keskiviikko 28. lokakuuta 2020

Arvostelu: Spirit - villi ja vapaa ~ Spirit: Stallion of the Cimarron (2002)

 SPIRIT - VILLI JA VAPAA


Ohjaus: Kelly Asbury, Lorna Cook
Pääosissa: Matt Damon, James Cromwell, Daniel Studi, Chopper Bernet
Genre: animaatio, seikkailu
Kesto: 1h 23min


Spirit - villi ja vapaa on yksiä lapsuuden suosikkileffojani. Luulisin, että ellei isosiskoni olisi ollut niin kova heppatyttö, ei välttämättä Spirit olisi minulle yhtä tuttu elokuva. Yhä aikuisenakin teoksen pariin palaaminen on aivan ihanaa, ja mielestäni kyseessä on yksi DreamWorksin aliarvostetuimmista elokuvista.

Tarinan keskiössä seurataan nimensä mukaisesti mustangiori Spiritiä, joka elää vapaana laumansa kanssa luonnossa. Eräänä päivänä lähistölle saapuu ihmisiä, joita Spirit päättää mennä tutkailemaan. Sen seurauksena käykin huonosti, sillä hän joutuu heidän vangiksi. Niin alkaa kova taistelu: voiko kukaan kesyttää niin vahvaluontoista ja vapaasieluista hevosta kuin Spirit?


Elokuva on poikkeuksellisesti sellainen, jossa eläimet eli tässä tapauksessa hevoset eivät lainkaan puhu, ja se on mielestäni erittäin mainio ratkaisu! Hevosten elekieli on nimittäin toteutettu oikein helposti ymmärrettävällä tavalla tunteiden ilmaisun ja hirnumisen avulla. Tietysti puheäänenä kuullaan Spiritin sisäinen ääni, mikä selventää joitakin asioita elokuvan edetessä. Välillä on myös muutenkin hauska kuulla, mitä kaikkea Spirit muista hahmoista ajattelee.

Tarinana elokuva nappaa minut yhä aikuisenakin mukaansa. Vaikka kyseessä ei ole mikään jännittävimmästä päästä oleva animaatio, on siinä jotain mikä jaksaa vetää puoleensa. Se jokin on mielestäni ihana tunnelma, erinomainen musiikki ja mielenkiintoiset hahmot. Tietysti yksi syy voi olla myös nostalgia, mutten usko sen olevan ainoa syy. 

Keskeisenä juonena on päähenkilön emotionaalinen kamppailu, johon hän joutuu tullessaan ihmisten sieppaamaksi. Spirit on päähenkilönä erittäin hyvin onnistunut, sillä hänessä on vahvaa luonnetta ja vapauden henkeä mutta silti myös tunnetta. Katsojan on helppoa samaistua häneen vaikeuksien saapuessa eteen. Muita tärkeimpiä hahmoja ovat intiaanimies Pikku Puro ja tämän tamma Sade. Pikku Puro tuo mielenkiintoista näkemystä esille eroten monista muista elokuvan ihmisistä: vaikka aluksi hän yrittääkin kesyttää Spiritiä, oppii hän lopulta ymmärtämään tätä. Heidän välille on onnistuttukin luomaan kaunis ja sydäntä lämmittävä mutta lyhytaikainen ystävyys. Sade on myös erittäin mielenkiintoinen hahmo, ja hänen ja Spiritin välille kehkeytyy erityinen yhteys.

Useimmiten DreamWorksin elokuvat eivät mene syvälle tunteisiin, mutta voi poju kuinka silmäni vetistelivät tämän leffan aikana. En tiedä johtuuko se nostalgiasta vai herkästä tunnelmasta kera musiikin. Tunteikkaitta kohtauksia todellakin riittää, jotka ainakin minuun uppoavat. 


Musiikki taas on todella upeaa. Laulut esittää Bryan Adams (Riki Sorsa). Erityisesti seuraavat laulut ovat aivan uskomattoman tunteellisia: Here I am, You can't take me ja Homeland. Get off my back on myös mainitsemisen arvoinen laulu, jonka aikana on aina hauskaa seurata ihmisten yritystä kesyttää Spiritiä.

Spirit - villi ja vapaan ympärillä ei ehkä liehu mitkään mestariteoksen liput, mutta se on kyllä ehdottomasti yksiä tunteellisimpia animaatioita mitä tiedän. Päähenkilö-Spiritin tarinankaari jaksaa yhä kiinnostaa, koskettaa ja lämmittää sydäntä, ja muutkin hahmot tempaisevat aina mukaansa. Tietysti leffa saa minulta myös automaattisesti nostalgialisän, vaikka en usko sen olevan ainoa syy että tästä pidän. Kyseessä on mielestäni DreamWorksin hienoimpia elokuvia, miksi se ansaitsisi rutkasti enemmän huomiota kuin se on saanut. Erityisesti lapsikatsojille Spirit on varmasti mieleen, ja tarjoaahan se sydäntä lämmittäviä opetuksia liittyen ystävyyteen ja luonnoneläinten oikeanlaiseen kohteluun.







Elokuvan tiedot: www.imdb.com
Kuvat: wikipedia.com, madlyodd.com, horseyhooves.com



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti