perjantai 16. lokakuuta 2020

Arvostelu: Herra Rupikonna ja Iisooppi Kurkinen ~ The Adventures of Ichabod and Mr. Toad (1949)

 HERRA RUPIKONNA JA IISOOPPI KURKINEN


Ohjaus: James Algar, Clyde Geronimi, Jack Kinney
Pääosissa: Bing Crosby, Basil Rathbone, Eric Blore, J. Pat O'Malley, John McLeish, Pinto Colvig, Jud Conlon, Leslie Denison
Genre: animaatio, komedia
Kesto: 1h 8min


Herra Rupikonna ja Iisooppi Kurkinen kuuluu Disneyn sota-ajan leffojen joukkoon, ja klassikoista se on numero 11. Elokuva koostuu kahdesta tarinasta: Kaislikossa suhisee ja Päätön ratsumies. Ensimmäinen tarina perustuu lastenkirjaan nimeltä The Wind in the Willows (1908), ja toinen perustuu tarinaan nimeltä The Legend of the Sleepy Hollow (1820).



KAISLIKOSSA SUHISEE



Tarina kertoo konnasta nimeltä Rupikonna, joka on koko ajan keksimässä jotain kelmiä puuhaa itsekkäällä luonteellaan.

Harmillisesti Kaislikossa suhisee ei toiminut minulla ensimmäisellä eikä nyt toisellakaan katselukerralla. Se tuntuu vain hyvin kiireessä tehdyltä sotkulta ilman kunnon juonta. Siinä on muutama hauska hetki, joissa saa hieman hymähtää, mutta se ei ole kovin selkeästi tehty. Siinä saisi olla hieman mielenkiintoisempia hahmoja tai jotain mikä pistäisi enemmän silmään. Vielä enemmän harmittaa se, että tarina on aivan liian pitkä, n. 35 minuuttia, minkä vuoksi sen ääressä pitkästyy hyvin paljon. Itse odottelin koko tuon keston ajan vain seuraavan tarinan alkua, sillä tiesin jo edellisestä katselukerrasta että se on paljon parempi.


2/5



PÄÄTÖN RATSUMIES



Tämän tarinan keskiössä on puolestaan Ichabod Crane, joka on todellinen naistenmies kuten kuvastakin voi päätellä. Laiha ja lapiojalkainen miekkonen saapuu Sleepy Hollow nimiseen kylään ja ryhtyy siellä eräässä koulussa opettajaksi. Pian hän tapaa suloisen ja kauniin Katriinan, jolla vieläpä sattuu olemaan erittäin rikas isukki. Ahneena käy Ichabod tietenkin neitokaisen kimppuun, mutta ei voi välttyä ongelmilta siinä samalla. Nimittäin kylässä asuva mies nimeltä Brom on oikeasti ihastunut Katriinaan, ja hän haluaa tämän ehdottomasti itselleen. Viimeisillä minuuteilla nähdään myös itse Päätön ratsumies, joka tuo hieman jännitystä tarinaan.

Tässä tarinassa ei yllättäen yksikään hahmo puhu - hahmot aikalailla joko laulavat, kiljuvat tai nauravat.

Vaikka varsinainen Päätön ratsumies-osio jää melko lyhyeksi ja alkaa vasta viimeisillä minuuteilla, piti tarina minut hyvin otteessaan. Itse Ichabod esitellään alussa niin mielenkiintoisella tavalla, ja tämän touhuiluja ja Katriinan perään himoitsemista on hauskaa seurata. Erityisesti mieleenpainuva on tanssikohtaus, jossa Brom yrittää tehdä kaikkensa saadakseen Katriinan itselleen. Voi niitä nauruja, mitä tämä sai minussa aikaan! Yllättävän iskevää tai siis ainakin minuun uppoavaa huumoria tässä ehdottomasti on. Ja saihan sitä vielä viimeisillä minuuteilla sekä nauraa että jännittää Ichabodin puolesta. 


3/5



Herra Rupikonna ja Iisooppi Kurkinen on kokonaisuutena keskinkertainen disney leffa. Harmi, että ensimmäinen tarina on yhtä sekoilua ja puuduttavaa katsottavaa, sillä jälkimmäisen tarinan perusteella uskaltaisin sanoa tämän olevan erittäin mukiinmenevä elokuva. Suosittelen siis ainakin katsastamaan Päättömän ratsumiehen, sillä se on sota-ajan leffojen pätkistä mielestäni paras, koska se on niin hauska!






Elokuvan tiedot: www.imdb.com, www.wikipedia.com
Kuvat: imdb.com, flixlist.co, scifihorrorfantasy.files.wordpress.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti