sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Arvostelu: Dinosaurus ~ Dinosaur (2000)

DINOSAURUS


Ohjaus: Ralph Zondag, Eric Leighton
Pääosissa: D.B. Sweeney, Hayden Panettiere, Max Casella ja Julianna Marguelis
Genre: animaatio, seikkailu, fantasia
Kesto: 1h 22min
Ikäraja: 7


Dinosaurus (Dinosaur) on vuonna 2000 ilmestynyt Disneyn animaatioelokuva. Se on Disneyn virallisessa kaanonissa 39. klassikkoelokuva. Suomessa taas sitä ei lueta klassikkoelokuvien joukkoon lainkaan. 

Olen nähnyt Dinosauruksen jo lapsena, sillä omistimme kyseisen DVD:n. Minkäänlaista muistikuvaa tämä teos ei ole päähäni jättänyt, eikä tämä ole koskaan tainnut houkutella uudelleenkatsomista millään tasolla. Tämä on tainnutkin kuulua omalla kohdallani siihen animaatioelokuvien kastiin, joiden katseleminen ei meinaa millään lähteä käyntiin. Saman asian huomasin myös nyt. Jotenkin ei olisi edes jaksanut vaivautua katsomaan tätä, mutta koska arvostelua tästä olen jo tovin suunnitellut, niin tässä sitä ollaan. 

Juoni lyhyesti (DVD:n takakansi):
"Tarina alkaa, kun pieni dinosaurus, joka ei ole vielä ehtinyt edes kuoriutua munasta, joutuu pois perheensä parista. Dinosaurus Aladar varttuu paratiisisaarella lemurien joukossa, parhaina ystävinään hyväsydäminen Suri ja hassutteleva Zini. Rauhaisa elämä saa järisyttävän käänteen, kun meteoriittisade pyyhkäisee saaren yli ja kaikki sen asukkaat joutuvat veden varaan. Viime hetkellä mantereelle pelastautunut Aladar kumppaneineen kohtaa ryhmän dinosauruksia, jotka ovat matkalla kohti turvallisempia asuinmaita. Edessä on vaivalloinen matka halki erämaan ilman vettä ja ruokaa vihollisten väijyessä takana. Erilaisissa oloissa kasvanut Aladar yrittää opettaa ryhmälle, että joskus sopeutuminen on ainoa tapa selvitä."


Juonesta voisi jo heti aloittaakin sanomalla, että se on täysin yhtä tyhjän kanssa. Vaikka juuri katsoin elokuvan, minkäänlaista kunnon kokonaisuutta en juonesta saanut rakennettua. Siksipä kirjoitinkin sen mieluumin suoraan DVD:n takakannesta. On melko omituista, että tarina oli näinkin pitkäveteinen ja mitäänsanomaton. En ainakaan juuri nyt saa päähäni toista Disneyn animaatioelokuvaa, joka olisi näin surkea veto. Jokin samantyyppinen ulkoasultaan Aivan villit on lukemani mukaan myös ollut puhdas huti, mutta sitä minun ei ole tullut nähtyä. Dinosaurus vaikuttaisi ottavan hieman mausteita Maa aikojen alussa -elokuvasta. Disney halusi siis ilmeisesti hieman imitoida toista dinoleffaa (joka on luultavasti aika helposti parempi verrattuna tähän kökköön elokuvaan).

Kaikki tuntui jotenkin hyvin irralliselta, myös hahmot. Puhumattakaan heidän nimistä, joista ainoastaan Aladar jäi mieleeni. Aladar oli kai ihan okei heppu, muut sitten olivat vähän niin ja näin. Hahmojen dialogit olivat juonen tavoin jotenkin yhtä tyhjän kanssa. Heidän välillä ei tuntunut olevan minkäänlaisia tunnesiteitä aistittavissa, eikä heistä vain jaksa edes välittää. Apinat olivat kai hyväntahtoisia kasvattaessaan orvoksi jääneen Aladarin, mutta mitään tunteita tämä teos ei tosiaan minussa herättänyt, ellei sitten turhautuneisuutta lasketa. Olihan tässä jokunen vitsi mukana, mutta nekin olivat valitettavan korneja ja saivat minut vain irvistämään.


Elokuva taitaa olla Disneyn ensimmäisiä tietokoneanimaation saralla. Sen voi helposti huomatakin. Taustat olivat jokseenkin ihan uskottavan näköisiä, mutta itse dinosaurukset näyttivät sellaisiltakin muovailuvahan töherryksiltä tuon kaiken keskellä, että aivan pahaa teki. Dinosaurusten silmätkin oli luotu jotenkin naurettavan näköisiksi, ettei niitä oikein voinut siksikään ottaa tosissaan. Animaatiotyyli on siis helposti heppoisinta, mitä Disneyltä olen nähnyt. Kuten jo helposti voi arvatakin, tämä ei ole musikaali, vaan sisältää taustamusiikkia aina välillä. Mitään erityistä mainittavaa ei siitä taida olla. Ei siis mitenkään huonoa musiikkia tämä sisällä, mutta ei mieleenpainuvaakaan.

Dinosaurus kuuluu helposti Disneyn hutitekoihin. Kyllähän tällekin elokuvalle varmasti omat faninsa löytyvät, mutta minuun tämä ei valitettavasti tehnyt sitten minkäänlaista vaikutusta. Vaikka olen nähnyt elokuvan jo lapsena, niin on se jo silloin kaukana suosikeistani ollut. Jotenkin jäi sellainen tuntuma, että tästä olisi voinut kenties nauttia enemmän ilman niitä dialogeja. Eli tämä olisikin ollut sellainen puhdas "avara luonto" -tulkinta. Tosin animaatiotyylissä olisi silti huimasti parantamisen varaa. Kyseessä saattaa hyvinkin olla kaikista tylsin animaatio, mitä olen ikinä nähnyt. Siksi en myöskään sille kovin hyviä pisteitä pysty antamaan, sen verran piinallista katseltavaa tämä on.






Elokuvan tiedot: www.imdb.com, www.wikipedia.com

2 kommenttia:

  1. XD Mahtava arvostelu! Ja samaa mieltä olen elokuvasta. Täytynee vain mainita, että elokuvan taustamaisemat ovat ainakin joissain kohdissa (ei varmaan kaikissa?) ihan oikeaa kuvattua maisemaa, johon on vain lisätty dinosaurukset joukkoon. Lisäksi annan elokuvalle plussaa sen taustamusiikista, joka on jossain vaiheessa ihanan mahtipontista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah XD Joo, huomasin myös, että taustat olivat suhteellisen todennäköisiä. Ongelmana oli varmaankin se, että dinosaurukset ja muut oli tehty tietokoneella, niin se niiden yhdistelmä ei oikein silmääni miellyttänyt. Musiikki ei taas itselläni jäänyt mitenkään erityisesti mieleen. :)

      Poista