perjantai 2. lokakuuta 2020

Arvostelu: Children of the sea ~ Kaijû no kodomo (2019)

 CHILDREN OF THE SEA


Ohjaus: Ayumu Watanabe
Pääosissa: Mana Ashida, Hiiro Ishibashi, Seishû Uragami, Win Morisaki
Genre: anime, seikkailu, draama
Kesto: 1h 51min


Children of the sea (Kaijû no kodomo) on uusi tulokas animeleffojen joukkoon. Juliste vaikutti kiinnostavalta, mutta vilkuiltuani Rotten tomatoes-sivuston audience scorea, laskivat odotukseni rajusti. Millainen leffa sitten loppupeleissä oli kyseessä?

Päähenkilönä seurataan tyttöä nimeltä Ruka. Hänellä ei mene kovin hyvin koulussa, eikä hänen suhteensa äitiinkään ole kovin eheä. Pian hän tapaa kaksi mysteeristä poikaa, Umin ja Soran, joilla on jotain tekemistä joidenkin yliluonnollisten elementtejen kanssa.

Enempää en pysty juonta kuvailemaan, sillä mielestäni leffassa ei sellaista edes  ollut. Tarina oli hyvin, hyvin omituinen ja sekava. Se ei oikein missään vaiheessa lähtenyt käyntiin eikä vaikuttanut tähtäävän mihinkään. Ensimmäinen puolisko tuntui jonkinlaiselta lämmittelyltä suurta seikkailua varten, kun taas toinen puolisko kurkotti visuaalisiin rikkauksiin ja yritti kai vihjailla jotain filosofisia mietteitä universumista sun muusta. 


Tarina vaikuttaisi ottavan jollain epäselvällä tavalla kantaa ilmastonmuutokseen, mutta se ei todellakaan esitä teemojansa katsojalle selkeästi. Narratiivi kun tuntuu puuttuvan kokonaan, eikä sitä tietynlaista keskitietäkään näytä löytyvän. Joskushan voi olla niin, että elokuva keskittyy kertomaan tarinansa visuaalisella puolella, mutta eipä leffa sitä silläkään tapaa tuntunut tekevän.

Asiaa ei yhtään helpota se, että hahmot jäävät aivan uskomattoman etäisiksi katsojalle. Jopa itse päähenkilö eli Ruka jäi hyvin pinnalliseksi. Hahmoja yhtäkkiä tupsahtelee mukaan kuin tyhjästä, eikä heidän tarkoituksensa tarinassa tule missään vaiheessa selväksi katsojalle. Sitten kun jotain jollekulle tapahtuu, ei siitä katsojana välitä pätkän vertaa. Myös ystävyyssiteiden luomisessa leffa epäonnistui tyystin. Ilman minkäänlaisia tunnesiteitä ei hahmoja ja heidän välisiä kanssakäymisiä voi oikein ymmärtää.


Visuaaliselta puoleltaan elokuva on melko erikoinen tapaus. Aluksi 3D-animaatio ei mielestäni sopinut kovin sulavasti piirroshahmojen kanssa yhteen, mutta loppua kohden silmäni hieman tottui siihen. Kalat sun muut erikoisuudet näyttivät hyviltä, mutta mitenkään upeaksi en tätä ulkokuoreltaan kutsuisi. Erityisesti hahmojen kasvojen animointi ei onnistunut miellyttämään minua halutulla tavalla. Onhan leffa toki omalla tavallaan ihan näyttävä, mutta onpa niitä paljon komeampiakin animeita tullut nähtyä.

Children of the sea on valitettavasti hyvin tyhjänpäiväinen animeleffa. Se ei oikein tunnu tähtäävän tarinallaan mihinkään, vaikka se heitteleekin jotain satunnaisia filosofisia pohdintoja ilmaan. Mielestäni leffassa ei edes ollut mitään juonta, tarina oli vain hyvin sekava. Se ei missään vaiheessa lähde käyntiin, eikä siitä saa mitään selkoa. Visuaaliselta puoleltakaan elokuva ei tehnyt minuun kovin suurta vaikutusta. Vaikka tietyt maisemat ja elementit olivat nättejä, niin hahmojen kasvojen animointi ei miellyttänyt silmääni millään tapaa. Hahmotkin olivat sellaisia, että ei heistä katsojana millään tasolla välitä. He tuntuvat melko irrallisilta, ja heitä ilmestyy tarinaan mukaan kuin tyhjästä. Tunteitakaan ei tämä onnistunut minussa herättämään. Parhaimmillaan elokuva onnistuu olemaan kohtalaisen hyvää unilääkettä katsojalle.







Elokuvan tiedot: www.imdb.com



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti