mukavaa vaihtelua. Yhdessä vaiheessa sankarit kohtaavat Kakamora-nimisiä olentoja, jotka söpöstä ulkokuorestaan huolimatta ovat myrkkynuolia ampuvia tuholaisia. Myöhemmin nähdään suurikokoinen Tamatoa-rapu, josta ainakin itselleni kehkeytyi aikamoinen "highlight". Esittäähän tämä jopa hyvin mieleenpainuvan laulun Shiny. Tamatoa on ehdottomasti hyvin onnistunut pahis, vaikka tämä omaakin vain yhden kohtauksen verran hohtoa koko elokuvasta. Lopussa tietenkin kohdataan myös Te Ka, kun Vaiana pyrkii palauttamaan Te Fitin sydämen. Mielestäni loppuratkaisu oli melko yllättäväkin ja oikein hyvin onnistunut.


Animaatiotyyli on hyvin kaunista, etenkin meren kuvaustyyliä tuli ihailtua paljon. Pidin siitä, kuinka sen liikkumista hyödynnettiin juuri oivallisesti jo elokuvan alussa. Missä Vaiana erityisesti loistaa muiden Disneyn CGI-elokuvien joukosta, niin musikaalinumeroillaan. Yhtäkään laulua ei tullut vastaan, joka olisi käynyt turhaksi tai tylsäksi. Erityisesti mieleeni jäivät jo aikaisemmin mainitsemani Shiny sekä tietenkin Vaianan esittämä How far I'll go. Myös Mauin esittämä You're welcome on hyvin tarttuva, ja We know the way on myös mainitseminen arvoinen kaikessa upeudessaan.

Vaiana on oikein mukaansatempaava seikkailu, jonka katsomisesta nauttii erityisesti Mauin, Heihein ja Tamatoan tuoman huumorin takia. Tietysti myös itse nimikkohahmo on oikein hyvin onnistunut, ja hän tuo hieman uusia tuulia muiden Disney-prinsessojen joukkoon. Itse tarina tai juoni ei kuitenkaan tehnyt minuun aivan niin suurta vaikutusta. Elokuvan vahvimmaksi puoleksi nouseekin päähän soimaan jäävät musikaalinumerot ja oikein hyvin onnistunut huumori. Ja tietenkin animaatiotyyli on todellista silmänruokaa.

4/5

Pikku-Vaiana on niin suloinen!
Elokuvan tiedot: www.imdb.com, www.wikipedia.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostelu: Vaiana (Moana)