torstai 8. lokakuuta 2020

Arvostelu: Rottatouille ~ Ratatouille (2007)

 ROTTATOUILLE


Ohjaus: Brad Bird, Jan Pinkava
Pääosissa: Patton Oswalt, Ian Holm, Lou Romano, Brian Dennehy, Peter Sohn, Peter O'Toole, Brad Garret, Janeane Garofalo
Genre: animaatio, seikkailu, komedia
Kesto: 1h 51min


"Not everyone can be a great artist, but a great artist can come from anywhere."


Rottatouille on etäisesti tuttu elokuva jo lapsuudestani, mutta olen tainnut nähdä sen silloin vain kerran. Vasta aikuisena on tämän pariin tullut palattua.

Päähenkilönä seurataan Pariisissa asuvaa rottaa nimeltä Remy, jonka suurena haaveena olisi olla kokki. Muutamien sattumien seurauksena hän törmää ihmismieheen nimeltä Linguini, joka työskentelee Gusteau'n ravintolassa. Koska Linguini ei osaa kokata, päättävät he yhteistyövoimin ryhtyä hommiin: Linguini hoitaa ihmisenä olemisen työn, kun taas Remy toimii kokkina.

Remy on hyvin erilainen verrattuna muihin perheensä rottiin. Hän ei esimerkiksi kävele neljällä jalalla, jotta hänen etujalkansa eivät likaantuisi. Hänessä on myös mielenkiintoinen piirre, mikä erottaa hänet muista rotista: hänellä on nimittäin yllättävän tarkka hajuaisti. Se johtaakin hänellä paremman ruoan himoitsemiseen ja sitä kautta taas kokkaamiseen. Remyn perhe ei kuitenkaan tue hänen haaveitaan. Remyn eksyttyä pienen sattumuksen kautta perheestään, päätyy hän Gusteau'n ravintolaan. Siellä uusi työntekijä Linguini on pilata työn alla olevan keiton, jonka Remy innokkaana pelastaa. 


Linguini on erittäin kömpelö ja hauska hahmo, joka suhtautuu aluksi epäluuloisesti uuteen tuttavuuteensa, joka on vieläpä rotta. Jotta Linguini saisi pidettyä työpaikkansa ja Remy pääsisi kokiksi, sopivat he tekevänsä yhteistyötä. Remy ohjailee Linguinin liikkeitä vetämällä tätä hiuksista, joten hän aina piileskeleekin Linguinin kokkihatun sisällä.

Muita hahmoja ovat mm. ravintolan päällikkö Skinner, naistyöntekijä Colette sekä kuuluisa ravintolakriitikko Anton Ego. Skinner ei suhtaudu lainkaan lämpimästi uuteen työntekijään Linguiniin ja uskoo, että tämä ei osaisi millään kokata. Siksipä Linguinin "kokkitaitojen" tullessa esille alkaa hän epäillä siinä olevan jotain mätää. Colette on hyvin mielenkiintoinen luonteeltaan, ja hän onkin elokuvan parhaimpia hahmoja. Anton Ego tuo tarinan edetessä mukavasti pientä jännitystä mukaan. Ihmishahmot sekä itse Remy ovat erittäin mielenkiintoisia, mutta loput rottajengistä ovat hieman sellaisia, joista en oikein välitä. 


Muistan, että lapsena elokuva ei oikein tainnut iskeä minuun, sillä sen yhden katselukerran jälkeen en kokenut halua katsoa sitä uudelleen. Nyt aikuisena en voi kuin ihmetellä, että miksi. Kyseessähän on nimittäin erittäin hauska ja puoleensavetävä leffa! Huumori onkin pitkälti sellaista, että se iskee luultavasti parhaiten aikuisiin. Ja elokuvaa ei tosiaan kannata koskaan katsoa nälkäisenä, sen verran herkullisia ruoka-annoksia ruudulle ilmestyy.

Elokuvan animaatiotyyli on aivan mielettömän upean näköistä! En edes laskenut, monestiko ihailin Pariisin maisemia ja kaikkea muuta. Tämä oli kyllä todellista silmänruokaa minulle. Ja taustalla soiva haitarimusiikki sopi juuri täydellisesti ranskalaiseen tunnelmaan ja sai jopa ajoittain kylmiä väreitä kulkemaan ihollani.

Rottatouille on erittäin hyvä elokuva, ja se on ehdottomasti Pixarin laatutuotantoa! Juoni jaksaa pysyä mielenkiintoisena koko keston ajan, ja useilta nauruilta on mahdotonta välttyä. Animaatiotyyli on ehdottomasti silmiä hivelevän kaunista. Etenkin Pariisin maisemia katsellessa tulee olo, että tekisi mieli painaa "pause"-nappia. Leffaan on myös onnistuttu luomaan erinomainen tunnelma, johon todella uppoutuu mukaan. Linguini ja Remy toimivat päähahmoina erittäin hyvin. Erityisesti pidän heidän välisen ystävyyden toteuttamisesta, sillä hyvien hetkien lisäksi he myös riitelevät. Muita mielenkiintoisia hahmoja ovat Colette sekä Anton Ego. Anton Ego pääsee kyllä yllättämään katsojansa lopussa. Ja leffan lopetus on todellakin sellainen, jonka aikana ei voi kuin hymyillä leveästi.







Elokuvan tiedot: imdb.com
Kuvat: wikipedia.com, nytimes.com, cinemablend.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti