perjantai 14. helmikuuta 2020

Arvostelu: Laputa -linna taivaalla ~ Tenku no Shiro Rapyuta (1986)

LAPUTA -LINNA TAIVAALLA


Ohjaus: Hayao Miyazaki
Pääosissa: Keiko Yokozawa, Mayumi Tanaka ja Minori Terada
Genre: animaatio, fantasia, seikkailu, toiminta
Kesto: 2h6min
Ikäraja: 7


Laputa -linna taivaalla (Tenku no Shiro Rapyuta) on juuri Tuulen laakson Nausicaän jälkeen valmistunut animeleffa. Se on virallisesti ensimmäinen Studio Ghiblin elokuva, ja sen on ohjannut Hayao Miyazaki. Nimi Laputa tulee Jonathan Swiftin romaanissa Gulliverin retket esiintyvästä leijuvasta saaresta.

Kaivoksessa työskentelevä orpo poika Pazu pelastaa eräänä iltana mysteerisen, taivaalta alas leijailevan tytön. Hän huomaa, että tämän kaulassa roikkuva kivi hehkuu, kunnes tyttö tupsahtaa painavasti hänen syliinsä. Lapset tutustuvat toisiinsa Pazun kotona, ja käy ilmi, että tytön nimi on Sheeta, ja että hänellä sekä leijukivellään on jotain tekemistä Laputan kanssa. Leijukivellä näyttäisi olevan taianomaisia voimia, koska se pelasti Sheetan keventäen tämän putoamista alas. Laputa on huhujen mukaan saari taivaalla, jonka Pazun edesmennyt isä on aikoinaan omin silmin nähnyt. Pazu on päättänyt kulkea isänsä jalan jäljissä etsimällä tuon mysteerisen kaupungin. Laputan perässä ovat kuitenkin myös armeijan porukan kanssa yhteistyötä tekevät "aurinkolasimiehet" sekä eräs ilmarosvojen joukko. He ovat tietoisia Sheetan kaulakorusta, ja ovatkin pian lasten perässä. Siitä alkaa erittäin vauhdikas ja toiminnantäyteinen seikkailu, joka pitää taatusti katsojan otteessaan.


Elokuvassa on hyvin paljon huumoria, joka saa varmasti niin lapset kuin aikuisetkin nauramaan. Miyazaki onkin toteuttanut tämän teoksensa melko erikoisesti. Siinä on yllättävän jännittäviä ja hieman synkkiäkin hetkiä, mutta sitä kaikkea keventää sen rikas huumorintaju sekä pienet hengähdystauot. Jokin koskettavampi puoli tarinasta tosin tuntuu hieman jäävän puuttumaan, etenkin jos esim. Henkien kätkemään vertaa, jossa taas tunnelmoinnille on annettu huomattavasti enemmän tilaa. Toisaalta Laputan kuuluukin selvästi olla ihan puhdas seikkailu, joten se vaatii vain hieman oman fiiliksensä ennen kuin sitä ryhtyy katsomaan.

Hahmot kuitenkin toimivat tarinassa moitteettomasti. Pazu on ihanan välittävä ja huolehtiva Sheetaa kohtaan, ja tekee mielellään yhteistyötä muiden kanssa. Sheeta on orpo lapsi kuten myös Pazu, ja hän on hyvin ystävällinen kaikille. "Aurinkolasiporukasta" isoimmaksi sivuhahmoksi nousee Muska, jolla on myös jotain hämärää tekemistä Laputan kanssa. Hän tuntuu tietävän kyseisestä saaresta enemmän kuin luulisi. Muska päätyy valitettavasti tuomaan ehkä turhankin mustavalkoista asetelmaa elokuvaan, mikä taas ei ole yleensä Ghiblille tyypillistä. Hän saattaa sen vuoksi tuntuakin hieman tylsältä, mutta hyvin perustellut motiivit häneltä kuitenkin löytyy. Ilmarosvojen porukan miehet taas ovat erittäin hauskoja ja yllättävän sympaattisia tapauksia. Joukon johtajana toimiva Dola on ehdottomasti suosikkihahmoni. Hän vaikuttaa ensin kyyniseltä ja ahneelta tapaukselta, mutta ulkokuoren alta paljastuu yllättävän välittävä ja huolehtiva persoona.


Itse Laputassa tapaamme myös robotteja, jotka kuvastavat pitkälle kehittynyttä, mutta menetettyä teknologiaa. Ihmisten ja luonnon välisestä sovusta siis hieman pinnan alta viestitetään, joskaan ei kuitenkaan yhtä vahvasti kuin Miyazakin muissa leffoissa. Robotit muistuttavat hieman Tuulen laakson Nausicaässa esiintyvää jumalsoturia, joka myös omalta osaltaan viestittää juuri kyseisiä asioita. Näemme myös kyseisestä elokuvasta tuttuja kettuoravia pieninä eastereggeinä. 

Animaatiotyyli on tietenkin kaunista, sehän nyt on selvää. Etenkin Laputassa nähtävät maisemat ovat silmänruokaa ja toimivat pienenä hengähdystaukona kaiken toiminnallisuuden keskellä. Kauniin musiikin on tuottanut jälleen kerran Joe Hisaishi. Castle in the sky Theme onkin ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen, melankolinen ja henkeäsalpaavan kaunis sävellys.


Laputa -linna taivaalla on erittäin hyvä seikkailuelokuva, ja se on myös itse asiassa ensimmäinen näkemäni Ghibli. Siinä mielessä sillä on isokin merkitys minulle, koska sen ansiosta innostuin animesta oikein paljon. Täysosumaksi en elokuvaa pysty kuitenkaan mieltämään, sillä omaan makuuni osuvat hieman paremmin ne tunnelmallisemmat ja koskettavammat Miyazakin teokset, kuten esimerkiksi jo aikaisemmin mainitsemani Henkien kätkemä. Siitäkin huolimatta kyseessä on taattua Ghibli-laatua.



Faktoja:
  • Elokuvan menestys johti stempunk-aaltoon animessa ja mangassa. Sitä pidetäänkin vaikutusvaltaisena klassikkona steampunk- ja dieselpunk-genressä.
  • Monet Disneyn ja Pixarin elokuvat ovat ottaneet vaikutteita Laputasta, esim. Atlantis -kadonnut kaupunki ja Wall-E. Myös ranskalainen elokuva April and the Extraordinary World otti vaikutteita Laputasta.
  • Elokuvalla oli vaikutusta myös moniin japanilaisiin videopeleihin.


Lähteet: wikipedia.com, www.imdb.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti